Jak zacházet s penězi? Na prasátko zapomeňte! | Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Jak zacházet s penězi? Na prasátko zapomeňte!

Správné zacházení s penězi se řídí několika základními pravidly, která platí dlouhodobě, ať je ekonomická situace jakákoli. Pokud pravidla zohledníte a nebudete podléhat zprávám v médiích či emocím, nemusíte se o své peníze bát.

Veďte si bilanci

Kde děláte chybu, že jste neustále bez peněz? Problém u většiny lidí není podle Marcely Dubové ze společnosti Partners v malém příjmu, ale v tom, že s penězi neumí správně nakládat. „Prvním krokem by mělo být detailní vedení si bilance. To znamená zaznamenat si veškeré příjmy, a především výdaje, které v daném měsíci máte,“ radí Marcela Dubová. Nejde jen o velké položky typu rodinný nákup, ale i maličkosti, jako je tatranka, káva nebo noviny. Na konci měsíce se možná budete divit, kolik peněz se vám rozkutálelo, aniž víte kam. Od toho se pak můžete odrazit a začít své finanční kroky plánovat. S tím mohou pomoci kvalifikovaní poradci nebo kurzy finanční gramotnosti. Například www.denfinancnigramotnosti.cz nebo www.nenechsedojit.cz

Vyvarujte se chyb

O peníze často přicházíte úplně zbytečně. Chyby plynou především ze špatného plánování, a tudíž špatných investic. „Základní stavební kameny jsou tři: rezerva, ochrana příjmu, zajištění si bydlení. Teprve poté se můžete začít zabývat spořením na důchod, pro děti nebo na dovolenou.

Většina lidí však staví dům od střechy: začíná spořením pro děti a na důchod, aniž by vůbec měli jistotu, že budou mít spoření z čeho platit v případech, kdy o svůj příjem dočasně přijdou,“ říká Marcela Dubová. Co se spoření týká, záleží na vašich cílech, aktuální situaci a finančních možnostech. „Cílem není dosáhnout pocitu, že jste zajištěni. Správné finanční plánování je o jistotě, že myslíte na všechny případné problematické momenty.“

Požádejte o pomoc

Je dobré si pravidelně odkládat peníze, které zrovna nepotřebujete. Ale univerzální řešení, kam a v jaké výši finance ukládat, neexistuje. Pokud máte peněz nazbyt, svěřte se do rukou finančního poradce, který je nezávislý a ve svém oboru se vyzná.

„Sdělte mu své představy i obavy, nic neuspěchejte a zvažte veškeré klady a zápory. Nebojte se zeptat na věci, které vám budou připadat jako banality,“ radí odbornice. Platí, že běžný účet slouží k platebnímu styku a je vhodné mít na něm hotovost odpovídající výdajům zhruba na tři měsíce. Pro mimořádné situace poradkyně doporučuje mít rezervu v objemu čtyř- až šestinásobku měsíčního příjmu, která může být uložena výhodněji, např. na spořicích účtech nebo termínovaných vkladech.

Na prasátko zapomeňte!

Pokud nežijete od výplaty k výplatě a měsíčně vám zbývají nějaké peníze, určitě není rozumné je nechávat doma v šuplíku. Inflace z nich totiž část ukrajuje. Spořte nebo výhodně investujte.

Spořicí účty vám sice moc nevydělají, ale jsou bezpečné. Stejně tak stavební spoření. Řada lidí se neuváženě pokouší o finanční operace, kterým nerozumí, třeba o nákup akcií nebo zlata.

Často v domnění, že je v budoucnu čeká pohádkové zbohatnutí. Ale unáhlená a emotivní rozhodnutí bývají největším nepřítelem správného finančního plánování. Nepanikařte nad zprávami v médiích a svůj finanční plán měňte pouze na základě životních změn, nikoli těch tržních. Změnu plánu konzultujte s odborníky, jejichž doporučení nebudou zatížena vašimi emocemi.

Doporučujeme

Články odjinud