Je mi 38 a jsem šedivá: Mám právo se nebarvit?

Je mi 38 a jsem šedivá: Mám právo se nebarvit?

Je barvení šedivých vlasů u žen skutečně nutnost? Vypadá šedivá skoro čtyřicátnice opravdu o 10 let starší a měla by se nad svým zjevem zamyslet?

„Je mi 38, mám husté dlouhé vlasy, které jsou stále výrazněji prokvetlé šedou barvou. Barvit se ale nechci, mé vlasy se mi líbí takové, jaké jsou. Jiný názor má bohužel mé okolí, má babička, maminka i sestry.

Pokaždé, když se vidíme, přicházejí s rafinovanými poznámkami, radami a občas i historkami o nevěře nespokojených mužů. Šediny mi prý přidávají přes 10 let věku, a tak prý vypadám jako zachovalá padesátnice po plastice obličeje.

I v práci občas zaslechnu taktní poznámky kolegyň, studentů a kamarádek. Většinou na to jsou od lesa. Zajímá je, zda nejsem alergik, ortodoxní ekožena nebo třeba extrémně nábožensky či feministicky vyšinutá osoba. Ne! Považuji se za naprosto normální a jsem se sebou spokojená, ani manžel mé šediny neřeší. Nechápu, proč mé vlasy tolik iritují mé okolí, sice jsem vnitřně poměrně silný a pevný jedinec, ale probírání mých vlasů mě strašně vadí!“

(Romana, 38 let)

Proč šedivíme?

S přibývajícími léty šediví nejen lidé, ale i zvířata. „Jsou rodiny, kde se tradičně šediví už ve dvaceti, ale naopak i rodiny, kde mají i senioři sotva šedé skráně. Genetická výbava si zkrátka nedá poroučet, dostali jsme ji do vínku už v kolébce a příliš s ní nenaděláme“ říká zkušená kadeřnice Eva Rohulánová.

Dalšími aspekty, které ovlivňují barvu, ale i kvalitu vlasového porostu jsou: stres, náhlý nervový otřes, podvýživa (i skrytá) a také závažná chronická onemocnění. Za postupným šedivěním stojí přirozený úbytek pigmentu (melaninu) v buňkách.

Pánům šediny svědčí (některým dokonce velmi)

Zatímco pánům začínají vlasy prokvétat šedinami již okolo 30 roku života, dámám v průměru o 5 let později. I přestože jsou na tom pánové z tohoto pohledu hůře, okolí i oni sami se s šedinami vyrovnávají mnohem lépe. Šediny totiž mnohdy pánům propůjčí jakousi gentlemanskou mužnost, iluzi nabytých životních zkušeností a moudrosti.

Stačí si například porovnat fotografie jednoho z nejpopulárnějších mužských filmových idolů současnosti, George Clooneyho, před a po tom, co začal šedivět. O poznání hůře jsme na tom my, ženy – mnoho vnadných šedovlasých krásek, majících „méně než čtyři křížky na krku“, po filmovém plátně neběhá. Pány prostě přirozeně přitahuje mládí, nás ženy spíše jakási osobní zralost a zkušenosti. Je mnoho mužů, které šedinami „prokouklo“ a málo dam, které šediny učinily přitažlivější.

Jak to vidí ženy

„Znám paní, které je 45let a má hlavu jako sníh, podle mě jí to strašně sluší! Navíc má skvělou postavu a originální styl oblékání, je nepřehlédnutelná. Mému příteli se ale kvůli šedinám vůbec nelíbí.“

(Jiřina, 42 let)

„Barvím se a barvit se budu! Když jsem byla 2 měsíce v nemocnici a vlasy mi odrostly a zšedly, vypadala jsem o 15 let starší. Po padesátce by se měly ženy nejen barvit, ale mít i kratší sestřih.“

(Eva, 38)

„Jsem blondýna a šediny řeším melírem. Kdybych se barvit nemusela, tak to nedělám! Leze to do peněz a zabírá to čas. Bohužel v dnešní době je to takřka nutnost. Šedé vlasy na třicátnici působí divně, hned si říkáte, co za tím je. Nemá peníze, je proti chemii, je nemocná, nebo se zanedbává?“

(Soňa, 35 let)

„Mám víc než půl života za sebou, muži mě moc nezajímají (ani já je), a tak jsem se prostě přestala barvit. Hnědou hlavu ke štěstí opravdu nepotřebuji. Zkrátka jsem jednoho dne vrátila krabičku s barvou do regálu a skončila. Problém s tím nemám kupodivu já, ale mé děti. Ale líbím se vnučce, říká, že má teď opravdovou babičku.

(Jana, 57 let)

Doporučujeme

Články odjinud