Jak zacházet se svým šéfem

Jak zacházet se svým šéfem

Kniha Házení slonem je humorně psaným průvodcem na cestě k dosažení vnitřní rovnováhy a klidu na pracovišti – tváří v tvář mocným, děsivým a často slonům podobným stvořením, šéfům. Autor se chopil podvratné myšlenky: Oč jiná by byla tvá práce a jak jinak by to vypadalo na tvém pracovišti, kdyby byl tvým osobním poradcem Buddha. Ťsměvná kniha přináší hotovou revoluci na pracoviště, kde se pomocí síly zenové koncentrace mohou zaměstnanci naučit se šéfy vycházet a dokonce si je „omotat kolem prstu“.

Stanley Bing - Házení slonem aneb zen a umění, jak zacházet se svým šéfem

Ukázka:

Radujeme se se slonem, když je šťastný

V loňském roce se v jedné restauraci v Seattlu oslavovalo vydání emise cenných papírů Amazon (první emise mezi internetovými firmami). Hlavní účetní firmy Joy Coveyová na podlaze se svým šéfem vybojovala jedno kolo nožního zápasu (leg wrestling). (Zápasníci leží bok po boku se vzájemně propletenýma rukama. Po zahájení zápasu oba zvednou nohy na vnitřní straně a zaháknou se v oblasti kolen. Vítězem se stává ten, jemuž se podaří obrátit soupeře na bok a sám zůstane ležet na zádech. Pozn. překl.) Zápas vyhrála. Fortune

Joy Coveyová znala svého slona velmi dobře – dostatečně dobře na to, aby věděla, že malému šťastnému Bezosovi nebude vadit, když prohraje nožní zápas se svou hlavní účetní. Když se slon chce bavit, je nejlepší se zábavy plně účastnit, a ne se od ní distancovat. To neplatí pro zábavu, jež je součástí pravidelného slonova programu, tedy například pro golf, ale pro nefalšované oslavy, kdy člověka propojuje s jeho slonem společně sdílená radost.

Takováto akce může být buď malá, nebo velká. Ve svých mladších letech, kdy na cestách hledal osvícení, se Buddha častokrát ocitl ve službách slonů, jimž činily nesmírné potěšení novinové zprávy, které poškozovaly pověst konkurentů, a pokud to bylo v Los Angeles, i pověst jejich přátel. „Na tohle se podívejte,„ zvolal Buddha pokaždé, když svému slonu podával příslušný výstřižek z novin nebo z časopisu. „Tohle si určitě rád přečtete.„

A slon si to určitě rád přečetl. A v takových chvílích měl určitě rád i Buddhu. A mít rád Buddhu nemůže být nikdy špatné. Se šťastným slonem se velmi dobře manipuluje. Předseda správní rady jedné neperspektivní firmy rád pil skotskou whisky a hrál na klavír jazz. Přirozenou povinností těch, kdo mu sloužili, bylo pít a zpívat. Velké problémy s tím určitě neměli. Z radosti nad odstoupením svého spolupředsedy uspořádal Sanford Weill z firmy CitiGroup slavnostní shromáždění, na němž se oblékl do kostýmu Mojžíše a slavil porážku faraona. Od účastníků se nechtělo nic jiného, než aby se smáli. A samozřejmě, aby pili. Když sloni tančí, často se při tom pije.

Co váš slon rád dělá za stavu radosti? Můžete si to zařídit tak, abyste v takových chvílích byli poblíž? Být poblíž je první požadavek zenové služby. Člověk se totiž nemůže oddávat nicnedělání, pokud se nevyskytuje v dostatečné blízkosti toho, kdo mu takovouto seberealizaci umožňuje.

Ovšem i tehdy, když je slon v radostné a hravé náladě, není situace prosta nebezpečí. Jak se tak za veselého pokřikování a výskání klátivě pohybuje z místa na místo, musíte se držet tak trochu zpátky, aby vás náhodou nezašlápl. Před několika lety se při večeři pořádané v centru Chicaga dvěma velkými slony, kteří v té době ovládali jejich životy, sešla skupina služebně starších mnichů, dobrých Buddhových známých. Jednoho slona čekala poslední cesta na sloní hřbitov zpět do domovské kanceláře. Druhý slon právě přebíral jeho funkci. Nastalo mnohé hlučné troubení a hojná konzumace nápojů a než si toho stačil někdo všimnout a zabránit katastrofě, stihl odcházející slon, plný lihovin a bezstarostné nevázanosti, převrátit jídelní stůl a zničit starožitný nábytek v hodnotě asi 100 tisíc dolarů. Kdyby jeden z jeho vodičů nebyl onoho večera ustanoven hlavním poháněčem, nenašel by se tam nikdo, kdo by byl schopen vyjednávat s přivolanou policií, a celá nejvyšší řídící struktura firmy by se ocitla v celách předběžného zadržení!

I vy si v podobných situacích můžete udržet zenovou mysl a vaše přítomnost ve vesmíru nemusí působit záporně. Když hluk nadměrně vzroste, držte se zpátky. Zasáhněte až v situaci, kdy se situace vymyká z ruky a slonu hrozí zranění. Nečiňte však nic, co by mohlo oddálit či utlumit ony triumfální pocity, které bohužel tak zřídka transformují tohoto velkého živočicha a současně i ty, kdo mu slouží, v ono živoucí ztělesnění šťastné jednoty vesmíru.

Nikdo, a zajisté ani Buddha, jenž byl příznivcem veselí jako kdokoli jiný, nemá na mejdanech rád suchary.

BUDHOVA STŘELA Slonovy radovánky jsou pro vás další příležitostí, jak se zbavit vašeho já. Využijte ji!

-- Ukázka z knihy Házení slonem aneb zen a umění, jak zacházet se svým šéfem, nakladatelství Portál (brož., 200 s., asi 217 Kč) Více informací a možnost objednání www.portal.cz

Doporučujeme

Články odjinud