Jane Fondová se přiznala k bulimii

Jane Fondová se přiznala k bulimii

Nic tak netáhne jako příklady, dobré i špatné. Z toho vycházela někdejší hollywoodská hvězda Jane Fondová, jež předstoupila na konferenci v americkém státě Montana před zhruba 250 dospívajících dívek a podělila se s nimi o vlastní bolestné zkušenosti s bulimií a mentální anorexií.

Nemoc, při níž nárazově přijímala nadměrné dávky potravy, jež následně vyzvrátila, ji trápila plných pětatřicet let. Objevila se u ní už v dětství, protože ji neustále trápil pocit, že není dost dobrá, tím méně dokonalá. A okolí jí neustále vtloukalo do hlavy, že hlavní rolí ženy je učinit svého manžela spokojeným. "Intuitivně jsem tušila, že když chci být milována, musím být zcela perfektní," vysvětlovala sedmašedesátiletá Jane Fondová naslouchajícím.

Nároky, které na ni byly kladeny, a na jejichž naplnění nestačila, se neblaze odrazily i na její psychice. Pošramocené sebevědomí si od dcery herecké legendy Henryho Fondy vybíralo krutou daň nejen v pubertě, ale také v dospělosti. Sebejistotu a sebedůvěru si musela znovu pracně získávat. A to se, jak zdůraznila posluchačkám, neobešlo bez značných dávek vnitřní odvahy a sebekázně.

Proto nakonec přítomné vyzvala, jak je ostatně jejím zvykem, jak ke statečnosti v osobním životě, tak k překročení hranic, jež striktně odlišují osobní od společných zájmů. Podle jejího mínění mohou totiž být veškeré problémy světa vyřešeny pouze a jedině aktivním zapojením žen, které vše vezmou do vlastních rukou. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud