Jana Fabiánová: "Každý večer jsem probrečela!"

Jana Fabiánová: "Každý večer jsem probrečela!"

Zpěvačka, textařka a skladatelka Jana Fabiánová (30) se ani dnes úplně nesmířila s tím, že ji veřejnost stále bere jen jako dceru pětinásobné Zlaté slavice Nadi Urbánkové (1972 - 1976). Dodnes vzpomíná, jak se na ni před lety mnozí dívali jako na rozmazlené dítě bez špetky talentu.

Aby se zbavila nepříjemného břemene - být jen potomkem slavné mámy -, změnila si Linda Nemejovská jméno.

"Jana jsem si dala po tátovi, Janovi, a Fabiánová - po mém někdejším příteli Fabianovi ze Švýcarska. Máma i táta to vzali dobře. Časem pochopili i mé argumenty, proč se teď chci věnovat především muzice. Když máte slavné rodiče, je spousta věcí mnohem těžších. Lidé se na vás dívají skrz prsty, očekávají, že jste rozmazlený fracek bez špetky talentu, ale s velkou dávkou drzosti," svěřila Korzu Jana Fabiánová.

Ve finále porazila Langerovou Na Švýcarsko Jana zanevřela a nerada na život pod Alpami vzpomíná. "Do Švýcarska jsme se odstěhovali na popud exmanžela mé mámy. Máma byla na začátku vztahu v sedmém nebi a nikdo neměl odvahu jí to rozmlouvat. Mám na tu zemi mnoho traumatických vzpomínek. Že mámino manželství nedopadlo dobře, asi víte, ale ono to působilo velmi výrazně i na mě. Bylo to strašné období. Nebylo večera, kdy jsem nebrečela," přiznává Jana.

Do Česka se vrátila ve svých osmnácti. Udělala přijímací zkoušky na germanistiku na FF UK a na učitelství náboženství, etiky a filosofie na HTF UK. Začala s germanistikou a po roce také s druhým oborem. Nakonec studií nechala a zatoužila po světě hudby. Zkusila štěstí v pořadu Rozjezdy pro hvězdy. V prvním kole vystoupila s vlastní písničkou "Tebe" a ve druhém - finálovém kole - porazila tehdy neznámou Anetu Langerovou s písničkou "Nostalgie". Skladba pak byla několik týdnů v čele většiny českých hitparád.

Dnes Fabiánová koncertuje s kapelou Jazzappeal a pracuje na projektu Théa. Jana vysvětluje, že se tím rozhodla vstoupit do nejupřímnější formy hudební tvorby - improvizace. Společně se skvělými hudebníky Radkem Kramplem, Petrem Dvorským a Tomášem Reindlem chce zkusit jít cestou hudby okamžiku. "Nemáme hranice. Chceme jen vycházet z čisté přítomnosti. Co z toho vznikne? Doufáme, že mnoho neopakovatelných melodických radostí," prozrazuje Fabiánová. První koncert Théa chystá na květen letošního roku v La Fabrice v pražských Holešovicích.

Doporučujeme

Články odjinud