Je můj kluk na kluky?

Je můj kluk na kluky?

To podezření je hrozné… Jenže těch malých, dřív takřka nepostřehnutelných, signálů je najednou tolik, že už před nimi nemůžete dál zavírat oči. A pak to vyslovíte nahlas: Bojím se, že se mu líbí chlapi!

Blanka loni promovala na filozofické fakultě a teď pracuje v jedné neziskové organizaci v hlavním městě. S Radimem chodila pět let. Byl její největší životní láskou a ještě před rokem si bez něj nedokázala svou budoucnost představit. Dnes je všechno jinak. Stále sice společně bydlí v pronájmu, ale jejich partnerské soužití dostalo pár velkých ran. „Na den, kdy jsem našla v jeho počítači ty fotky, nikdy nezapomenu,“ říká Blanka. „Kdyby šlo o vyzývavé momentky jeho prsaté milenky v negližé, byl by to šok, ale pořád ještě snesitelný. Jenže na těch fotkách nebyla ženská. Byli tam samí chlapi,“ vzpomíná Blanka.

Přítelův počítač použila, protože se jí porouchal notebook a ona ten večer nutně potřebovala dokončit ročníkovou práci. Když dopsala poslední řádek, zvědavost jí nedala a rozhodla se Radimův počítač trochu „prošacovat“. Postupně otevírala různé složky, obsahující většinou odborné věci do školy, filmy nebo hudbu. Pak narazila na osudný dokument s fotografiemi. „V duchu jsem si malovala různá možná vysvětlení, proč by si můj přítel vytvářel složku s fotkami vysportovaných chlapů v trenkách nebo i bez nich, ale vůbec na nic jsem nepřišla. Tedy kromě toho, že je bisexuál. Nebo gay.“

Vždyť zbožňuje Kate Moss ?!

Ptám se Blanky, jestli někdy o Radimovi měla pochybnosti, co se týče jeho sexuální identity. „Ne, nikdy,“ odpovídá bez váhání, „až zpětně jsem si uvědomila, že existovaly určité signály, které mě mohly na jeho pravou identitu upozornit. Radim je přesně typ člověka, kterému se říká metrosexuál. I když na něm, co se týče vzhledu, není nic zženštilého, strašně rád nakupuje oblečení, miluje parfémy a kosmetiku, chodí na trhání obočí a depilaci hrudníku a podpaží. Před časem dokonce uvažoval o tom, že si oholí lýtka, ale to už mi přišlo trochu moc.

I přes Radimovu posedlost vlastní vizáží mě vůbec nenapadlo, že by to nějak souviselo s jeho sexuální preferencí. Vždyť často radil i mně, jak se mám oblékat, aby mi to co nejvíc slušelo, a na stěnách svého pokoje měl plakáty s Kate Moss. Já na ni dřív trochu žárlila. Teď už vím, že zbytečně. Kate Moss pro něj představuje jen symbol dokonalé ženské krásy, podobně to ostatně mají i homosexuální módní návrháři nebo fotografové. Dokážou výborně zachytit ženskou krásu, ale nevzrušuje je,“ uvažuje Blanka. Poté, co v přítelově počítači objevila inkriminované fotky, jí na mysl (kromě jiných) vytanula otázka, jestli Radim do vztahu s Blankou už jako gay vstupoval, nebo se jím během pěti společných let nějakým způsobem stal.

„Obvykle si hned na počátku puberty jasně uvědomíte, jestli vás přitahují kluci, nebo holky. Dlouho však může trvat, než si fakt, že vás láká stejné pohlaví, připustíte. Může to být v pětadvaceti nebo třiceti letech. Osobně znám ale muže i ženy, kteří s tím čekali až do páté dekády života,“ říká sexuolog Ondřej Trojan (www.sexuologie.com). Po překvapivém zjištění Blanka pár dnů vyčkávala a přemýšlela, jak se zachovat. „Bylo mi trapné přiznat, že jsem mu lezla do počítače, a udeřit na něj, jak to s ním ve skutečnosti je. Jenomže jsem se mu ani nemohla podívat do očí, natož s ním spát, tak jsem nakonec musela vyjít s pravdou ven.“

Existuje bisexualita?

Radim prý v první chvíli kolem fotek mlžil. „Tvrdil mi, že nemá absolutně ponětí, jak se mu mohly dostat do počítače. Sváděl to na kamaráda, který prý na jeho počítači psal diplomovou práci. Jenže já mu nevěřila. Dusila jsem ho tak dlouho, až se mi přiznal, že se mu líbí holky i kluci.“ Otázkou je, zda orientace, kdy člověka přitahují osoby obou pohlaví, vůbec existuje. „Pochybuji, že bisexualita existuje jako skutečná sexuální orientace spojená se schopností navozovat emocionální vztahy s oběma pohlavími,“ tvrdí Ondřej Trojan. „Je však nezanedbatelná skupina lidí, kteří si užívají sex se stejným i opačným pohlavím,“ dodává.

Vztahy, při kterých se muž či žena „přeorientuje“ třeba i po dlouhodobém svazku, nejsou podle odborníka nijak výjimečné. „Párkrát jsem zažil, že mi manželka klienta přišla vynadat, že jsem jejího muže přesvědčil, že je gay, a on proto teď opouští rodinu. Ve skutečnosti si však onen muž pouze uvědomil svoje vlastní pochybnosti, případně absolvoval přívarovné strojové vyšetření,“ uvádí sexuolog příklad z praxe. Přístrojové vyšetření se nedá obelhat, jedná se o test, kdy vám ukazují různé fotografie a počítač přesně zaznamenává, na jaké výjevy vaše tělo zareaguje vzrušením. V případě, že máte podezření ohledně partnerovy skutečné sexuální orientace, není od věci společně navštívit sexuologa. Můžete to zaonačit třeba tak, že máte pocit, že vám to v poslední době nějak neklape v sexu, a chcete to řešit s odborníkem. Ten může vašemu partnerovi pomoci ujasnit si důležité věci a udělat tak pořádek ve vašem vztahu. Jinak hrozí, že se budete trápit oba – vy i váš přítel.

