Jana Cimického děsí agresivita, zloba a zášť

Jana Cimického děsí agresivita, zloba a zášť

Námětem nové knihy známého psychiatra MUDr. Jana Cimického Andělský prášek je problematika mladé generace a její závislosti na drogách. Příběh začíná v okamžiku, kdy se po skončení školy mladým lidem mnohdy zhroutí svět, protože neseženou prácí a nevědí, co se životem. V tomto momentu je velice snadné zkusit drogu a dostat se tak do jiného světa, pro ně přijatelnějšího, z nějž ovšem cesta často vede do léčeben a na psychiatrii.

"Tento námět, tedy problematiku mladých lidí závislých na drogách, jsem měl v hlavě poměrně dlouho. I proto, že mám stejně staré děti," řekl Jan Cimický.

"Samozřejmě tento problém zaměstnává mysl nejenom moji, ale převážné většiny dnešních rodičů, jejichž potomci se chtějí osamostatnit. Jsem přesvědčený, že nás všechny, kteří máme děti ve věku kolem dvaceti let, děsí agresivita, zloba a zášť proti všem. Za absurditu dnešní doby považuji snahu některých lidí šokovat svoje okolí. Od klientů své ordinace vím, že stále více lidí touží po klidu a laskavosti.

Za příklad absurdity dnešní doby považuji třeba i příběh Vladimíra Čecha, který uváděl velmi sledovaný pořad v televizi laskavě, a důvodem, proč ho nemůže moderovat dále, je právě jeho laskavost. Tento přístup společnosti stále více stimuluje agresivitu lidí a jemné, citlivé povahy zlomí. Je to hlavně problém intelektuálů, kteří nejsou otupělí k dění kolem nás a chtějí spravedlivější svět. Tito lidé nakonec končí v ordinacích psychiatrů, protože současný životní trend nezvládají," konstatoval doktor Cimický.

Svou novou knihu pokřtí Jan Cimický 5. listopadu v pražském Luxoru. Za kmotra si vybral Dalibora Jandu, který o problémech mladé generace ví také své. (Korzo)

Doporučujeme

Články odjinud