Jakubisko točí film o Žbirkovi, pak chystá epopej a Třetí pohlaví

Jakubisko točí film o Žbirkovi, pak chystá epopej a Třetí pohlaví

Slavný režisér Juraj Jakubisko (70) se svou ženou Deanou (50) byli v Plzni hvězdami na 22. festivalu českých filmů Finále 2009. Jejich snímek Bathory byl totiž dlouho dopředu vyprodán a oba při jeho uvedení sklidili velké ovace. Deana, která je známá svou urputnou snahou Jakubiskovy filmy prosazovat, jen zářila.

Juraj Jakubisko s manželkou Deanou

"Všichni o mně říkají, že mě Deana jenom diriguje, co mám dělat, ale všechno je jinak. Diriguje mě, ale já si nakonec stejně dělám, co chci," tvrdí Korzu režisér ve svém typickém černém klobouku.

Po velkofilmu Bathory, který už zhlédlo více než jeden a půl milionu diváků, točí Juraj Jakubisko zcela něco jiného - dokument o Miru Žbirkovi. "Po každém náročném filmu si vždycky rád natočím nějaký dokument. Tentokrát jsem si vybral příběh oblíbeného zpěváka," přiznává.

S velkofilmy prý ale rozhodně nekončí. "To určitě ne, už se připravuji na další. Bude to slovanská epopej z roku 890, z doby velkopohanské říše. Protože chci divákům přiblížit naši slovanskou minulost. Jsme teď v EU a chci ukázat našim sousedům, kdo jsme, odkud jsme přišli. Cítím to jako nespravedlnost, že všichni mluví o Francii, o Germánech a na Slovany se zapomíná. Já je připomenu," tvrdí Jakubisko.

Po tomto filmu chce Juraj Jakubisko natočit pro změnu film ze současnosti. "Měl by se jmenovat Třetí pohlaví. Ale zatím ho mám jenom v hlavě. Nejdříve musím natočit tu velkou epopej," říká sedmdesátník, který má před sebou mnoho velkých plánů.

Doporučujeme

Články odjinud