Answear.cz 1199 Kč Foto: Archiv firem

Answear.cz 1199 Kč Foto: Archiv firem

H&M 899 Kč Foto: Archiv firem
H&M 949 Kč Foto: Archiv firem
H&M 999 Kč Foto: Archiv firem
H&M 999 Kč Foto: Archiv firem
50
Fotogalerie

Jarní sako v šatníku nesmí chybět! Jak ho nosit a kde koupit to nejbarevnější?

Jedním z pilířů základního a přitom módního šatníku je na první pohled obyčejné sako. Právě tento kousek oblečení má ale schopnost povznést váš outfit na elegantní a trendy model, který využijete při mnoha příležitostech. A jaro je ideální období pro koupi saka! Nebo dvou?

Sako se v dámských šatnících začalo objevovat v první polovině 20. století, kdy jej jako součást dámského kostýmu vynesla na přehlídková mola slavná návrhářka Coco Chanel. S podporou slavné herečky Marlene Dietrich, jež milovala pánský styl oblékání, si saka a blejzry brzy našly pevné místo coby součást našich outfitů a svoji podobu téměř nemění.

Jak kombinovat outfit se sakem? Podívejte se na video:

Klasické dámské sako je nesmrtelný model, který je vyroben z nejrůznějších látek: od vlny po lehkou bavlnu. Některá dámská saka mají typicky mužský střih, jiná jsou ušita s dvojitým výstřihem se šesti, osmi nebo více knoflíky. Stále jsou in také oversized verze a prodloužené modely.

Ideálním obdobím na nošení saka je právě jaro, využijete ho ale i během chladnějších letních večerů a také zkraje podzimu. Ani letos tomu nebude jinak. A jelikož jaro velí sáhnout po výrazných a pestrých barvách, platí to i u tohoto svršku. Oblíbené jsou obzvlášť monochromatické pastelové tóny, vzor kohoutí stopy nejen v černobílé kombinaci nebo klasická kostka. Samozřejmě nic vám nebrání ani v tom, pořídit si sako v neutrálních barvách, jako je černá, šedá, béžová i bílá. Když je ostatně tento kousek taková nezbytnost, proč jich ve skříni nemít víc?

Jak sako kombinovat?

Rozhodnete-li se pro model výrazné barvy, bude skvěle vypadat na černém outfitu. Nosí se také v kombinaci s džínami, teniskami či chelsea botami, a jednobarevným obyčejným tílkem, rolákem nebo bavlněným tričkem zpestřeným potiskem. Takový model můžete vzít klidně i do práce nebo na pracovní schůzku. Barevná saka vypadají skvěle také coby součást dámského obleku nebo ke kalhotám s vysokým pasem, případně k midi sukni.

Pokud zvolíte decentní tóny, můžete se o to víc realizovat na zbytku outfitu. Pod sakem v šedých, černých, béžových i bílých odstínech skvěle vyniknou barevné šaty všech délek, ale také sukně i džíny. Chcete-li se ale opravdu odvázat, pamatujte, že výrazných barev letos není nikdy dost a nebojte se je kombinovat. Stačí, když budete dodržovat pravidla color blockingu, kdy kombinujete dvě až tři kontrastní barvy, přičemž žádná prostorově nedominuje.

Inspiraci najdete v naší galerii!

Doporučujeme

Články odjinud