Japonce sex unavuje

Japonce sex unavuje

Podle statistik OSN je důvodem extrémně nízké porodnosti v Japonsku nezájem o sex. Japonci dokonce uvádějí, že sexuální a erotické aktivity považují za únavnou, vysilující činnost.

Neslavný primát si na své konto připisují obyvatelé Země vycházejícího slunce. Ze statistik Organizace spojených národů totiž vyplývá, že pokud jde o míru porodnosti, mají ji v celosvětovém měřítku úplně nejnižší. Prognózy navíc varují, že do roku 2050 dojde k úbytku celkové populace ze současných 127 na zhruba 109 milionů.

Předpokládané dramatické snížení stavu obyvatelstva nenechává v klidu ani úřady, které se rozhodly tomuto trendu přijít na kloub. Výsledkem je studie, kterou zadaly a zpracovaly japonský Svaz pro plánování rodiny a ministerstvo zdravotnictví. Vyplynulo z ní, že Japonce ve věkové skupině od 16 do 49 let vlastně sex vůbec neláká. Naopak ho považují za nesmírně únavný.

Potvrdil to alespoň průzkum mezi třemi tisícovkami respondentů obou pohlaví, jenž mimo jiné zaznamenal, že zhruba třetina manželských párů se dokáže obejít bez milostných hrátek po dobu jednoho měsíce i déle. Devatenáct procent dotázaných připustilo, že si pohlavní styk nedopřálo po celý rok.

"Když to takhle půjde dál," říká Kunio Kitamura ze Svazu pro plánování rodiny, "Japonci pomalu vymřou."

Za prapříčinu tohoto stavu pokládají autoři studie především tradovanou plachost a ostýchavost, která ostrovním obyvatelům přímo zakazuje veřejně a otevřeně hovořit o otázkách spojených se sexem. Po bok tohoto zjištění se však zařadila i skutečnost, že 44 procent pohlavně zdrženlivých párů a 31 procent mužů a žen, kteří žijí aktivním sexuálním životem, připustilo, že je milování nijak neláká a domnívají se, že je příliš vyčerpávající.

Možná i proto se stále množí počet těch, kteří se rozhodli žít po celý život sami a v žádném případě nepřemýšlejí o založení rodiny. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud