Pozvěte na návštěvu přátele nebo příbuzné. K vínu a povídání se hodí špízy všeho druhu. V boji za super večer neváhejte použít jakékoliv zbraně: Jehly, větve, kordy i meče.
Pikantní jehněčí špízky s česnekem
8–12 špízků příprava: 20 minut + marinování
600 g jehněčího masa, sůl a čerstvě mletý pepř, 8–12 větviček rozmarýnu, olej na opékání
MARINÁDA: 100 ml rostlinného oleje, 3 najemno nasekané stroužky česneku, 1–2 jemně nakrájené chilli papričky, šťáva ze 2 citronů
Maso nakrájejte buď na dlouhé proužky, nebo na malé kousky. Osolte je a opepřete. Všechny ingredience na marinádu smíchejte, maso do ní naložte a nechte 30 minut odležet při pokojové teplotě. Rozmarýnové větvičky potřete marinádou a napíchejte na ně naložené maso. Špízy opékejte na oleji na pánvi při vysoké teplotě asi 3 minuty z každé strany. Hotové uchovejte v teple.
Recepty na další pokrmy z najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.
Pokračování 2 / 6
Smažené mořské špejle
8–12 špízků příprava: 25 minut
800 g krevet, kalamárů nebo pevného rybího masa sůl, 4 limetky, 200 g strouhanky, 1 lžíce hladkolisté petrželky, čerstvě mletý černý pepř, rostlinný olej
Ryby a/nebo mořské plody napíchejte na špejle, osolte je a potřete je šťávou ze dvou limetek. V širší misce smíchejte strouhanku s nasekanou petrželkou, solí a pepřem a v této směsi špízky obalte. Smažte je na pánvi nebo je můžete pokapat olejem a pak opéct pod grilem v troubě. Podávejte se zbytkem nakrájených limetek na pokapání.
Pokračování 3 / 6
Vegetariánské sýrové jehly
8–12 špízků příprava: 40 minut
2 pomeranče, 3 lžíce krupicového cukru, 2 lžičky mleté skořice, 200 g dýňové dužniny, 200 g do poloměkka uvařených malých brambůrek, 150 g sýra halloumi, sůl, 2 lžíce olivového oleje, 4 snítky rozmarýnu, 200 ml zakysané smetany, 2 lžíce jemně nasekané čerstvé máty
Pomeranče vydrbejte kartáčkem, vymačkejte z nich šťávu a z kůry odstraňte bílé blány. Kůru a šťávu dejte do kastrůlku, přidejte cukr a skořici a nechte na mírném plameni rozpustit. Nakrájenou dýni vložte do pomerančové lázně a vařte ji na mírném plameni asi 10 až 15 minut, aby byla měkká, ale ne rozvařená. Troubu předehřejte na 180 °C. Osolené rozpůlené brambůrky, kostičky dýně a sýra napíchejte na jehly. Položte je na plech vyložený pečicím papírem, potřete je směsí pomerančové lázně a oleje, přihoďte k nim rozmarýnové větvičky a pečte asi 20 minut. Podávejte se smetanou smíchanou s nasekanou mátou.
NÁŠ TIP: Původně kyperský sýr halloumi můžete v receptu nahradit i zdejším ovčím sýrem.
Pokračování 4 / 6
Kuřecí meče se zeleným kari
4 špízky příprava: 60 minut + marinování
2 jarní kuřátka (nebo 4 kuřecí stehna), olej na opečení, 2 limetky
MARINÁDA: 2 lžíce zelené kari pasty, 1 lžíce rybí omáčky, pár čerstvých nebo sušených kafírových listů, nastrouhaný kousek zázvoru, 250 ml kokosového mléka
Kuřátka podélně rozpulte a navlékněte je na kovové jehly. Všechny ingredience na marinádu smíchejte a nalijte do zapékací misky. Kuřata namočte do marinády a nechte je v ní asi 30 minut v chladu. Potom je vyjměte, nechte okapat a opečte je na pánvi na troše oleje z obou stran (celkem asi 8 minut). Opečené maso vložte zpět do zapékací misky do marinády a pečte při 170 °C asi 40 minut dozlatova. Podávejte s podélně rozčtvrcenými limetkami na pokapání.
Náš TIP: Zelené kari, kokosové mléko a kafírové listy (čerstvé i sušené) jsou tradiční ingredience thajské kuchyně. Seženete je v některých supermarketech, v Makru a ve větších vietnamských tržnicích. Asijské bylinky lze také koupit v některých zahradnictvích nebo je pěstovat doma.
Pokračování 5 / 6
Hovězí kordy s pastinákovým pyré
8–12 špízků příprava: 20 minut + marinování
800 g hovězí svíčkové, hrst nasekané hladkolisté petrželky, 2 lžíce nasekaného koriandru, 1 lžíce nasekané čerstvé máty, 3 lžíce oleje, 2 jemně nasekané stroužky česneku, 1 lžička hnědého cukru, sůl a čerstvě mletý pepř, kůra z 1 limetky, 1 lžička mletého římského kmínu
PYRÉ: 400 g pastináku 200 g brambor, 2 jemně nasekané stroužky česneku, 2 oříšky másla, 1 lžíce olivového oleje, 250 ml smetany na vaření 12%, 100 g nasekaných vlašských ořechů, sůl a čerstvě mletý pepř, čerstvá máta na ozdobu
Maso nakrájejte na kousky. Ostatní ingredience smíchejte a rozmixujte je na velmi jemno. Takto vzniklou marinádu dejte do plastového sáčku, vložte do něj maso, důkladně protřepejte a nechte v chladu asi 2 až 3 hodiny. Mezitím připravte pyré: do hrnce do osolené vody dejte vařit očištěný pastinák, po 10 minutách přidejte oloupané brambory a vše uvařte doměkka. Vodu slijte, přidejte česnek, máslo, olej a polovinu smetany a rozmixujte. V případě, že bude kaše příliš tuhá, dolijte ještě smetanu, přidejte ořechy a vše vmíchejte zlehka do pyré. Nakonec dochuťte solí a pepřem. Namarinové maso napíchejte na jehly a opečte je buď zprudka na grilovací pánvi z každé strany asi 3 minuty, nebo v troubě pod grilem asi 10 minut.
Pokračování 6 / 6
Parmská hnízdečka na větvi
8–12 špízků příprava: 25 minut
100 g ricotty, 2 lžičky krupicového cukru, 50 g jader vlašských ořechů, 400 g kompotovaných broskví, 200 g parmské šunky, 8–12 rozmarýnových větviček
Ricottu, cukr a nasekané ořechy smíchejte. Broskve naplňte vzniklou směsí, každou ještě dobře zabalte do poloviny plátku šunky a vzniklá hnízdečka pak napíchejte na rozmarýnové větvičky. Přendejte na plech s pečicím papírem a nechte zapéct pod grilem asi 5 minut.