Na léčení chřipky doporučují výrobci čokolády právě její konzumaci. Je vůbec možné, aby byla čokoláda zdravá? Podle výrobců je prospěšné dokonce jen vdechování její vůně?????
Je čokoláda zdravá?
Na léčení chřipky doporučují výrobci čokolády právě její konzumaci. Je vůbec
možné, aby byla čokoláda zdravá? Podle výrobců je prospěšné dokonce jen
vdechování její vůně?????
Obsahuje
totiž polyfenoly, které zvyšují počet T-buněk a ty podporují funkci imunitního
systému. Při vdechování vůně čokolády prý stoupne v těle hladina imuglobulinu,
který také zlepšuje odolnost organismu.
Z lékařského hlediska nemůže mít pouhé vdechování vůně žádné zvláštní
účinky. Připouštějí však, že polyfenoly obsažené nejen v kakau, ale i v zelenině,
ovoci, zeleném čaji, červeném vínu nebo pivu, by mohly mít pozitivní účinky. Zatím
o polyfenolech moc nevíme, výzkum této látky je na začátku. Při chřipce stále lékaři
doporučují vitaminy, acylpirin a postel.
Průzkumy kardiologické společnosti prokázaly, že polyfenoly snižují riziko srdečních
onemocnění. Tuk a cukry v čokoládě však při větších dávkách způsobují nadváhu,
která riziko kardio-onemocnění zvyšuje. Kakaový tuk je sice méně nebezpečný než
například máslo, ale daleko horší než margarín nebo rostlinný olej.
Naše rada: Dejte si pár čtverečků dobré čokolády, určitě moc nepřiberete a
kromě polyfenolů dostanete z lahodné chuti i lepší náladu a bude vám dobře.
autor: Michal