Doplňte první jarní vitaminy
Jedlé plevely jsou znovuobjevený hit. Rostou všude kolem nás, včetně balkonových květináčů, odkud je urputně odstraňujeme. Skrývají v sobě první jarní vitaminy a minerály, první paprsky slunce – jednoduše sílu jara! Navíc nejsou chemicky ošetřené, rostou přirozeně, divoce a bujně.
Ke konzumaci postačí jen malá hrstička; pár kvítků či lístků do salátu nebo jako ozdoba na chleba s pomazánkou, skvělé bývají nasekané do polévky, omelet, nádivky či karbanátků. Plevely mívají občas nezvyklou chuť, avšak vzhledem ke koncentrovanému obsahu cenných látek jich nemusíme konzumovat kila. A samozřejmě pozor, pochopitelně ne každý plevel je vhodný ke konzumaci! Které hojně rostoucí jedlé jarní plevely si nesplete ani laik?
Jaké bylinky fungují na jarní očistu? Podívejte se na video:
Kopřiva dvoudomá
Kopřiva je jedna z nejvšestrannějších léčivek. Pro přímou konzumaci se sice příliš nehodí, ale když mladé lístky rychle spaříte a poté nasekáte nadrobno do polévky, salátu, slaných omelet a nádivek, získáte báječnou zeleninu. Oblíbený je i kopřivový špenát z mladých lístků, který se připravuje jako běžný špenát.
Kopřiva je skvělý jarní životabudič, dodává energii, pročišťuje i chutná. Velkým hitem jsou v posledních letech semínka kopřivy, která mají vlastnosti mnohých superpotravin. Ta se ale sklízejí až koncem léta. Kopřiva roste prakticky všude, stačí si jen najít čisté místo ke sběru.
Bršlice kozí noha
Bršlice patří mezi úporné rostliny, pokud vám obsadila záhony, možná ji dokonce nenávidíte. Zjara, kdy vyrážejí první lístky, se můžete „pomstít“ a „očesat“ při pletí mladé světlé listy ke konzumaci. Jemně nasekané se hodí do salátů, omelet a nádivek. Starší listy dobré nejsou.
Bršlice obsahuje podobně jako kopřiva hojnost vitaminu C, velmi prospěšného chlorofylu a také řadu minerálních látek. Jako zelenina i bylina je ideální pro ženy v menopauze. I bršlici najdete prakticky všude; v parcích, v remízcích a želbohu i v záhonech, kde ji rozhodně mít nechcete.
Ptačinec prostřední (ptačinec žabinec)
Ptačinec je jemná bylina i úporný plevel, od začátku jara je ho všude hojnost, roste i v květináčích na balkoně. Mladý ptačinec připomíná chutí nezralou kukuřici. Perfektně se hodí do salátů i na chleba, kde potěší nejen příjemnou chutí, ale i vysokým obsahem vitaminu C, rutinu a železa. Což je mimochodem velmi příjemná kombinace pro křehké cévní stěny. Ptačinec je milovník kypré půdy záhonků a je mu jedno, zda květinových či zeleninových. V lednu ho můžete sklízet i ve skleníku či v květináčích v zasklené lodžii.
Smetánka lékařská (pampeliška)
Smetánky existuje mnoho druhů, konzumovat lze všechny. První jarní lístky jsou delikátní. Bývají křehké, jemně nahořklé. Více hořké a tuhé jsou až později koncem jara a v létě. Salát s přidanými lísky potěší chuťové pohárky i zažívání, pro něž je pampeliška požehnáním. Pomáhá při problémech se žlučníkem i při hubnutí. Pampeliška má ráda trávníky a louky. Při sběru v trávníku si ověřte, zda není ošetřován herbicidy.
Česnek medvědí i česnáček
Dlouhé štíhlé lístky medvědího česneku jsou v současnosti nesmírně populární. Není divu, „divočák“ je nejen zdravý, ale i chutný. Přítomnou česnekově vonící silici alicin v sobě rozhodně nezapře. Nejlépe chutná na chlebu s máslem či pomazánkou, dále pak v salátu a skvělý je i v pestu.
Jemně česnekově chutná i voní také česnáček lékařský, který se však česneku medvědímu vůbec nepodobá. Česnek i česnáček mají rádi spíše polostín. Česnek miluje parky a hájky, česnáček má rád břehy potoků, ale najdete ho podél cest i ve městě.
Jedlá jarní kvítka – fialky, sedmikrásky, pampelišky
Mnoho jarních kvetoucích plevelů lze směle použít ke zdobení dortů, jednohubek a chlebíčku – ty pak vypadají naprosto fantasticky. Jedlé a chutné jsou květy fialek, dále pak sedmikrásek, ty obsahují velké množství u žen často deficitního železa. V salátech jsou chutná i méně rozvinutá a pikantně nahořklá poupata pampelišek. Tato kvítka si s jinými nespletete, sbírejte je však na čistých místech, ohleduplně k přírodě i včelám a vyhněte se vyšlechtěným kultivarům.