Je nevěra skutečně přirozená a zcela normální? Co na to odborníci?

13 komentářů

GeorgiK
31. března • 17:45

Jinak musim rict, ze me tady ty reakce dost zklamaly. Vypada to, ze ja a muj protejsek jsme posledni exemplare oddane milujicich, loajalnich a romantickych lidskych bytosti bez vedlejsich umyslu, pouze s cistym srdcem na dlani, na planete. Z cehoz je mi celkem smutno.
:achjo:

Vera
25. března • 20:38

Je určitě příjemnější, zkazit si v posteli nevěrou pověst, než čtením oči. Ale každý dle svého uvážení.

Elynor
20. března • 7:26

Věrnost je umělý konstrukt, který si lidi vymysleli především z ekonomických důvodů. Muži chtěli zachovat majetek pro potomstvo, logicky pro vlastní krevní linii, ne pro nějaké "kukačky", a pro ženy zas bylo důležité, aby muž živil je a jejich potomky a neplýtval zdroji jinde. Takže na to vznikla soustava různých pravidel podle toho, kde aktuálně člověk žije. Nicméně existuje i řada jiných modelů, kde nic jako manželství neexistuje, a lidi tak žijí po mnohé generace a jsou šťastní. Historicky a i dnes ještě třeba některé přírodní národy měly jiný systém výchovy dětí, a kdyby k nim nedorazili křesťanští misionáři se svou pochybnou morálkou šíření víry, mohly ty národy být šťastné i teď. Dnes navíc ten požadavek na věrnost už nemá ani to ekonomické opodstatnění, přinejmenším v té části světa, kde si ženy vybojovaly stejná práva a možnosti, jako mají muži. Zbývá ten jen ten prvek vlastnění - jsi můj/ moje a nikdo jinej na tebe šahat nebude. Ale to se dost těžko vymáhá, když otroctví už bylo zrušeno. ]:-D

GeorgiK
31. března • 17:34

@Elynor: A co prvek lasky? To neznas? Ne, ze: "jsi můj/moje a nikdo jinej na tebe šahat nebude". Ale naopak: "miluju Te tak moc, ze se mi hnusi pouha predstava toho, ze by se mne mel dotykat nekdo jiny". TO je laska a ucta nejen k partnerovi/ce, ale taky sam/a k sobe. A pokud to tak nekdo neciti, nema v tom vztahu co delat.

128
22. března • 5:32

@Elynor: Tady se nepíše o umělém konstruktu,ale o bolesti,ztrátě,lži a utrpení. Ale to sociopat nepochopí.

Jana
20. března • 1:40

Zkuste si odpovědět sami sobě: co by se mnou udělala nevěra mého muže(ženy)? Pokud nic, jsme zralí asi na léčení, jinak v každém případě nás zasáhne zničení vztahu, který jsme dlouze (nebo krátce) budovali. Bude nám to stát za to?

Věra Diblíková
19. března • 14:16

Myslím si, že je nevěra zcela přirozená, málo zvířat má jednoho partnera na celý život. Neměla by ale zasahovat do života rodiny. Nárok dětí na úplnou rodinu by měl být přednější, než "nárok" tatínka nebo maminky na "životní štěstí". Užij si potají, nezávazně, nikomu nekřivdi a taky neslibuj, na co nemáš. Hlavně to nikomu neříkej a dávej si bacha, ať to nepraskne. S tím i souvisí peníze, nesmíš šidit rodinu, takže žádné tajné výlety, drahé hospody a hotely, dárky a pod. Ono to nebude tak horké, když se to nevyplatí.

128
4. dubna • 20:45

@Věra Diblíková: Pitomost "žádné zvíře není monogamní" zazněla dokonce na mezinárodním kongresu (USA). Okamžitě měl ale přednášející z ostudy kabát. Bylo mu vysvětleno, že zvíře má pouze první signální soustavu (pudy,instinkty,reflexy), celý den shání potravu a chrání se před predátory,pouze v době říje se páří a pak se stará o potomstvo,dokud nedospějí a nepáří se, natož nevěra. Pak zase shání potravu a bojuje o život až do další říje. Někdy s původním partnerem,někdy s jiným,ale nevěru nepěstuje. A čím níž v potravním řetězci,tím častější říje,jde o zachování druhu, takže krysa je březí až 12x do roka. Člověk má navíc druhou signální soustavu ( emoce,potřebu tvořit,předvídat,schopnost asociací,soucitu, prostě zkráceně -řeč, myšlení a vůle), žádné zvíře nevymyslelo počítač,nepostavilo dům atd. A lidské mládě je dospělé až v 18-20ti letech,do té doby je třeba se o něj starat. Ale pokud se chce člověk pohybovat pouze na úrovni pudů, instinktů a reflexů,na konci potravinového řetězce ( krysa,hraboš,králík..) , musí se pářit co nejčastěji bez ohledu na to,komu to ublíží,je to jeho věc. Pak je ta nevěra opravdu pro něj přirozená. Ten přednášející chudák nevěděl kam s očima. Takhle krutí a pohrdaví dokážou být i vědci, když někdo mluví jako hlupák.

...
2. dubna • 16:20

@Věra Diblíková: Prosím,poučte mně,hlupáka.Když je nevěra podle Vás tak přirozená,proč to tedy tajit a být diskrétní,aby se to nedověděla rodina? Já třeba chodím do práce, myji se ,dodržuji dopravní předpisy,starám se o děti atd,protože to považuji za přirozené (jako Vy nevěru) a před rodinou to netajím. Když ta nevěra tedy nikomu neublíží a je normální,proč to tajit,proč lhát?

GeorgiK
31. března • 17:57

@Věra Diblíková: To jako vazne? Takze Ty si namisto myti, genitalie a konecnik olizujes? Jis/pijes oblicejem primo z misky na zemi, vyprazdnujes se i soulozis kdekoliv a kdykoliv to na Tebe prijde, kdyz Te nekdo namichne tak ho pokouses ci zardousis a vlastni deti v ohrozeni zabijes a pozres? To Ti gratuluju. To z Tebe musi mit ostatni zviratka radost, jak ses mezi ne pekne zaclenila. :tleskani

1. dubna • 8:29

@GeorgiK: 👍👍👍👍. Díky,že takoví jako Vy, ještě existují. Někdy je mi tady z příspěvků těch sociopatů úzko.

Pavel
17. března • 11:07

Pokud je nevěra s tím správným miláčkem, je nádherná... 💋

Věra Diblíková
19. března • 14:17

@Pavel: Dokud to nepraskne. Nebo neomrzí jednoho dřív než druhého a ten se s tím nevyrovná.

Doporučujeme

Články odjinud