Jazyky utvářejí a ovlivňují naše myšlenky a pocity, zjistili harvardští vědci

Jazyky utvářejí a ovlivňují naše myšlenky a pocity, zjistili harvardští vědci

Jazyk není jen médiem ke sdělování pocitů a myšlenek, ale jazyk sám také tyto myšlenky a pocity utváří a ovlivňuje. Z výzkumu harvardských psychologů vyplynulo, že jazyk ovlivňuje nálady tak mocně, že zatímco v jedné řeči bilingvní jedinec nabídku odmítneme, vyslovenou tu samou ve stejnou chvíli v jiném jazyce můžeme přijmout.

„Tato studie naznačuje, že jazyk je mnohem víc než médiem pro vyjadřování myšlenek a pocitů. Naše práce dokazuje, že jazyk vytváří a tvaruje naše myšlenky zároveň,“ tvrdí jeden ze spoluautorů Oludamini Ogunnaike z Harvardské univerzity.

Výzkum prokázal, že když bilingvnímu člověku nabídnete zmrzlinu v jednom jazyce, odmítne ji, ale když v tu chvíli vysloví člověk tu samou nabídku v druhé mateřštině, dotyčný ji může přijmout.

„Tyto výsledky ale odporují názoru, že naše postoje jsou stabilní. Stále tu zůstává velká otázka, jak fixní či naopak flexibilní jsou. A jazyk může poskytnout vhled, jehož prostřednictvím se můžeme naučit o povaze těchto názorů,“ uvedli autoři z Harvardu.

ČTĚTE TAKÉ: Vypasované sako - základ šatníku!



STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud