Jarní rovnodennost 2022 je tu: Co nám přinese tenhle magický den? | Foto: iStock

Foto: iStock

Jarní rovnodennost 2022 je tu: Co nám přinese tenhle magický den?

Zítra, tedy v neděli 20. března, se délka dne a noci vyrovná a nastane astrologické jaro, slunce a světlo budou nabírat na síle. V tento den je dobré ukončit to, v čem už nepotřebujeme pokračovat, aby mohla začít nová životní etapa. Co si tedy na neděli naplánovat.

Půst a rituální koupel

Letos by se měly ještě víc než jindy dodržovat tradice vítání jara, jarní úklid a přípravy na Velikonoce. Právě při nich se totiž můžete potkat nejen se svými kořeny, ale také intenzivně zregenerovat. Prospěje vám také držet aspoň jeden den půst, při kterém se rozloučíte se vším, čemu v dalším roce nechcete věnovat pozornost. Pokud se vám půst nehodí, utopte staré jako Morenu (Smrtku, zpodobnění zimy, která byla upalovaná, topená nebo zakopávaná při jarních obřadech vítání jara) v rituální koupeli. Skvělé očištění a doping vitality přinese i procházka naboso v ranní rose. A pak už můžete jen uvažovat, jak se bude jmenovat nová kapitola vašeho života.

Pokračování 2 / 5

Magické keltské tradice

I některé starodávné kultury považovaly tento den za začátek nového roku. Od nepaměti se ale rovnodennost slavila jako návrat života na zemi. Coby talismany na ochranu plodnosti celá léta sloužila právě vyfouknutá vajíčka pokrytá magickými symboly a protažená nad ceremoniálním ohněm. Věšela se nad postel (pokud pár chtěl počít potomka) a také do stájí, aby se dobytku dařilo. V domě pak měl čestné místo věnec s kraslicemi, žlutými květy a stuhami v pastelových barvách.

Pokračování 3 / 5

Muži versus ženy

Jarní rovnost dne a noci připomíná potřebu rovnosti ve vztazích. Pracovní spolupráce a přátelství budou fungovat dobře, můžete si užívat společenského života. Na druhou stranu pochopení mezi ženami a muži bude stát víc úsilí. Muži budou více zaměřeni na dobré jídlo, řešení reality a praktický život. Ženy na sdílení, přátelskou atmosféru a společenskou prospěšnost. Ideální bude nechat každého dělat to, v čem je nejlepší. Dobrým partnerským pojítkem může být výlet. V tomto magickém období rovnodennosti máme totiž velkou možnost načerpat sílu tím, že uvidíte krásu všude kolem sebe, v lidech, přírodě, v umění.

Pokračování 4 / 5

Čas očisty

Pokud jste s ní ještě nezačala, teď už je nejvyšší čas. Vyjděte do přírody, nadýchejte se čerstvého vzduchu a dejte si jarní detox kúru. Pročistí organismus, dodá potřebné vitaminy a minerály a odstraní takzvanou jarní únavu. Bylinky, které vám s očistou pomohou, jsou například tyto: čekanka, pampeliška, celer, cibule, kontryhel, pýr, majoránka, jitrocel, hluchavka nebo kopřiva. Ta právě začala růst, tak si ji na procházce rovnou můžete natrhat.

Pokračování 5 / 5

Úklid a návrat k sobě

Podle čínské kosmologie se jarní úklid nese ve stylu třídění. „Zatímco na podzim nemáme s věcmi slitování a dokážeme vyhodit všechno, co už opravdu není k užitku, při jarním úklidu už jsme mírnější. Tady už zvažujeme, zda se s věcmi opravdu navždy rozloučit, jestli by se nám třeba přece jen v průběhu roku ještě nemohly hodit,“ říká odbornice na feng shui Eva Joachimová.

Potom v dubnu také podle ní nastává druhé mezidobí země, které můžeme využít k návratu sami k sobě a také k doplnění základní energie všemi možnými způsoby. „Energie nás podporují, tak proč toho nevyužít? Čína má pro tuto příležitosti speciální čajové směsi, já doporučuji také pít aloe vera nebo kolostrum, mlezivo,“ říká odbornice.

Doporučujeme

Články odjinud