Jarní recepty - zdravé a rychlé

Jarní recepty - zdravé a rychlé

Konečně po dlouhé zimě vysvitlo sluníčko a jaro se probudilo. Nabijte se energií procházkami jarní přírodou a uvařte si něco dobrého podle našich receptů.

ZELENINOVÁ POLÉVKA S JARNÍMI BYLINKAMI

ingredience 4 porce: 2 mrkve, 1 pórek, 2 brambory, 1 lžička másla nebo řepkového oleje, 800 ml vody, sůl, pepř, parmazán

pesto: 2 plné hrnky jarních bylinek (mladé listy pampelišek, medvědí česnek) 1 hrnek lehce pražených ořechů, ½ hrnku olivového oleje, ½ hrnku strouhaného parmazánu, 2 stroužky česneku, sůl, pepř

Postup: Omyté a osušené bylinky, stroužky česneku, ořechy posekejte v mixéru, postupně přilévejte olej, až vznikne zelená pasta, ke které přimícháte parmazán, osolíte a opepříte.

Na oleji či másle restujte cca 5 minut kolečka mrkve a pórku s kostičkami brambor. Poté zalijte vodou, osolte, opepřete a vařte do změknutí asi 8 minut. Polovinu polévky rozmixujte ponorným mixérem na krém. Přidejte 2 lžíce pesta a vše dejte zpět do hrnce k nerozmixované polévce. Podávejte se strouhaným parmazánem.

Zbylé pesto uchovejte v chladu a používejte do těstovin nebo na opečenou bagetu.

JARNÍ ZELENINOVÝ SALÁT

ingredience: mladé pampeliškové listy (250 g),ředkvičky (1 svazek), mladá cibulka s natí (2 ks), vejce (4 ks, olivový olej (1 lžíce), bílý polotučný jogurt (200 ml), hořčice (1 kávová lžička), pažitka, čerstvě mletý pepř, sůl

Postup: Pampeliškové listy opereme a natrháme na kusy. Ředkvičky a cibulky omyjeme a nakrájíme na kolečka. V salátové míse promícháme pampeliškové listy se zeleninou a lžící oleje. Vejce uvaříme natvrdo. Z jogurtu, hořčice, nasekané pažitky, soli a pepře připravíme zálivku. Salát rozložíme na talíře, ozdobíme na čtvrtky pokrájeným vejcem a pokapeme jogurtovým dresinkem.

KRŮTÍ TORTILLY

ingredience 4 porce: 250 g mazací smetanový sýr, 3 lžíce chilli omáčky, 4 velké tortilly, 2 srdíčka salátu (na proužky), 1 mango (na proužky), 200 g krůtí pečeně (tence krájené)

Postup: 1. Promícháme sýr s chilli omáčkou, osolíme a opepříme 2. Tortily tímto vzniklým krémem potřeme 3. Obložíme salátem, mangem, krůtím masem a stočíme. Podáváme překrojené napůl.

Podívejte se na další recepty na zdravá a chutná jídla.

ČTĚTE TAKÉ: MAMINKA.CZ - Web pro těhotné a maminky!

Doporučujeme

Články odjinud