Komise znalců z různých medicínských oborů bezpečně prokázala, že tak zvaný syndrom jarní únavy nelze považovat za klasickou nemoc, a proto se na něj nevztahují finanční náhrady jako na jiná onemocnění.
Jarní únava není nemoc!
Berlínský soud zamítl po opakovaném projednání žalobu na doktora
Leopolda Mannheima, který odmítl vyhovět žádosti pacienta o uznání
pracovní neschopnosti. Komise znalců z různých medicínských oborů totiž
bezpečně prokázala, že tak zvaný syndrom jarní únavy nelze považovat za
klasickou nemoc, a proto se na něj nevztahují finanční náhrady jako na jiná
onemocnění. I přes rozhodnutí berlínského soudu je však jarní únava reálný
stav organismu zapříčiněný nedostatkem slunečního svitu a některých pro
tělo důležitých látek, především vitamínů.
Důsledkem
je celková malátnost, ospalost a pesimistická nálada, jež mohou v nejkrajnějších
důsledcích vyústit dokonce v hluboké tělesné vyčerpání a psychickou
depresi.
"Jarní únavu opravdu nelze považovat za nemoc, na kterou by se třeba
mohlo umřít, ovšem to neznamená, že by se její důsledky na organismus
daly přeceňovat," shodují se lékaři a zdůrazňují nutnost prevence.
Odhaduje se totiž, že jarní únava postihuje každé jaro přechodně tři čtvrtiny
populace. Oslabené tělo je mnohem náchylnější k dalším sezónním chorobám,
chřipce a virovým onemocnění. A ty už mají na svědomí i stovky úmrtí,
zvláště mezi staršími lidmi...
Jak jarní únavě předcházet? Především stravou bohatou na vitamín C, o němž
je známo, že zvyšuje odolnost. Zanedbatelná není ani jeho schopnost snižování
hladiny cholesterolu v krvi. Proto se na jaře doporučuje konzumovat potravu
bohatou na "céčko" - papriky, zelí, kapustu a hlávkový salát.
Avšak pozor - vitamín C je velmi háklivý na tepelné zpracování! Při vaření
se ztrácí s přibývajícím časem až polovina jeho obsahu. Proto se doporučuje
například používat k rozmrazení potravin mikrovlnnou troubu, gril nebo
tlakový hrnec.
Další příčinou jarní únavy je nedostatek "očního" vitamínu
A, obsaženého v mrkvi, rajčatech a mléčných výrobcích. Vitamín A má
také vliv na kvalitu pokožky. Hlavně ženy si na jaře stěžují na její
hrubnutí a loupání. Proto zvyšte konzumaci jogurtů, kefírů a mléka.
Vyplatí se to!
Poslední vitamín, jehož nedostatek má na svědomí jarní únavu, je "déčko".
Do těla se dostává podobně jako vitamín A ve formě provitamínu. K jeho přeměně
na klasický vitamín je však třeba sluneční záření, a právě toho se
organismu na jaře nedostává. Řešení? Nezapomínejte při sestavování jídelníčku
na mořské ryby a výrobky z nich. Jejich výběr se v posledních letech značně
rozšířil a cenově se přiblížil ostatním méně exotickým druhům
potravin.
zdroj: Plus