Je libo RACLETTE?

Raclette - postup (1.)
Kdysi si na roztaveném kvalitním polotvrdém aromatickém sýru podávaném s horkými vařenými či pečenými bramborami pochutnávali pouze švýcarští pastýři z kantonu Wallis. Při příležitosti Kantonální průmyslové výstavy v Sionu začátkem 20. století nabídli obyvatelé přítomným novinářům raclette jako doplněk ke zdejším vínům. Uspěli a od té doby se tato sýrová pochoutka rozšířila nejen po celém Švýcarsku.

Know-how: Raclette je jak název sýra, tak pochoutky, která se z něj připravuje. Původně prosté jídlo, které si švýcarští pastýři připravovali večer venku nad rozžhavenými uhlíky, je nyní oblíbenou pochutinou při posezení s přáteli. Základem pro její přípravu je kus polotvrdého, plnotučného, dobře vyzrálého, aromatického sýra, který se taví na speciálních litinových pánvičkách a poté se seškrabuje na vařenou či pečenou bramboru ve slupce. Podává se také se sušenou šunkou, nakládanými okurkami či cibulkami.


RACLETTE

Příprava: 30 minut

Na 4 porce:

  • 500 g raclettového sýra

Příloha:

  • 500 g menších brambor, vařených ve slupce
  • 100 g sušené šunky
  • nakládané okurky a cibulky perlovky
  • čerstvě mletý pepř

1. Doprostřed stolu dejte raclettový gril a rozehřejte ho. Sýr nakrájejte na plátky. Čím je tučnější a smetanovější, tím lahodněji bude chutnat. Mladší sýr má jemnou chuť, starší a vyzrálejší sýr je pak v chuti výraznější a aromatičtější.

2. Vložte ho do pánviček a dejte pod rozžhavenou spirálu raclettového grilu a nechte zvolna roztavit. Každý u stolu si svou pánvičku připravuje sám, proto si může přichystat svou porci podle chuti, fantazie a nálady.

3. Na stůl dejte misky s kyselými okurkami, nakládanými malými cibulkami, případně kukuřičnými klásky a tenkými plátky sušené šunky. Výborně se také hodí nakládané houby a pečené loupané kapie v jemném nálevu, čerstvě mletý pepř a kvalitní bylinková sůl. Hlavní roli u raclette hrají teplé vařené či pečené brambory. Jedí se menší kousky i s jemnou slupkou. Roztavený sýr seškrábněte na horkou bramboru, lehce opepřete a pojídejte s některou z příloh.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 1/2013.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Jednání se šéfem se rýsuje docela dobře. Vypadá to, že změnil názor a dá na vaše doporučení. Dokonce se můžete dočkat toho, že bude vstřícný i k vašim požadavkům, které se týkají zvýšení…

Nejčtenější články