Je háčkování, pletení a šití jen záležitostí babiček?

Je háčkování, pletení a šití jen záležitostí babiček?

K napsání tohoto článku mě inspiroval můj mladší syn, žák ZŠ, který měl za domácí úkol cosi vyšít na čtvrtku.

Patřím mezi ty, co umí šít, háčkovat a plést, takže o radu by syn nouzi neměl. Stav nouze ovšem nastal, když jsem se snažila sehnat prachobyčejnou bavlnku. Galanterie prakticky vymizely z povrchu zemského. Když už o nějakou zavadíme, zpravidla v ní seženeme ponožky, punčocháče, vlnu, nášivky s Pokemonama, Barbienama či jakési kýčovité nášivky hlodavců, ale o krámek, kde se sežene víc druhů pletacích přízí, pletací dráty, háček a již zmiňovaná vyšívací bavlnka, bavlnku, prostě nezavadíte. Zbývá vyrazit do nejbližšího obchodního domu v centru.

Ruční práce a internet - po zadání určitého druhu stehu nám vypadne občas nějaký odkaz, ale vyhledavač spíš najde spoustu odkazů na prodejny šicích strojů. Je jasné, že v době spěchu nám čas na háčkování a pletení nezbývá…. Ženy nyní ve volném čase spíše řeší cizí jazyky nebo cvičení. Šít se nevyplatí, protože suroviny na oblečení, které si chceme ušít, stojí víc než značkové oblečení, proč plést čepici, když se dá koupit za pár korun ve vietnamské tržnici. Chodíme v uniformách daných dle našich sociálních poměrů, jediné štěstí je, že po pádu totality máme alespoň v obchodech z čeho vybírat. I tak je ale škoda, že se zvolna vytrácí to, co mělo dříve řada žen jako hobby – vždyť ruční práce znamená tvořit něco originálního, hezkého, co nikdo jiný nemá. Neznamená to nutně asociaci s ženou domácího typu, která je ráda, že štrikuje manželovi ponožky. Dá se pomocí nich vyrobit doplněk k oblečení, který je jen jeden.

A tak se ptám Vás, milé čtenářky – jak jste na tom s ručními pracemi? Dají se vůbec v dnešní době sehnat informace, jak na to? Existuje třeba nějaká vážně dobrá kniha pro začátečníky, podle které by se dalo naučit háčkovat, plést nebo šít? Nebo je to v rukách postupně umírajících babiček a prababiček, které možná toto staré domácí umění učí své vnučky? Já mám dva kluky, takže to v rámci rodinných tradic jaksi nemám komu předat… Přesto mě potěšilo, že alespoň ve škole se snaží to málo z povinných osnov udržet a děti tak budou mít představu o tom, co je přední a zadní steh.

Těším se na Vaše příspěvky!

autor: Jana H.

Doporučujeme

Články odjinud