Jak zachránit utopený mobil | iStock

iStock

Jak zachránit utopený mobil

Spadl vám váš telefon do bazénu, rybníka, moře, záchodu nebo jste ho utopili v pivu či limonádě? Pak musíte jednat rychle. Poradíme vám, jak správně postupovat, abyste utopený mobil zachránili.

Takové nehody se stávají. A to i těm nejlepším. Zvláště teď v létě, kdy trávíme mnohem víc času u vody. Telefon, který už dávno neslouží jen na pouhé volání, ale nahrazuje nám i fotoaparát, hodinky, přehrávač hudby a filmů nebo třeba herní konzoli, držíme obvykle pořád v ruce. Pak už stačí jen chvilka nepozornosti nebo třeba pořádná průtrž mračen a problém je na světě. Víte ale, jak v takovém případě postupovat? Pokud ne, určitě si najděte chvilku na to přečíst si náš návod. Nikdy totiž nevíte, kdy ho budete potřebovat.

Zachránit můžete nejen důležitá data a fotky, ale i samotný telefon. I když samozřejmě nic není stoprocentní. Velkou roli hraje i to, jak dlouho ve vodě byl či zda jde o typ s volně přístupnou výměnnou baterií, nebo ten s napevno zabudovanou.

1. Zachovejte klid

V první řadě tedy hlavně nepanikařte! Co nejrychleji telefon vypněte a vyndejte baterii. Tady jde opravdu o vteřiny. Hrozí totiž, že dojde ke zkratu a zařízení dostane elektrický šok. Včasným vyjmutím baterie tomu zabráníte a většina elektrických obvodů zůstane neporušena. Nikdy se nepokoušejte telefon znovu zapnout!

Pokud máte k dispozici čistý alkohol, namočte do něj třeba vatovou tyčinku a přetřete všechny kontakty na baterii i telefonu. Alkohol totiž vysušuje.

2. Zachraňte kontakty

SIM karty sice obvykle snášejí vlhkost a vodu poměrně dobře, přesto platí, že čím rychleji ji vyndáte, tím lépe. Pro mnoho lidí je často SIMka důležitější než samotný přístroj. Obsahuje totiž často cenné telefonní kontakty, které znovu už jen těžko získáte. Po vyjmutí ji jemně otřete nějakým savým materiálem, třeba kuchyňskou utěrkou, a položenou ji nechte dobře vyschnout.

3. Zbavte se přebytečné vody

Mezitím nechte telefon horizontálně položený nejlépe na nějakém kusu látky, aby mohlo co nejvíce vody samovolně vytéct. S přístrojem nijak netřeste a vodu nevyklepávejte. Mohli byste totiž spáchat víc škod než užitku, protože by se tekutina mohla dostat dovnitř k elektronice.

4. Důkladně ho vysušte

Je třeba zabránit šíření vody uvnitř telefonu. I sebemenší kapička totiž může způsobit rychlou oxidaci, korozi a nenávratné poškození elektroniky. Ani teď s přístrojem příliš nepohybujte. Snažte se opatrně papírovou kuchyňskou utěrkou nebo jemným savým hadříkem všechnu vodu vysušit. Telefon při tom držte stále displejem nahoru.

Nikdy telefon nedávejte do mikrovlnky, trouby, nesušte ho fénem, nevystavujte ho přímému slunečnímu záření. Mohli byste ho nenávratně zničit.

5. Uložte ho do rýže

Nakonec telefon dejte do hlubší misky naplněné suchou nevařenou rýží tak, aby byl ze všech stran obsypaný. Rýže je skvělým absorbentem a dokáže z přístroje doslova vytáhnout zbytkovou vlhkost. Je však třeba nechat v ní přístroj alespoň osm hodin, klidně ale i celý den. Pokud je to možné, každou hodinu telefon opatrně otočte do jiné pozice.

6. Buďte trpěliví

Ani po vyndání z rýže do telefonu ještě nevracejte baterii. Pokud je to možné, sundejte kryty a tělo mobilu položte na materiál, který dobře absorbuje vodu. Ideálně znovu použijte třeba kuchyňskou papírovou utěrku. Pokud máte možnost umístit ho někam, kde víc proudí vzduch, udělejte to. A nechte ho tam ležet alespoň dalších dvanáct hodin.

7. Zkuste ho zapnout

Přístroj si dobře prohlédněte. Zkontrolujte všechny porty, díry a mezery. Telefon musí být čistý a suchý. Pokud už nikde neuvidíte známky vlhkosti, můžete teď vyzkoušet jeho funkčnost. Vložte zpět baterii a zkuste ho zapnout. Všímejte si toho, jak reaguje, zda nevydává nějaké atypické zvuky.
Když se vám ho nepodaří zapnout, zkuste ještě vyndat baterii, která mohla odejít, připojte telefon na nabíječku a zkuste to znovu. Pokud se teď zapne, budete si muset jen pořídit novou baterii.

8. Servis to jistí

Pokud se vám přístroj nepodaří rozběhnout ani po připojení na nabíječku nebo bude divně reagovat, nezbude vám nic jiného, než ho odnést do servisu. Tam se nepokoušejte zatajit, že byl telefon utopený. Technici to stejně po otevření poznají. Navíc, když budou přesně vědět, co se stalo, mohou mobil ještě zachránit.

Doporučujeme

Články odjinud