Jarní děti jsou hloupější

Jarní děti jsou hloupější

Znaky, jež se připisují jednotlivých měsíčním znamením, včetně vrozené dávky inteligence, bere většina populace spíš jako informaci sloužící k zábavě. Podle výzkumu amerických vědců však roční období, v němž došlo k početí nového života, skutečně ovlivňuje rozumové schopnosti každého jedince.

Stěžejní roli přitom, jak zjistil profesor Paul Winchester a jeho kolegové z lékařské fakulty v Indianě, hraje stupeň znečištění vody. Respektive nadměrná přítomnost nitrátů a pesticidů, které se do ní dostávají při hnojení zemědělské půdy.

Škodlivé látky následně ovlivňují vývoj mozku dítěte spočívajícího v matčině lůně, navíc podstatně redukují přirozenou funkci štítné žlázy budoucí rodičky, a tím i brzdí řádný vývin nejdůležitějšího orgánu myšlení.

Při podrobném zkoumání 1 667 391 univerzitních studentů badatelé zjistili, že nejhůře jsou na tom ti, kteří byli počati v červnu až srpnu a narodili se na jaře. V jednotných testech mapujících schopnosti a vědomosti všech zúčastněných dosáhli nejhorších výsledků, zejména v matematice a znalostech jazyků.

"Mozek se začíná rozvíjet krátce po oplodnění," shrnul závěry výzkumu profesor Winchester. "Pesticidy, které se vyskytují nejen na polích, ale přenášejí se i do domácností, dosahují právě v letním období nejvyšší úrovně." A výrazně ovlivňují hormonální rovnováhu těhotných žen.

Doporučujeme

Články odjinud