5
Fotogalerie

Jaro sčítá prohřešky zimy

Lidskému tělu běžně trvá nejméně dva týdny, než se po zimě vyrovná se všemi změnami a nastartuje ten správný metabolismus. Náš organismus byl dlouho bez tepla, bez energie a celou zimu se těšil na slunce. Po dobu této aklimatizace se cítíme fyzicky i psychicky unavení a oslabení.

K tomu nám jaro přičte prodělaná nachlazení, chřipky a jiné virové infekce, těžkou stravu bez vitaminů a minerálů, nedostatečný pitný režim a omezený pohyb venku, a výsledek? Padají nám vlasy, kůže, jako by nám ani nepatřila, objevují se potíže s trávením, a když slunce konečně začne hřát, ulehneme do postele ...

Poruchy zažívání

Jestliže se v zimě náš organismus potřeboval „uzemnit“ a říkal si spíš o těžší jídla sladké, kyselé a slané chuti, na jaře si chce tělo „odlehčit“ a žádá více vitaminu C, vlákniny, nenasycených mastných kyselin a kvalitních rostlinných bílkovin. Pro celkový stav organismu je naprosto zásadní činnost jater a dobré trávení. „Z rostlin, které pomáhají normalizovat tvorbu a pohyb žluči je vhodný ostropestřec mariánský. K vyčištění trávicího traktu od toxinů, přemnožených plísní a k vyplavení nepotřebných odumřelých tkání můžeme využít také aloe, “ říká fytoložka Venuše Studničková.

„Gel obsažený v jejích listech je směsicí mnoha vitaminů, minerálů, aminokyselin a dalších více než dvou stovek látek, které se vzájemně posilují. Šťáva z aloe má silné protibakteriální, protivirové a protikvasinkové účinky. Obsahuje také řadu látek, které regenerují a posilují imunitní systém člověka.“ Vyvážená strava, jarní čerstvá zelenina bohatá na vitaminy, minerály a stopové prvky nám v jarním období rozhodně prospějí. Kouření, kofeinu a šumivým nápojům bychom se měli vyhýbat obloukem.

Tip: Aloe vera Barbadensis v kombinaci s výtažky z Maracuji a Pupečníku asijského na sebe váže nežádoucí látky nahromaděné ve střevech, játrech a žlučníku. Fytofontana Aloe vera juice upravuje trávení a střevní mikroflóru a redukuje hladinu cukru i cholesterolu.

Oslabená imunita

Účinnou cestou, jak posílit na jaře tělo, je zvýšení příjmu látek chránících organismus. „Můžete používat i doplňky stravy, ale namísto bezhlavého nákupu co největšího množství preparátů je dobré poradit se s odborníky, které látky a v jakém množství je třeba tělu dodat. Tím zaručíte, že vaše tělo dostane, co mu chybí a nebude přesycováno nepotřebnými látkami,“ vysvětluje Venuše Studničková. „Přestože doplňky stravy pomáhají posilovat organismus a mají prokazatelně pozitivní účinky, nelze je chápat jako léčiva.“ Imunitu můžeme podpořit extraktem z grapefruitových jadérek – tento vynikající antioxidant působí protizánětlivě, hravě si poradí s plísněmi, bakteriemi i viry.

Tip: Výtažky z grapefruitových jadérek Citrovital ve formě kapslí nebo tablet výrazně posílí obranyschopnost.

Pleť plná neduhů

„Stav pokožky ukazuje i naši sebeúctu, jak se máme rádi a jak se o sebe staráme, jak se hýčkáme a rozmazlujeme,“ připomíná Venuše Studničková a zdůrazňuje, že právě na jaře trpí kůže celou řadou neduhů, může být vysušená, šupinatá, mastná, zanícená, zarudlá, podrážděná a přecitlivělá. Pomohou nám pleťové vody, bylinkové odvary i rostlinné přípravky. V péči o pokožku je na prvním místě aloe vera: „Má schopnost hydratovat pokožku a podporovat tvorbu elastinu a kolagenu. Rostlinu lze pro její protizánětlivé, proti plísňové a antibiotické účinky úspěšně používat k léčbě kožních poranění i jarních neduhů jakými jsou akné, zvýšený mazotok, lišeje, ekzémy, opary, a plísňová a zánětlivá onemocnění kůže,“ vysvětluje odbornice. „Jemná struktura gelu z listů promazává a zklidňuje poraněnou tkáň, snižuje podráždění a je ideální jak na ošetření pokožky, tak na kožní choroby.“

Tip: Téměř stoprocentní výtažek z listů aloe je k dostání pod názvem Fytofontána Aloe vera gel. Vytváří na pokožce vrstvu, která má vynikající účinky při zánětlivých onemocněních, pomáhá při rehabilitaci kůže a uklidňuje po nadměrném slunění i po bodnutí hmyzem.

Křehké a lámavé vlasy

Sezónní padání vlasů je zcela běžné a přirozené, vyskytuje se na celé hlavě a zpravidla netrvá déle než šest týdnů. Vyživující a posilující látky můžete dodat svým vlasům i prostřednictvím bylinných oplachů z kopřivy nebo lopuchu. Vhodné jsou přípravky obsahující výtažky z rostlin v nanokapslích. Jejich velikost je přibližně dvě stě krát menší než lidská buňka, takže se snadno dostávají přímo do vlasového folikulu, kde postupně uvolňují účinné látky. Jemným, oslabeným nebo zplihlým vlasům dodávají sílu a omezují jejich vypadávání.

