Jarní svačiny pro děti

21. 5. 2016
Jak zabavit malé kluky v kuchyni? Nebojte se je zapojit do akce. František a Tonda pomáhali mamince Janě s pletením housek i mícháním pomazánek a moc je to bavilo.

Už je tady čas jarních výletů do přírody, na které jsme se v zimě tolik těšili. A když máte malé děti, vždycky se hodí mít s sebou na cestu něco dobrého k zakousnutí. Domácí pečivo s čerstvými pomazánkami je ideální nejen jako svačina na cesty, ale třeba také jako lehká večeře. Co zbyde, můžete pak zabalit manželovi do práce. Při přípravě se nebojte dát prostor dětem, i ty menší zvládnou pletení houstiček nebo míchání ingrediencí v mističce. Těm větším už můžete svěřit do rukou i tyčový mixér nebo nůž.


Pletené housky

na 2 plechy (asi 8 housek), příprava: 30 minut + kynutí

  • 30 g droždí
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 500 g polohrubé mouky
  • 50 g másla (nebo sádla)
  • 1 lžička soli
  • 1 vejce + 1 žloutek
  • 1 bílek na potření
  • mák
  • hrubozrnná sůl a kmín na posypání

Droždí rozdrobte do vlažného mléka a přidejte cukr s trochou mouky. Nechte vzejít kvásek. Smíchejte ho se zbylou moukou, změklým máslem, solí, vajíčkem a žloutkem, můžete přidat ještě mléko (těsto by se nemělo lepit, ani být příliš tuhé). Vypracujte těsto a nechte v teple kynout ideálně hodinu a půl. Potom ho rozdělte na menší dílky a z nich pleťte copánky – houstičky. Potřete je vyšlehaným bílkem, posypte mákem, solí či kmínem a pečte v předehřáté troubě při 190 °C dozlatova, asi 20 minut.


Šunková pomazánka

4 porce, příprava: 10 minut

  • 150 g kvalitní dušené šunky
  • 50 g másla
  • 80 g žervé
  • 1 menší jablko
  • šťáva z citronu
  • sůl

Šunku s máslem a žervé rozmixujte tyčovým mixérem. Přidejte oloupané a nastrouhané jablko a trošku šťávy z citronu. Podle potřeby dochuťte solí. Náš TIP: Pokud se vám pomazánka zdá moc hustá, můžete vmíchat i lžičku bílého jogurtu nebo majonézy.

NÁŠ TIP

Místo housek můžete z těsta vytvarovat rohlíky. Vyválejte ho dokulata, rozdělte na výseče a ty smotejte.


Celerovomrkvová pomazánka

4 porce, příprava: 10 minut

  • 2 větší mrkve
  • 1 celeru
  • 150 g měkkého salámu
  • 2 lžíce majonézy
  • sůl a pepř

Očištěnou mrkev a celer nastrouhejte nadrobno,přidejte na malé kousky nakrájený měkký salám, majonézu a dochuťte solí a pepřem. Pokud máte raději jemnější strukturu, ještě ji rozmixujte.


Makrelová pomazánka

4 porce, příprava: 15 minut

  • 1 uzené makrely
  • 160 g žervé
  • 4–6 ředkviček
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • sůl a pepř

Oberte maso z makrely bez kostí. Utřete ho pomocí vidličky společně s žervé, přidejte omyté a nadrobno nakrájené ředkvičky a plnotučnou hořčici. Dochuťte solí a pepřem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopisu F.O.O.D.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Jestliže plánujete změnu práce nebo si zaměstnání teprve hledáte, neskákejte hned po první nabídce, která se nyní náhodnou naskytne. Je to riskantní zvláště tehdy, pokud si jí nebudete…

Nejčtenější články

Články odjinud