JAK ŽENY MĚNÍ MUŽE? | Zdroj: Profimedia.cz

Zdroj: Profimedia.cz

JAK ŽENY MĚNÍ MUŽE?

Ženy mají větší moc, než většina z nich vůbec tuší. Už pouhá jejich přítomnost ovlivňuje názory a chování mužů, kteří žijí v jejich blízkosti. Chcete vědět jak?

**JAKO DCERY **

Čerství otcové si to patrně vůbec nepřipouštějí, ale jejich budoucí postoje a někdy i volební preference závisí na tom, jestli se jim narodí kluk, nebo holka. Sociologické studie ukazují, že novopečení tatínkové dcer se ve svých názorech obvykle posunou liberálnějším směrem a více podporují rovnoprávnost žen ve všech sférách života.

I když předtím hlásali, že ženská patří k plotně, po narození dcerky tuto teorii opouštějí. Své holčičce totiž chtějí dopřát co nejširší možnosti. Jsou ochotnější vykonávat domácí práce než tatínkové malých chlapců. A pokud ve své práci zastávají manažerské posty, svým podřízeným velkoryseji zvyšují plat – především ženám.

  • Jak mění ženy muže jako sestry, manželky, kolegyně, šéfové a kamarádky se dozvíte zde:

Pokračování 2 / 6

** JAKO SESTRY **

Zatímco narození dcery pro muže obvykle znamená větší sympatie k rovnoprávnosti žen, přítomnost sestry v jeho životě signalizuje pravý opak. Muži, kteří v dětství vyrůstali se svou sestrou, jsou v dospělosti konzervativnější a více zastávají tradiční představu, že žena má sedět doma a starat se o rodinu. Proč? Studie psychologů ze Stanfordské univerzity ukázala, že kámen úrazu je v rozdělení domácích prací v dětství. Pokud je malý kluk ve své rodině pravidelně svědkem toho, že sestra musí častěji mýt nádobí, luxovat a víc pomáhat mamince jen proto, že je holka, velmi pravděpodobně se podle tohoto vzorce bude chtít řídit i v dospělosti.

Pokračování 3 / 6

**JAKO MANŽELKY **

Muži, kteří mají manželku v domácnosti, častěji obhajují diskriminační praktiky na trhu práce. Firmy, ve kterých pracuje hodně žen, posuzují jako méně spolehlivé, a nedůvěřují ženským manažerkám. Pokud v práci mají nějakou moc, často jsou to právě oni, kdo zatrhnou povýšení kvalifikovaným kolegyním. Můžeme si klást otázku, zda za to doopravdy může fakt, že mají partnerku v domácnosti. Spíše to bude naopak: vybírají si ženu, která odpovídá jejich vidění světa.

Pokračování 4 / 6

**JAKO KOLEGYNĚ **

Chcete-li najít manžela, který se s vámi spravedlivě podělí o domácí práce a podpoří vás v kariéře, vyberte si toho, který ve své profesi spolupracuje s mnoha ženami, jako například učitele. Tito muži totiž obvykle respektují rovnoprávnost pohlaví i ve svém osobním životě. Ale pozor! Výzkumy ukazují, že muži, kteří vydělávají méně než jejich manželky, paradoxně doma méně pomáhají než ti, kteří vydělávají víc. Že by v nižším příjmu viděli ohrožení své mužnosti?

Pokračování 5 / 6

**JAKO ŠÉFOVÉ**

Muži, kteří mají šéfku, se podle psychologů v práci chovají asertivněji a více se prosazují, než kdyby jejich šéfem byl muž. Jeden z experimentů, který provedli psychologové práce v Miláně, například potvrdil, že pokud je u jejich nástupního pohovoru manažerka, troufnou si říct o vyšší plat, než kdyby je přijímal muž.

Pokračování 6 / 6

** JAKO KAMARÁDKY**

Pokud má muž hodně dlouholetých kamarádek, je to dobré znamení: znamená to, že je schopen udržovat vztahy se ženami nejen na sexuální bázi. Pravděpodobně je také vstřícnější myšlenkám ženské rovnoprávnosti než muži, kteří tráví veškerý čas mezi fotbalovým stadionem a pivním lokálem. Můžete od něj čekat i větší empatii a lepší konverzační schopnosti.

Doporučujeme

Články odjinud