Nesnažte se o převýchovu

Pro některé muže je fakt, že preferují osoby stejného pohlaví, nepřijatelný. Rozhodnou se proto pro život ve lži – najdou si partnerku, se kterou uzavřou manželství, aby svou homosexuální orientaci skryli. A mají děti. Tento život ovšem předpokládá, že neustále hrají divadlo sami před sebou i před okolním světem. Uvnitř nejsou spokojení, trápí se a permanentně podvádějí sebe sama i své blízké, přestože navenek mohou všichni dohromady působit jako dokonalá rodina či pár. Podle odborníků existuje řada mužů, u kterých jsou homosexuální sklony latentní, skryté. U nich může vnitřní přesvědčení, že jsou homosexuálové, zrát léty, a teprve až získají dostatek jistoty, odhodlají se ke svému coming-outu. Další muži, kteří se – obvykle tlakem vnějšího prostředí – snaží svou orientaci potlačit, to časem už prostě nevydrží a dají své homosexualitě volný průchod. Tento okamžik však může nastat třeba až ve druhé polovině jejich života.

O homosexualitě panuje mnoho předsudků a mýtů, například ten, že je dědičná. Dědičnost homosexuality však nikdy nebyla spolehlivě prokázaná. Má se však za to, že je sexuální a citová náklonnost k osobám stejného pohlaví vrozená, nedá se proto „naučit“. Obavy, že kdyby dítě vychovávali dva gayové, tak se z něj nutně stane také gay, jsou liché. I když má rodina na psychiku dítěte jeden z rozhodujících vlivů, nemůže člověka „předělat“. Na druhou stranu existuje malá skupina osob, kterým se říká „pseudohomosexuálové“. Jsou to lidé, kteří vyrostli v silně dysfunkčním rodinném prostředí, a homosexuální chování je jejich jakousi neurotickou reakcí. V žádném případě však není možné homosexualitu ovlivnit léky, či„převýchovou“.

„Radima mám pořád ráda,“ říká Blanka, „cením si jeho vlastností, je to skvělý člověk a vždycky si spolu budeme rozumět, to víme oba. Chvíli jsem byla vůči němu zahořklá a byl mi i fyzicky odporný. Pak ale všechny tyhle pocity opadly a já se začala obviňovat, že jsem tak úzkoprsá a nedokážu ho přijmout takového, jaký je.“ Vyrovnat se s pravou orientací člověka, o kterém jste si ještě nedávno myslela, že ho přitahujete, je velmi těžké, ale nutné. Neznamená to, že mu musíte absolutně všechno odpustit. Přece jen vás nějakou dobu tahal za nos, byť z pochopitelných důvodů. Na druhou stranu se zkuste vžít do jeho situace, představte si jeho vnitřní boj, výčitky a pocity viny. Vždyť ačkoli se v posledních letech u nás společenská atmosféra vůči homosexuálům změnila k lepšímu, „přiznat barvu“ je pořád nelehký úkol. Kromě gayů, kteří se k tomu v různých obdobích svého života odhodlali, existuje i řada žen se stejným osudem. Podle průzkumů je však společnost k lesbám tolerantnější; lidé totiž považují sexuální vztah mezi ženami za „přirozenější“…

Varovné signály

Hodně vám může naznačit sex. Připadá vám, jako by při milování nebyl ve své kůži? Postrádá váš sex vášeň? Milujete se spíše sporadicky? Nechce se o sexu téměř vůbec bavit? Zdá se vám, že ho bere spíš jako povinnost, než aby se do milování opravdu „položil“, byl vynalézavý a vysloveně si ho užíval? Pokud má přehnaný zájem o vlastní vzhled, může to znamenat, že je prostě „jenom“ metrosexuál, ale na druhé straně o sebe většina gayů skutečně úzkostlivě pečuje. Připadá vám, že je často duchem nepřítomný, jakoby „mimo“? Pokud zavedete hovor na homosexuály, jen něco zabručí a očividně s vámi nehodlá na toto téma mluvit.

Je gay! Co teď?

Nepanikařte, nedělejte scény a neobviňujte partnera, že vás podváděl. Nevyčítejte mu, že svou orientaci před vámi tajil a „ukradl“ vám měsíce či roky života. Svou sexuální orientaci si nevybíráme a některým lidem prostě trvá déle, než si ji dokážou připustit. Vyrovnejte se s tím. Ano, je to zvláštní pocit, směs zklamání, šoku a lítosti. Svět se kvůli tomu, že je váš milý gay, nezboří. Vy teď aspoň máte jasno a prostor najít si do své ložnice chlapa, který to s vámi bude konečně umět! Nechte ho dýchat. Nepokládejte mu otázky typu „A to ti nevadí, že nebudeš mít dítě?“ Poznámky ve stylu „Kdyby sis to náhodou rozmyslel, víš, kde mě najít“ jsou přípustné jenom jako žert.

Dlaší zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Juicy.

ČTĚTE TAKÉ:
Katka Sokolová má miminko


STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud