Je mi 50 a jsem poprvé těhotná. Okolí mě drsně odsoudilo

hynek
7. října • 10:15

helza: Znovu opakuji - nikoho nesoudím, to mně nepřísluší, ani po nikom nemíním házet žádné kameny. Vyjadřuji-eme názor, na němž se většina populace stejně nakonec víceméně shodne. Výchova dítěte, jeho zabezpečení a uvedení do života přece není o "chůvě".
Není úplně korektní směšovat uvedené případy s "nezodpovědným a sobeckým" jednáním uměle oplodněné 50 leté ženy. I když odbíháme od tématu, pokud jde o můj názor, tak jsem dalek jakékoliv eugenice ("zušlechťování" rasy či populace), s pokorou ctím "vyšší moc" (chcete-li Boha či "přírodu") a posuzuji - v souladu se svým profesním vědomím a svědomím - každý případ individuálně. OBECNĚ nejsem zastáncem přivedení potomků na svět u jedinců, kteří nejsou a priori schopni postarat se sami o sebe, natož o dítě (př. lidé s těžkou mentální retardací /MR/ - určitě ne, s lehkou MR a středním zdravotním postižením /ZP/ naopak nevidím důvod, proč by nemohli být dobrými rodiči, jen je třeba je podpořit v případě potřeby, u TZP - individuálně dle zdravotního stavu, což konkrétně znamená, že jedna dvojice svoji roli zvládne - byť s potížemi a s větším stupněm podpory (osobně nevidomým rodičům fandím), jinde to nepůjde, i když bude druhý partner zcela zdravý...). :.
Nevím, co zde zkoušíš, na svět se "nekoukám očima ekonoma a ryzího pragmatika", vyznávám zcela jiné hodnoty a polovinu života jsem zasvětil potřebnějším, než jsem sám. Což neznamená, že nevnímám i jiná hlediska. Viz nádherný příklad "my zachraňujeme nedonošená miminka". Ano, porodníci jásají a připisují si rekordy, ale zkus se zeptat kteréhokoliv neurologa na jeho profesní názor. A to jde v obou případech o lékaře...

Pravidla diskuzí na webu Dáma.cz

Zasláním příspěvku do diskuze souhlasíte s těmito pravidly:

  • Podmínky užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Příspěvky se musí týkat tématu článku.
  • Příspěvky nesmí obsahovat vulgární výrazy a slovní útoky na jiné osoby, včetně ostatních účastníků diskuzí a autorů článků. Příspěvky nesmí poškozovat web Dama.cz ani ostatní projekty provozovatele.
  • Je zakázáno vkládat do příspěvků odkazy na stránky nabízející multimediální či programový obsah porušující autorská a jiná práva.
  • Příspěvky nelze využívat k propagaci.
  • Příspěvky, které porušují pravidla diskuzí, budou odstraněny. Případně budou upraveny tak, aby neporušovaly pravidla diskuzí. V textu bude následně uvedeno, že příspěvky byly ze strany redakce upraveny.
  • Právo moderovat diskuze mají pouze vybraní zástupci provozovatele. Základní kontrola každého příspěvku probíhá ještě před jeho zveřejněním.
  • Dáma.cz je soukromý web a provozovatel má při řešení sporů, které se týkají příspěvků v diskuzích, vždy konečné slovo.

Doporučujeme

Články odjinud