Jak změní miminko váš vztah?

Jak změní miminko váš vztah?

Počítejte s tím, že po narození potomka nebude vše úplně růžové. Nový člen rodiny může pořádně zamávat vaším stabilním vztahem. Připravte se na bouři!

Do vztahu vstupujete dva - rovnocenní partneři. Jenže po období, kdy jste byli zvyklí žít jeden pro druhého, dochází ke změně. Vy jako žena najednou nestavíte na první místo vztahu svou drahou polovičku, ale čerstvě narozený uzlíček. Váš partner se může cítit odstrčený, žárlit, hledat porozumění jinde. Abyste se kvůli nové a momentálně neuchopitelné situaci neocitli s partnerem v úzkých, připravte se na velkou životní změnu předem. A ještě něco: měla byste vědět, že podobnou krizi neprožíváte sami. Více než polovině párů trvá minimálně rok, než se s novou situací, které dítě do vztahu přináší, vyrovnají.

Hormonální smršť

Žena je konfrontována s realitou rodičovství mnohem dříve než její partner už tím, že se musí potýkat s fyzickými změnami, které přináší těhotenství. Její emoce důsledkem působení hormonů kolísají, zatímco jeho se tolik nemění. Ženy se mohou cítit bezbranné a závislé na partnerovi. Potřebují partnera, kterému mohou důvěřovat a který jim pomůže novou situaci zvládnout. Někteří z nich milují pocit, že je na nich partnerka závislá, jiným to nahání spíše strach. Pro některé muže je těhotné tělo krásné, jiné naopak odpuzuje. Partnerský vztah musí být silný, aby se s těmito situacemi vyrovnal.

Hlavní chybou, kterou ženy v průběhu těhotenství dělají, je to, že vyčítají, nekomunikují a hledají pochopení především u kamarádek a matky. Obracejte se proto se svými obavami na partnera, zapojte ho do záležitostí týkajících se těhotenství. Uvítá to, nebude se cítit tolik odstrčený a navíc získá čas, aby se na otcovskou roli pozvolna připravil.

„Další zajímavé články najdete v aktuálním čísle časopisu Maminka„

Doporučujeme

Články odjinud