Jak zatočit s rýmou: zkuste recepty našich babiček i nejnovější trendy

Jak zatočit s rýmou: zkuste recepty našich babiček i nejnovější trendy

Rýma se sice z medicínského hlediska jeví jako banální onemocnění, ale v běžném životě snad není nic otravnějšího. Make-up rozpatlaný od kapesníku, jídlo, které díky ucpanému nosu ztratilo veškerou chuť a neustále směšně pootevřená ústa – a tyto příznaky nás přepadnou kdykoli a několikrát ročně. Bránit se před nimi nedá. Nebo snad ano?

Rýma se šíří vzduchem i rukama

Rýmu (pokud nemáme na mysli rýmu alergickou) způsobují viry, které jsou natolik různorodé a tak rychle se mění, že je prakticky nemožné proti nim vyvinout očkovací látku. I když by očkování proti rýmě mělo na trhu určitě obrovský úspěch, v dohledné době se ho zcela jistě nedočkáme. Živý virus rýmy se běžně nachází ve vzduchu, kam se dostává při smrkání a kýchání. Také nosní sekret nakaženého člověka obsahuje množství životaschopného viru, kterému k rozšíření stačí jen malý prohřešek proti osobní hygieně. Projevy rýmy však mohou mít někdy i jinou, neinfekční příčinu. Chcete-li vědět, co způsobilo vaše příznaky, udělejte si jednoduchý test.

Proč rýma „miluje“ chladné počasí

Rýma a nachlazenívůbec se sice objevují častěji v chladných měsících, ve skutečnosti s ním však nijak zvlášť nesouvisí. Je pravda, že chlad a vlhko může člověka oslabit, takže je k infekci více náchylný. V zimě také trávíme více času v uzavřených místnostech, a virus tak má příhodnější podmínky pro své šíření. Deset způsobů, jak zatočit s rýmou

Odborníci vám sice mohou tvrdit, že léčba rýmy neexistuje a bez ohledu na vaši snahu trvá vždy týden nebo sedm dní. Tentokrát ale učeným hlavám nevěřte: existuje řada způsobů, jak si od nepříjemných projevů rýmy ulevit, zmírnit její průběh nebo zabránit dalším komplikacím.

Deset účinných kroků proti rýmě může vypadat například takto:

  • Pijte hodně tekutin. Vynechte ale kávu, silný černý čaj a další nápoje s kofeinem. Dobrá hydratace organismus chrání před vstupem další infekce a pomáhá mu vyrovnat se s tou stávající. Kofeinové nápoje však nehydratují, ale organismus naopak odvodňují. To samé platí i pro alkohol.
  • Dejte si horký vývar. Šálek horkého kuřecího vývaru je posilující a stoupající pára krásně uvolní i betonově ucpaný nos. Je to sice rada z dob našich prababiček, ale pokud máte chvilku času, věnujte ho přípravě kvalitního domácího vývaru a posilte jím sebe nebo své nejbližší.
  • Vsaďte na bylinkovou směs proti rýmě. Ideální je zakoupená směs bylin přímo proti rýmě – nálev by pak měl být horký (horká pára uvolňuje nos a dutiny) a podávaný s citrónem a medem. Pokud neholdujete bylinkám a vyžadujete černý čaj, nedělejte si ho příliš silný, protože to neprospívá hydrataci organismu.
  • Zavřete se v koupelně. Jestli dělá horká pára vašemu ucpanému nosu dobře, nemusíte si vařit neustále nové čaje a vývary. Když zavřete dveře dostatečně malé koupelny a pustíte horkou sprchu, vytvoříte si výbornou atmosféru, která udělá dobře vašemu nosu i bolavým dutinám.
  • Očesnekujte si život. Česnek možná funguje proti upírům, zcela jistě ale funguje proti virům a bakteriím. Pár stroužků česneku navíc také přidá chuť beztvaré hmotě, ve kterou se díky ucpanému nosu proměnilo jídlo na vašem talíři.
  • S nosními kapkami zacházejte opatrně. Nosní kapky obsahující takzvané dekongestanty (látky snižující otok nosní sliznice a zlepšující průchodnost nosu) vám mohou na chvíli ulevit od nepříjemných příznaků. Pokud je však budete užívat déle než tři až pět dní, mohou paradoxně pocit ucpaného nosu ještě zhoršovat.
  • Vypláchněte si nos solným roztokem. Solný roztok si můžeme snadno vyrobit i doma, ale pohodlnější je zakoupit si v lékárně například nosní sprej s obsahem mořské soli. Nejenže pomůže snížit otok nosní sliznice, ale odstraní i část nečistot a mikroorganismů, které se na nosní sliznici uchytily. Solné roztoky ve spreji nebo pro výplach nosu můžeme užívat dlouhodobě bez obav z nežádoucích účinků.
  • Dopřejte si megadávku vitamínu C. I když ne všichni odborníci věří, že vitamín C může mít na průběh rýmy vůbec nějaký účinek, zvýšený přísun čerstvého ovoce a zeleniny vám určitě neuškodí. Pokud chcete mít dostatek vitamínů zaručený, můžete se výjimečně spolehnout i na vitamínové přípravky z lékárny.
  • Namažte si nos. Rýma, výtok z nosu a kapesník dráždí naši pokožku, takže je kolem nosu červená a rozbolavělá. Mažte si nos pravidelně léčivou mastí, například s obsahem heřmánku nebo mentolu.
  • Přispěte si, když to jde. Rýma a ucpaný nos jsou velmi nepříjemné hlavně v noci, kdy brání volnému dýchání a mnohdy i spánku. Nedostatek spánku však prokazatelně oslabuje náš imunitní systém, proto pokud to jde, snažte se odpočívat i ve dne.

Je možné, že vás rýma trápí dlouhodobě nebo jejími příznaky trpíte často a opakovaně. V takových případech je nejlepší navštívit lékaře nebo své problémy konzultovat s odborníkem, nejprve alespoň on-line. Pro odbornou konzultaci využijte internetovou poradnu.

Nejdůležitější rada na závěr: jak vůbec nedostat rýmu

Nejdůležitější rada je trochu krutá, ale účinná: důsledně se vyhýbejte všem nakaženým. Pokud to opravdu není možné, dodržujte alespoň následující pravidla:

  • Myjte si ruce co nejčastěji.
  • Neberte do rukou předměty, kterých se dotýkala nakažená osoba.
  • Často větrejte.
  • Neoslabujte zbytečně svůj imunitní systém: nekuřte, nepijte větší dávky alkoholu a dodržujte zásady zdravé výživy.

Pokud se chcete o rýmě a možnostech její léčby dovědět ještě mnohem více, navštivte http://www.ulekare.cz/nemoci-vysetreni/ryma.

www.ulekare.cz

Doporučujeme

Články odjinud