Japonská princezna se modlí na bezpečný porod

Princezna Kiko (39), jejíž těhotenství by mohlo vyřešit otázky kolem následnictví na japonském trůnu, provedla starý rituál, při němž se ženy modlí za bezpečný porod.

Princezna má porodit v září a celý národ její těhotenství sleduje s napětím, protože mnozí doufají, že tentokrát bude mít chlapce. Současné právo totiž povoluje nastoupit na císařský trůn jen mužům a princezna ještě mužského následníka nepovila. Korunní princ Naruhito a jeho žena, princezna Masako, mají dceru Aiko. Císařův další potomek, princezna Sayako, si vzala neurozeného muže a jejich děti jsou tak z následnictví vyloučeny. Princezna Kiko, manželka mladšího bratra korunního prince, prince Akišina, má zatím dvě dcery. V únoru oznámila, že je těhotná, a pozastavila tak plány ministerského předsedy Juničira Koiyumiho na změnu v zákonu, která by umožnila ženám usednout na starobylý japonský trůn.

Minulý měsíc cisařský palác oznámil, že princezna Kiko bude zřejmě kvůli vážným komplikacím během těhotenství muset rodit císařským řezem.

Rituál byl proveden v den, který je v lunárním kalendáři zván Den psa, protože tradice praví, že psi rodí lehce. Na ceremonii se princezna dostavila v tradičním hedvábném úboru v červené a bílé barvě, přepásána ceremoniálním pásem, který dostala od císařského páru. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud