Je čas melounů - vyzkoušejte melounovou dietu i kosmetiku

Je čas melounů - vyzkoušejte melounovou dietu i kosmetiku

O čem bude dneska řeč? O zelenině, se kterou zacházíme, jako s ovocem. Úžasně tiší žízeň i hlad a svou sladkou chutí nám spolehlivě nahradí cukrovinky. Ještě pořád nevíte? No přece o melounu!

Co melouny obsahují?

Meloun se může pyšnit obsahem vitaminu A, C, skupiny vitaminů B, draslíkem, železem, manganem. Tato zelenina je bohatá i na vodu a cenné látky jako například alanin, cystein, glycin, lutein, lykopen, metionin, ty účinně působí proti civilizačním chorobám.

Léčivé účinky této zeleniny:

Zvýšená konzumace melounu je vhodná při zánětech žaludku a střev, chorobách jater, žlučníku, ledvin, močového měchýře, hemoroidech, problémech se srdcem a cévami. Je rovněž výbornou potravinou při detoxikačních a redukčních kúrách.

Melounový koktejl – vyčistí močové ústrojí

Potřebujeme: 3 dl šťávy z melounu, 1 dl šťávy z mrkve, 1 dl šťávy z červené řepy Postup: Všechny uvedené ingredience smícháme a hotový nápoj popíjíme 2 x denně po dobu 14 dní.

Melounový šejk – balzám na střeva

Potřebujeme: 3 dl šťávy z melounu, 1 dl šťávy z mrkve, ½ šálku jemně mletých ovesných vloček, 2 dl vroucí vody Postup: Ovesné vločky přelijeme 2 dl vroucí vody a necháme je 15 minut odležet. Pak je smícháme s ostatními přísadami a pečlivě rozmixujeme. Tento nápoj bychom měli popíjet po dobu 7 dní.

Omlazující melounová kúra

Po 2 dny jíme pouze čerstvý meloun, v množství, jaké chceme, a k němu denně vypijeme 2 litry vlažné vody, nic víc. Při této kúře se tělo vyčistí a zregeneruje.

Redukční melounová kúra

Po dobu 7 dnů konzumujeme pouze melouny a kvalitní tmavý chleba, a to co hrdlo ráčí, a pijeme 1,5 litru vlažné vody. Nic víc. Tuto proceduru opakujeme znovu po 2 týdnech.

Léčivá jsou i melounová semínka

Semena melounu mají močopudné a projímavé vlastnosti. Doporučují se při horečce, zlepšují stav pleti, prospívají mozku a vlastně celému organismu. Prášek z opražených semen je vhodný při problémech s močovými cestami a ledvinami. Užíváme ho po dobu 3 týdnů, 3 x denně na špičku kulatého nože.

Klepněte pro větší obrázek

Meloun v kosmetice:

Hydratující melounová maska

Potřebujeme: 1 lžíci rozmačkané melounové dužiny, 1 lžíci tvarohu, 1 lžičku medu Postup: Všechny uvedené ingredience smícháme, směs pak naneseme na obličej a dekolt a necháme 20 minut účinkovat. Poté dobře opláchneme.

Maska z melounových semen

Semenná maska působí velmi příznivě na mastnou a pórovitou pokožku obličeje. Potřebujeme: 2 polévkové lžíce melounových semen, 1 - 2 lžíce smetany Postup: Semena rozmixujeme a smícháme se smetanou. Vzniklou směs naneseme na očištěný obličej a necháme 30 minut působit. Poté pokožku důkladně opláchneme. Většího účinku můžeme dosáhnout, když si přidáme do této masky ještě mleté dýňové semínko v poměru 1:1.

Meloun v letní kuchyni:

Melounový salát

Potřebujeme: 1,5 kg melounové dužiny, 300 g balkánského sýru (můžeme nahradit sýrem tofu), šťávu z 2 citronů, 1 cibuli, 100 g vypeckovaných černých oliv, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžíci nasekané zelené petrželky

Postup: Najemno nakrájenou cibulku zakapeme citronovou šťávou, pak přidáme vypeckovaný na kostky nakrájený meloun a sýr. Přidáme nasekanou petrželku, olej, olivy a velmi jemně promícháme, abychom nepoškodili křehký meloun a sýr. Tento salát ihned podáváme, protože meloun by pak pustil mnoho šťávy.

Doporučujeme

Články odjinud