Tip: Fytobiologické sérum spojující účinek tradičních rostlinných výtažků s nejnovějšími biotechnologickými látkami je určené jak pro ženy, tak pro muže. Sérum se nanáší na suchou pokožku hlavy a jemně se vmasíruje pomocí konečků prstů. Během několika týdnů dojde ke stimulaci růstu vlasů přímo u kořínků, zvýšení jejich odolnosti a výraznému omezení vypadávání vlasů.

Nezdravé nehty

Nehty na rukou i na nohou jsou „podvyživené“, lámou se a třepí, objevují se na nich bílé skvrnky, rýhy a jiné známky nedostatku vitaminů. Navíc jsou mnohem náchylnější k plísňovým onemocněním. Po mnoha týdnech chůze v uzavřených neprodyšných botách a ponožkách, či punčochách z umělých materiálů můžeme začít pociťovat i nepříjemné svědění mezi prsty u nohou. Způsobuje to drobné odlupování kůže, kterého si vůbec nemusíme všimnout, dokud se nerozvine v plísňové onemocnění. Infekce napadá nejprve kůži dolních končetin, zejména meziprstí u malíčků. Pokud není včas vyléčena, šíří se na nehet, ten postupně mění svoji strukturu, deformuje se a způsobuje bolest, která mnohdy znemožňuje obouvání a nošení obuvi, ale dokonce ovlivňuje stání i chůzi.

Velmi účinným antibiotikem a fungicidem je podle Venuše Studničkové extrakt z grapefruitových jadérek, která v sobě mají vysoký obsah bioflavonoidů, ale především základní látku s antibiotickými účinky. Nejenže dezinfikuje, ale zabraňuje dalšímu množení bakterií i virů, plísní a parazitů.

Tip: Přímo na postižené místo kapat extrakt z grapefruitových jadérek Citrovital. Z kapek můžeme připravit lázeň na nohy a přidávat je i do posledního máchání při praní.

Nedostatečný pitný režim

Denně vyloučíme přibližně 2,5 litru vody močí, stolicí, dýcháním a kůží. Náš organismus však potřebuje mít vyrovnanou vodní bilanci. Asi třetinu litru vody vytvoří tělo metabolickou činností, vody vázané v potravě přijmeme necelý litr a zbytek (asi 1,5 litru) bychom měli „dopít"! Jen tak zajistíme optimální látkovou výměnu a dobrou funkci ledvin. A nejen to. Dostatek vody umožňuje plnou výkonnost všech ostatních orgánů a také tělesných i duševních funkcí.

Tip: k doplnění pitného režimu vyzkoušejte pramenitou vodu LUCKA, která za svou lehkost a lahodnost vděčí svému vyváženému složení.

Červené oči a rýma

Na jaře jsou v ovzduší především pyly stromů. Pyl je lehký, létá na velké vzdálenosti, stoupá velmi rychle vzhůru, a proto je schopen vyvolávat obtíže ve vzdálených místech od vlastního zdroje. Při trápení s alergickou reakcí na cizorodou látku v okolí nám lékař individuálně doporučí účinný lék. Ucpaný nos nebo naopak nos, z něhož neustále teče, je také prvním příznakem nachlazení. Na uvolnění ucpaného nosu se s oblibou používají preparáty stahující krevní cévy a zmírňující otok nosní sliznice, například Sanorin.

Můžeme je používat maximálně dva týdny, aby nedošlo k trvalému poškození sliznice. Rýmu lze zkrotit také nosním sprejem z rostlinných výtažků, který je ke sliznici nosu šetrnější.

Tip: Aloe vera nosní spray k proplachu nosní sliznice. Působí mírně dezinfekčně a zabraňuje množení virů.

Jarní kašel

Kašel je prudký obranný dýchací reflex, který vzniká na základě dráždění různého původu (chemického, mechanického). „Ve formě čajů nebo čajových směsí se na kašel a při zánětu průdušek užívá jitrocel kopinatý, divizna, mateřídouška, sléz, proskurník, nebo bez černý. Bylinky obsahuje také většina sirupů proti kašli,“ říká Venuše Studničková a podotýká, že každá bylinka má trochu jiný účinek - některá hlen ředí, jiná snižuje zánětlivé procesy - je dobré užívat po dohodě s odborníkem spíše směsi bylin. Pokud bylinky nestačí, je třeba se obrátit na lékaře.

Suchý dráždivý kašel je možné tlumit tzv. antitusiky; produktivní kašel (s vykašláváním) je důvodem k podání léků, které usnadní odkašlávání (expektorancií) nebo mukolytik, jež snižují hustotu hlenu. „U každého zdravotního problému záleží vždy na příčinách a jen odborník vám individuálně doporučí, co a jak můžete užívat,“ dodává Venuše Studničková.

Tip: Při léčbě akutních a chronických onemocnění dýchacího systému, provázených zvýšenou tvorbou vazkého průduškového hlenu a ztíženým vykašláváním může výrazně pomoci Ambrosan. Než jej začneme užívat, měli bychom se vždy poradit s odborníkem.


POJĎTE NAKUPOVAT DO BUTIKU NA DÁMA.CZ!

ČTĚTE TAKÉ:
Orbion: Portál pro cestovatele

Doporučujeme

Články odjinud