Jarmila (57): Snacha kazí mého syna a mě bolí srdce | Zdroj: Profimedia.cz

Zdroj: Profimedia.cz

Jarmila (57): Snacha kazí mého syna a mě bolí srdce

Jarmila je zoufalá, jejího jediného syna změnil, dle Jarmily doslova zkazil, vztah jejího syna s jeho vyvolenou. Jarmily syn prý zahodil budoucnost i kariéru, neváží si zdraví a vše bere na lehkou váhu.

1. Bezmocně přihlížím tomu, jak si můj jediný syn ničí život

Bože, jsem tak strašně nešťastná! Ještě předminulé Vánoce jsem měla doma seriózního, vyrovnaného a slušného mladého muže, na kterého jsem byla opravdu velmi pyšná. Bláhově jsem si myslela, jak skvěle jsem ho vychovala, a to jsem na to byla od jeho šestnácti let sama! Jenže jednoho dne vpadla do jeho života ona a život mého syna obrátila naruby. Kdyby šlo pouze o známost, měla bych naději, že se se synem časem rozejde a vše se uklidní a vrátí do starých kolejí. Ale on si ji vzal! Vzal si ji a vzdal se všeho, co mělo v jeho životě skutečnou cenu. Vzdal se skvělé kariéry a oceňovaného postavení ve společnosti, vzdal se i slušného vzezření a ušlechtilých koníčků. Do jisté míry se distancoval i ode mne a od odkazu svého zesnulého otce!

Nyní jen bezmocně přihlížím tomu, jak si můj jediný syn, moje jediné dítě, ničí život. Jak šlape po hodnotách, které jsme mu s manželem předali. Jak doslova pohrdá svým vzděláním a dokonce i zdravím, které jak díky své profesi ví, není samozřejmostí.

  • Jak to bylo se synem paní Jarmily dál, se dozvíte v následujících kapitolách... Pokud jste netrpěliví a chcete znát rychle konec, můžete část příběhu přeskočit. Z boxíku zvolte rovnou čtvrtou kapitolu a prostřední část textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete příběh přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Pokračování 2 / 4

2. Jak si vystudovaný lékař může tak nevážit svého zdraví?!

2. Jak si vystudovaný lékař může tak nevážit svého zdraví?!

Jsem už mnoho let vdova. Můj manžel byl oblíbený a vyhlášený praktický lékař, na kterého u nás lidé stále vzpomínají. Náš syn šel po gymnáziu v jeho šlépějích. Sice zpočátku s nevolí, ale už v prvním ročníku uznal, že je na správném místě. Synovu studiu jsem podřídila vše. Dokonce jsem se rozešla s přítelem, který na syna žárlil. Syn pilně studoval, k tomu se stíhal věnovat svým milovaným houslím a zpěvu ve sboru. Mnoho jeho koncertů mi vehnalo slzy do očí, z těchto vzpomínek člověk žije celý život! Bohužel jsou to díky jeho ženě už jen vzpomínky.

V poslední ročníku školy bylo jisté, že dívčina, která se u nás občas mihla, není jen kamarádka do nepohody, ale vážná známost. Slečna studovala na pedagogické fakultě a já jen doufala, že než se jednou postaví před své žáky, tak trochu dospěje. Zatímco můj syn je spíše klidnější, vyrovnané a introvertní povahy, ona je hlučný extrovert. Okamžitě jí u nás bylo plno, se vším chtěla pomáhat, vše ji zajímalo, všude byla, všemu rozuměla – asi znáte podobné typy…

Slečna navíc pocházela z podivné rodiny. Otec je odkudsi z Kuby, matka je Češka. Rodiče spolu žijí jen občas, když se jim chce! Ale jí to prý nevadí, přeje jim svobodný a dobrodružný život – přesně tyto slova použila! A jaký život přeje svým rodičům, takový pravděpodobně žije i ona. Syn, který měl po ukončení školy ještě několik let pilně studovat, aby si udělal atestaci, vedle této slečny na vše rezignoval a spokojil se s prázdným titulem „MUDr.“ Se slečnou, nyní ženou, stále někde cestují, splouvají divoké řeky, lezou po horách a věnují se různým nebezpečným sportovním aktivitám, o kterých už syn přede mnou raději nemluví. Jak si vystudovaný lékař může tak nevážit svého zdraví?!

Pokračování 3 / 4

3. Pohrdl odkazem a posledním přáním svého otce a „zaprodal“ se

Asi vás napadá, kde bere na tyto své „podniky“ peníze. Můj jediný syn pohrdl svým vzděláním, pohrdl odkazem a posledním přáním svého otce a místo tvrdé práce na atestaci, „zaprodal“ svůj titul jakési farmaceutické společnosti. Té se velice hodí, že zaměstnávají někoho s titulem „MUDr.“. Syn vydělává mnohonásobně více, než začínající lékař, a má i více času, ale asi si neuvědomuje, že tohoto rozhodnutí může litovat celý zbytek života. To mu jeho po financích na cestování lačná ženuška asi neřekne. Jí o nic nejde, dobře se vdala, má vystudováno a praxi jako učitelka dožene kdykoliv. Zatím je na volné noze a prý překládá a učí jazyky.

A ano, už to není jen přítelkyně, ale bohužel manželka. Syn se totiž nedávno oženil a ani se neobtěžoval mě pozvat, nepozval totiž vůbec nikoho. Svatbu měl na úřadě, za svědky jim šli nějací cizí lidé z ulice – to prý aby to nebylo z obou rodin nikomu líto. Chápete to?

Pokračování 4 / 4

4. Všechno zlehčuje, žije, jako by byl život nějaká hra či zábava

Možná si myslíte, že přeháním, ale změnilo se tolik věcí! Syn zahodil a prodal své vzdělání, přestal se věnovat hudbě a začal intenzivně provozovat nebezpečné „adrenalinové“ sporty. Také jsem nedávno zjistila, že kouří marihuanu a má tetování přes celé rameno a paži! Proboha, chce s tetováním někde seriózně pracovat, co kdyby se ke svému poslání vrátil? Potetovaný lékař! Alespoň, že ty vousy a vlasy jsou (snad) dočasné. Místo synovy hezké tváře totiž nyní hledím do obličeje zarostlého „opičáka“. Syn si nechal úplně ostříhat své krásné kudrnaté vlasy po otci a vše dohání vousy, vypadá jako arabský terorista. Když jsem se snachy ptala, co ona na to, řekla jen: „Vždyť je to krásné, dřív vypadal jako bezpohlavní anděl.“ Ne, dřív vypadal jako člověk!

Syn bohužel nezměnil jen zevnějšek a zájmy, ale změnil se i on sám. Přestal mě naprosto respektovat. Není zlý nebo sprostý – to ne, ale nenechá si už vůbec poradit a mé životní zkušenosti jsou mu pro legraci. Všechno zlehčuje, žije, jako by byl život nějaká hra či zábava. Bojím se, že je to i tou marihuanou, k ničemu takovému sklony nikdy neměl! Dřív, než poznal svou nynější ženu, býval jednoduše jiný člověk. Hrozím se doby, kdy budou mít děti a budou je vychovávat ve stejném duchu, jako žijí sami. Vyčítám si, že jsem to všechno dopustila, měla jsem syna od vztahu odrazovat hned od počátku, kdy jsem ženskou intuicí a životními zkušenostmi vytušila, že je jeho dívka poněkud zvláštního ražení.

(Jarmila, 57 let)

Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!

Doporučujeme

Články odjinud