Jak zlepšit vztah se svojí matkou? Věřte jí, pomáhejte a chvalte

11 komentářů

Elynor
12. května • 21:04

No... já to takhle nějak v podstatě dělám :-D kromě bodu 5 = vytáhnout za zábavou. Moje máti za zábavou nechce, tak to nebudu lámat přes koleno. Už je to starší paní, a tak je snadnější pro mě se přizpůsobit jí a jejím možnostem, než abych ji někam "tahala". Hádat se nehádáme, není o čem, pomáhám a chválím průběžně pořád, no a je pravda, že leccos z mého pohnutého životopisu jí radši ani nevyprávím, ale hlavně kvůli tomu, že by si dělala zbytečné starosti s něčím, co nemůže ovlivnit, tak proč ji toho neušetřit. Dobré rady odkývu a dělám si věci po svém, proč se kvůli tomu přít. Vídáme se jednou za čas, a těšíme se na to obě, tak co bysme si to kazily. A nedělám to z čiré vypočítavosti proto, že bych potřebovala hlídat děti, ty jsou dávno dospělé. Prostě se snažím projevovat stejnou trpělivost, laskavost a pochopení, jako jsem kdysi coby dítě sama dostávala.
Asi je obtížné vycházet s někým, kdo už není zdráv, a neuvědomuje si, že jeho myšlení je postiženo chorobou, ale ta doporučení v článku nejsou myšlena pro tyhle specifické případy. Mě osobně to nijak neuráží, nikde tam nečtu, že by měla být matka stará blbka a dcera nevyrovnaná atd., viz diskuze. :-)

Anonymizovaný
13. května • 4:59

@Elynor: Elynor| 12. 5. 2019 | 21:04|
Ojedinělý inteligentní názor. Jinak mi připadá v této diskuzi, že spousta autorek názorů nemá dobré vztahy s matkou, jak se domnívají a jak nás o tom chtějí přesvědčit. A asi i sebe. A že lze lecos vylepšit, nebýt jejich dětské sobeckosti, si uvědomují. Za matkou chodí, ne proto, že mají o ni zájem, ale proto, že ji neustále potřebují.Bují zneužívání matek ke hlídání vnoučat a to denně, protože si dnes matky pletou babičky se zaopatřovacím ustavem, babička má pohlídat občas a ne prima jesle, školka zadarmo. To je hanebné. A pak taková "dcera" napíše, ŽE MÁ DOBRÉ VZTAHY S MATKOU BEZ DOVĚTKU, PROTOŽE JÍ HLÍDÁ DĚTI OD RÁNA DO VEČERA. Vidím to kolem sebe, unavené, přetížené babičky, co si neodpočinou ani v důchodu od sobeckých dětí. A protože nejlepší obrana je utok, tak proč rovnou nenapadnout autorku článku, že za jejich selhání může ona. Myslím, že opravdu ty vztahy s matkami nejsou ideální, sice se řada dcer tady vychválila, ale samochvála páchne a to hodně.
Takže si znovu přečtěte článek a uvědomte si, že když jste potřebovaly, byla máma vždy nablízku a ted vy budte vždy nablízku svým matkám, aniž byste jim otravovaly život házením svých povinností na matky..

Rambíša
12. května • 14:46

Nelíbí se mi předem daný postoj pisatelky k matce,jako k nějaké divné,hádavé,hloupé,nesamostatné a neschopné osobě !!! Spíš si myslím,že dcery vycházejí s běžnými matkami docela dobře : nakonec kdo by jim hlídal děti,že ? Vyjít s nějakou podivnou osobou, "takymatkou" asi dá větší práci,ale těch je zanedbatelné procento,doufám. A na takové je každá rada drahá. Já sama jsem typ "žít a nechat žít",ať si dcera má svůj život,klidně zcela jiný,než bych chtěla mít já v jejím věku.Ale je to její život,moje zkušenosti jí nebudu vnucovat,na mnoho věcí si musí sama získat náhled.Mladí často mávají rukama a nechtějí slyšet rady moudrých a zkušenějších,tzv. nevyžádané rady,tak my máme šanci se s odstupem dívat,jak si natlučou nos....ale je to jejich nos! A dcery budou jednoho dne matkami a zase jejich potomci nebudou chtít ty "dobré rady" slyšet.Tak to bylo a bude na věky věků. Naopak rady od mladých snad budu mít zapotřebí,až na mne naskočí Demence a Alzheimer.....

