Jarní svačiny pro děti

21. 5. 2016
Jak zabavit malé kluky v kuchyni? Nebojte se je zapojit do akce. František a Tonda pomáhali mamince Janě s pletením housek i mícháním pomazánek a moc je to bavilo.

Už je tady čas jarních výletů do přírody, na které jsme se v zimě tolik těšili. A když máte malé děti, vždycky se hodí mít s sebou na cestu něco dobrého k zakousnutí. Domácí pečivo s čerstvými pomazánkami je ideální nejen jako svačina na cesty, ale třeba také jako lehká večeře. Co zbyde, můžete pak zabalit manželovi do práce. Při přípravě se nebojte dát prostor dětem, i ty menší zvládnou pletení houstiček nebo míchání ingrediencí v mističce. Těm větším už můžete svěřit do rukou i tyčový mixér nebo nůž.


Pletené housky

na 2 plechy (asi 8 housek), příprava: 30 minut + kynutí

  • 30 g droždí
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 500 g polohrubé mouky
  • 50 g másla (nebo sádla)
  • 1 lžička soli
  • 1 vejce + 1 žloutek
  • 1 bílek na potření
  • mák
  • hrubozrnná sůl a kmín na posypání

Droždí rozdrobte do vlažného mléka a přidejte cukr s trochou mouky. Nechte vzejít kvásek. Smíchejte ho se zbylou moukou, změklým máslem, solí, vajíčkem a žloutkem, můžete přidat ještě mléko (těsto by se nemělo lepit, ani být příliš tuhé). Vypracujte těsto a nechte v teple kynout ideálně hodinu a půl. Potom ho rozdělte na menší dílky a z nich pleťte copánky – houstičky. Potřete je vyšlehaným bílkem, posypte mákem, solí či kmínem a pečte v předehřáté troubě při 190 °C dozlatova, asi 20 minut.


Šunková pomazánka

4 porce, příprava: 10 minut

  • 150 g kvalitní dušené šunky
  • 50 g másla
  • 80 g žervé
  • 1 menší jablko
  • šťáva z citronu
  • sůl

Šunku s máslem a žervé rozmixujte tyčovým mixérem. Přidejte oloupané a nastrouhané jablko a trošku šťávy z citronu. Podle potřeby dochuťte solí. Náš TIP: Pokud se vám pomazánka zdá moc hustá, můžete vmíchat i lžičku bílého jogurtu nebo majonézy.

NÁŠ TIP

Místo housek můžete z těsta vytvarovat rohlíky. Vyválejte ho dokulata, rozdělte na výseče a ty smotejte.


Celerovomrkvová pomazánka

4 porce, příprava: 10 minut

  • 2 větší mrkve
  • 1 celeru
  • 150 g měkkého salámu
  • 2 lžíce majonézy
  • sůl a pepř

Očištěnou mrkev a celer nastrouhejte nadrobno,přidejte na malé kousky nakrájený měkký salám, majonézu a dochuťte solí a pepřem. Pokud máte raději jemnější strukturu, ještě ji rozmixujte.


Makrelová pomazánka

4 porce, příprava: 15 minut

  • 1 uzené makrely
  • 160 g žervé
  • 4–6 ředkviček
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • sůl a pepř

Oberte maso z makrely bez kostí. Utřete ho pomocí vidličky společně s žervé, přidejte omyté a nadrobno nakrájené ředkvičky a plnotučnou hořčici. Dochuťte solí a pepřem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopisu F.O.O.D.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Pokud vás zláká povalování někde u vody, tak se radši ukliďte do stínu. Sluneční paprsky jsou zrádné a právě vy byste na to bohužel mohli zle doplatit. Vybavte se tedy vším, co poučený…

Nejčtenější články