Jak zbavit byt alergenů: Materiály a úklidové prostředky pro alergiky

Jak zbavit byt alergenů: Materiály a úklidové prostředky pro alergiky

Jak zvládnout (nejen) vánoční úklid a vylepšit prostředí pro alergika, kterému mnohé materiály a chemikálie používané při úklidu přináší jen trápení?

Začněme od podlahy

Podlaha je základ nejen pro alergika, ale pro něho obzvláště. O její čistotě ví alergik své, může klidně zapomenout na koberce a předložky, v nichž se drží prach a roztoči stejně tak jako na laminátovou podlahu. Vdechované výpary z lepených lamel totiž mohou vyvolat dýchací potíže. Řešení nabízí buď přírodní materiály – plovoucí podlaha z přírodního dřeva, nebo parkety.

Jinou variantou jsou moderní ekologické podlahoviny, které jsou odolné proti opotřebení a speciálním složením omezují šíření bakterií a některých mikroorganismů. Navíc jsou nenáročné na údržbu a snadno se z jejich povrchu odstraňuje prach. Na podlahy do kuchyně, chodby, koupelny a WC je velmi vhodná velkoformátová keramická dlažba, která se snadno udržuje a časté stírání jí neublíží.


Na kuchyňskou podlahu lze použít i čistě přírodní materiál, jako je dřevo či korek. Zde je ovšem třeba počítat s větší náchylností k opotřebení a také s náročnější údržbou.

Co alergikovi usnadní a zpříjemní život?

Pryč s prachem!

Čalouněný nábytek, těžké závěsy a záclony jsou lapači prachu stejně jako ozdobné předměty na stěnách a na nábytku. Proto se vyhýbáme vlněným textiliím, kožešinám a umělému plyši a nahradíme je lehkými syntetickými materiály, jako jsou polyester, hedvábí a ekokůže.

Další tipy na úklid bez chemie: 

Úklid usnadní moderní spotřebiče s "vychytávkami", jako jsou speciální vysavače s účinným systémem vysávání a filtračními vrstvami, s automatickým prachovým uzávěrem a hygienickým těsněním. Také podlahová hubice s hygienickým senzorem Allergotec je vydatným pomocníkem.

Sama vyhodnotí při vysávání koncentraci alergenů vysátého vzduchu a údaj je poté přenesen na barevný displej podlahové hubice, na níž je okamžitě vidět stupeň znečištění.

Na úklid bez chemie

Parní čistič funguje bez chemických látek a čisticích prostředků. Suchá chytrá pára a prvotřídní technologie společně zlikvidují prach a nečistoty na téměř všech podlahových krytinách. Přístroj současně suší, čistí, leští a dezinfikuje. Proto pokud máte doma alergika a potřebujete gruntovat, zlikvidujte starou špínu raději horkou párou než chemií. 

UFO vyčistí vzduch

Na suchý vzduch jsou citlivé především děti, alergici, ale i zdravé osoby. Řešením je zvlhčovač vzduchu. Jak ho vybrat? Před nákupem bychom měli znát kubaturu místnosti, protože od tohoto údaje se odvíjí výkonnost zvlhčovače, a tím i zároveň kapacita vodní nádržky. Zanedbatelná není ani hlučnost, která by měla být pro provoz v ložnici či dětském pokoji co nejnižší.

Nejjednodušší jsou zvlhčovače na principu studeného odparu. Jejich předností je dlouhý interval doplňování a automatické vypnutí při prázdném zásobníku vody. Mohou se využívat v létě i v zimě díky technologii studené páry, která neohřívá vzduch v místnosti. Použití těchto zvlhčovačů je naprosto bezpečné, zvláště v dětských pokojích, kde hrozí nebezpečí úrazu opařením horkou párou.

Tipy na vánoční úklid bez chemie čtěte ZDE

Výkonnější zvlhčovače na principu páry spolehlivě likvidují choroboplodné zárodky v místnosti. Voda v přístroji prochází varem a následně se chladí na přijatelnou teplotu a tím je zamezeno rozprašování mikrobů a plísní, které mohou vzniknout ve stojaté vodě nádržky. Parní zvlhčovače jsou z hlediska mikrobiologické čistoty považovány za nejlepší.

Existují i iontové ventilátory, které okamžitě pomohou například při astmatickém záchvatu. Přístroj je vybaven dálkovým ovladačem, zabudovaným hydrostatem a ionizátorem. Jeho další předností je tichý chod a nízká spotřeba.

 

 

Doporučujeme

Články odjinud