Jak zacházet s penězi? Na prasátko zapomeňte!

1 komentář

pr
22. února • 11:31

Víte, ono je to všechno složitější. Představte si, že jste nemocní. Jdete k všeobecnému lékaři a ten vás pošle ke specialistům. Operovat žlučník vám asi nebude váš obvoďák. A stejné je to s finančními poradci. Ti chudáci si musí pamatovat všechny produkty 40 pojišťoven, dále všechny finesy stavebních spořitelen a teď ještě penzijní společnosti. Je toho mraky. Proto má každá firma "analytické oddělení", což by měl/i být ten/ti specialista/té. Jenže ty se s klienty nebaví. Jednají na základě informací, které dostanou od finančního poradce. Takže se klidně může stát, že vám zavážou levý kotník, když vyvrknutý máte pravý. A vy si to nemůžete nijak ověřit, protože tomu nerozumíte a důvěřujete svému finančnímu poradci. A další věc je, proč nezávislí finanční poradci jeden měsíc doporučují například pojištění od Uniqa, které je "špičkové" a další měsíc najednou je "spičkové" pojištění od Kooperativy. To je proto, že z toho nebo onoho je nejlepší provize. Nebo je tam nějaký soutěžní bonus v podobě dovolené v nějaké zajímavé destinaci.
Co s tím? Pojištění nechte finančním poradcům (pojišťovákům), fakt vám asi poradí nejlíp. Ale pojistěte se jen na rizika. Spoření si vyřiďte v produktech, které se primárně spořením zabývají. S tím spořením je to tak, že pokud chcete fakt spořit tj. investovat do 1000Kč měsíčně, tak si to můžete dát kamkoli, stejně nikdy žádné peníze mít nebudete. A pokud chcete dávat víc jak 1000Kč měsíčně, investujete. Ale investujte podle rad zkušeného investičního poradce. A ne, že to má napsáno na vizitce. V ČNB musí být registrace, která dává investičnímu poradci povolení k provozování investičního poradenství a ten člověk o tom musí něco vědět.
A rada nakonec, investujte do otevřených podílových fondů renomovaných firem přímo. To je nejlevnější. A pokud možno do světových a se širokým rozsahem oborů a zemí. Pak máte jistotu, že o své peníze nepřijdete.
Víte, jaký je rozdíl mezi firmou, která spravuje 18 miliard českých korun majetku svých klientů a 800 miliard amerických dolarů? Cítíte ten rozdíl? Hledejte. Dobrého investičního poradce.
Dále se v článku píše, že nejdřív si má človět vyřešit rezervu, pak zajistit příjmy a pak bydlení a na důchod má myslet až potom. Zajištění příjmů a důchod, to je to nejdůležitější. Když máte, část prostředků odložíte do OPF a necháte pracovat. Jestli si pak postaví dům nebo vezme hypotéku, je už jedno, základ máte. A pak už může jen pposílat do OPF peníze, které vám zbudou. Ale takhle to asi paní nemyslela. Pro finanční poradce je totiž nejdůležitější vás dobře pojistit, protože z toho je největší provize.

Doporučujeme

Články odjinud