Anonymizovaný
11. května • 23:22

Takže matka je ta stará blbka ,protoze dcera má vždy pravdu?Napsala to snad nějaká nevyrovnana dcera?

helza
11. května • 18:16

Jsme lidi a každý je jiný. A každé vztahy jsou jiné. I ty mezi matkami a dcerami. Tyhle rady jsou užitečné pro normální matky a normální dcery a jejich normální vztahy. Ale stejně, jako nám nikdy nepomůže ani ta nedokonaleji zvládnutá komunikace udržet skvělý vztah a krásný život s tyranem a násilníkem, tak nám nepomohou ani tyto rady udržet láskyplný vztah matky s dcerou, pokud je jedna z nich dejme tomu "jiná". I ženy totiž mohou a bývají sociopatky, psychopatky, či jakékoliv jiné patky.Takže laskavým dcerám laskavých matek připadají tyto rady jako hnusný výtvor hnusné dcery, zatímco bezbranné dcery matek tyranek si ťukají na hlavu, jako by četli návod, jak se usmívat, milovat a chválit chlapa, který je denně mlátí. :hm

Anonymizovaný
11. května • 13:50

Neskutečně hloupé rady. Mám jí dát ve všem za pravdu,lhát, aby byla máma spokojená? Co je to za přístup? Popirat své pocity a tvářit se, že je vše ok, když není? Zřejmě pisatelka nezažila takovou bestii, kterou mám já, která mě mlátila vším možným, ponižovala, cíleně deptala, snižovala mi celý život sebevědomí a jako bonbónek zavírala na hodiny do tmavého sklepa!!! Chtěla bych vidět pisatelčinu konverzaci s takovou "matkou-bestií!!

Anonymizovaný
11. května • 13:41

Doufám, že pisatelčina maminka bude dlouho živa a bude jí co možná nejdéle "ztrpčovat" život! A pisatelce dám jednu nevyžádanou radu, jak je "zvykem" matek. Pani chytrá, měla by jste si uvědomit, že Vaše chovani k matce se Vám s největší pravděpodobností vráti od Vašich dětí. A jestli máte nějaký problém, nevyřvávejte ho do světa sociálních sítí, ale řešte v soukromí. Mnoho zdaru

j66
11. května • 13:13

Matka psychologa/žky, která/á takovéhle rady dává evidentně udělal/a ve výchově chybu. To jsou teda bláboly :grr:

Anonymizovaný
11. května • 9:46

Autorka má zjevně problém, doporučuji jí psychoterapii.
S dcerou, jako je ona, musí mít matka, která je pravděpodobné schopnější, úspěšnější, možná i přitažlivější svatou trpělivost. Odkyvat dceři její bláboly,prominout bezohlednost, zamhourit oči před citovou plochosti.

Anonymizovaný
11. května • 8:38

To je ale svinstvo! Jedním slovem,ta co tě přivedla na svět je jen na obtíž,ale nějak to s ní vydrž,vždyť to nebude trvat věčně a ty to děláš pro svůj dobrý pocit.Ten kdo článek napsal se nejspíš vylíhl z kukaččího vejce,fuj!

Anonymizovaný
11. května • 8:07

cely clanek je prezentovan tim způsobem, ze by mu slusel nazev Matka na obtiz. matky si zaslouzi nasi uctu.

Doporučujeme

Články odjinud