Jak zjemnit smaženici, aby z ní bylo královské jídlo

7. 9. 2020
Jak zjemnit smaženici, aby z ní bylo královské jídlo
I s menším úlovkem z lesa můžete krásně kouzlit. Třeba klasickou smaženici, která bude jemná a hebká jako samet. Ukážeme si pár triků, jak z ní udělat luxusní pokrm. Vyzkoušejte recept blogerky Koko, který najdete i na videu na konci článku.

Ingredience na 3–4 porce

500 g směsi čerstvých hub (hřiby, suchohřiby, klouzky, poddubáci apod.)
4 plátky slaniny
2 jarní cibulky
20 g másla (nebo přepuštěného másla či sádla)
snítka čerstvého rozmarýnu
½ lžičky drceného kmínu
4 vejce
2 lžíce smetany nebo mléka
10 g strouhaného parmazánu
sůl a pepř
čerstvá petrželka
smažená cibulka k servírování (možno vynechat)

Postup

Houby očistěte a pokrájejte na menší kousky. Nahřejte si pánev s těžkým dnem, na restování zvolte přepuštěné máslo nebo sádlo a k němu přidejte nakrájenou slaninu. Pro jemnější chuť použijte místo klasické cibule jarní cibulku, nakrájejte ji a dejte osmahnout ke slanině. Přidejte snítku rozmarýnu a tymián. Teď přijde na řadu také hlavní ingredience – začněte restovat houby. Zatím je nemíchejte, ať se spodní strana přismaží pěkně dohněda. A nakonec si nachystejte vajíčka. Jejich počet řiďte podle toho, zda chcete vejci nastavit menší počet hub, nebo je použít jen jako pojidlo. Rozklepněte je do misky, bohatě osolte a opepřete.

Další věc, která zjemní smaženici, je kapka smetany; fajnšmekři mohou přistrouhat také trochu parmezánu. Vše prošlehejte a houby na pánvi už můžete také promíchat. Kdyby se vám přichytávaly, kápněte k nim trochu vody. Přikryjte je pokličkou a nechte po tři minuty měknout. Poté vyndejte rozmarýn a lístky klidně vraťte do smaženice. Ztlumte plamen a přilijte vejce. Rozhodně nechcete vajíčka vysušit, naopak by měla vytvořit hebkou krémovou konzistenci. Po zalití a rychlém vmíchání vypněte plotýnku a přilijte ještě trochu smetany nebo másla, čímž se zastaví vaření vajíček. A teď už může luxusní smaženice na talíř, stačí ji dozdobit zelenou petrželkou. Vše můžete ještě zdokonalit drceným kmínem a stroužkem česneku, které osmahnete spolu se slaninou a jarní cibulkou. Podávejte tradičně s chlebem a přidat můžete i křupavý element v podobě smažené cibulky, děti by zas k ochutnání mohl motivovat smažený hrášek. Celý postup najdete i tady na videu: 

Témata článku:   

Komentáře Zobrazit celou diskuzi

Přečtěte si také

Horoskopy

Polovina pracovního týdne přinese sladké ovoce. Od šéfa sklidíte pochvalu za skvělé výkony. Kolegové vám mohou trochu závidět, ale to se spraví. Však vy si je omotáte kolem prstu! Jen…

Nejčtenější články

Doporučujeme

Recepty pro vás Další recepty