Je pro vás čekání na přechod noční můrou?

Je pro vás čekání na přechod noční můrou?

Odedávna platí, že nejvíce se člověk bojí toho, co dosud nepoznal. A podobně je tomu právě s přechodem – klimakteriem. Mnohé ženy se obávají, že tato doba je ihned odsoudí do éry pozdního stáří se všemi jeho neduhy a nepříjemnostmi. Dobře si asi pamatují vyprávění těch starších, přibarvená pro posluchačky i tím, co se třeba vůbec nestalo.

Pojďme si proto říci více o tom, co přechod znamená a jak se může projevovat. Mezi 45. – 55. rokem věku ženy uhasíná činnost vaječníků, které kromě zastavení výroby vajíček přestávají také produkovat oba hlavní ženské hormony (estrogen a progesteron). Výsledkem bývá nejčastěji zástava pravidelné menstruační činnosti (děložní sliznice nedostává hormonální impulzy a proto se nevyvíjí, nedozrává a s menstruací také neopadává). U některé ženy je jedna z menstruací tou poslední a další krvácení se již nikdy neobjeví. U další jsou cykly prodloužené, vynechávají a mění se také charakter krvácení (je kratší, slábne nebo je naopak delší a silnější). V té samé době také často přicházejí nové a poměrně nepříjemné pocity: noční pocení, které ženu opakovaně budí a nutí ji se převlékat, sprchovat a ona pak dlouho neusíná. Ráno může vypadat jako po večírku, který se nekonal a přesto musí v práci budit dojem, že vstávala se skřivánčí písní na rtech. Návaly horka, které vás přepadnou nejčastěji v nejméně vhodnou chvíli při jednání se zákazníkem, který se pak starostlivě ptá, jestli nejste nemocná. Bolesti hlavy a páteře – najednou vnímáte všechny klouby v těle, i ty, o kterých jste dosud nevěděla, že je máte. Začínají depresivní stavy, změny nálad. Přepadne-li vás bušení srdce, získáte nezvratný dojem, že srdeční choroba, dlouho tajená, právě vypukla. A že už si vůbec nic nepamatujete a nemůžete se na nic soustředit? Že ztrácíte i papírky, na které si píšete své denní úkoly? No to je přece zpráva o tom, že Alzheimerova demence klepe na dveře. A kde je ta chuť na intimní chvilky s partnerem? Do postele přece uléháte jako zbitý pes a usínáte u první stránky oblíbené knížky, protože klimakterické potíže se podepisují i na snížení zájmu vaší sexuality.… A to jsme zase na samém začátku, protože v noci se probudíte propocená a minuty bdění se vlečou jako hodiny.

Právě jsem vám vylíčila ty nejčastější z mnohých dalších obtíží, kterým říkáme vegetativní a které přicházejí jako důsledek chybění vaječníkových hormonů. Pokud se tím cítíte být postrašena, není to cílem tohoto vyprávění. Nic z právě popsaného není nemoc, i když to vaše vystrašené tělo plné neznámých a negativních vjemů, tak může vnímat. Je ale pravdou, že prodýchat se tyto obtíže podaří jen málokteré ženě, zatímco většina dalších může začít loudit na kamarádce tabletku Neurolu s odůvodněním, že k psychiatrovi zatím nemá čas zajít.

A tak jsme zase na úplném začátku, protože bát se něčeho, o čem víme, že může přijít (a co vlastně přijít musí), je zbytečné. A zbytečná by byla i návštěva psychiatra, protože klimakterické vegetativní obtíže se dají léčit právě těmi hormony, které vaše tělo přestalo vyrábět. I když budete dítkem štěstěny, které klimakterické vegetativní obtíže nenavštíví, můžete ztrátu hormonální aktivity vaječníků pocítit i později v oblasti urogenitální. Patří sem suché vaginální sliznice, bolesti při intimním styku, časté močení, záněty močových cest, neudržení moči. Trpí i další sliznice a kůže, která rychleji stárne. I zde je hlavní a účinnou léčbou hormonální substituce. A ještě později může přijít řídnutí kostí, které se právě v období přechodu zrychluje. Tato záludná a dlouho němá nemoc postihuje více než třetinu žen po menopauze. Výsledkem jsou častější zlomeniny i po minimálním úrazovém ději, dlouhodobá rekonvalescence i invalidita. I zde hrají ženské hormony v léčbě první housle.

Nic z výčtu právě popsaného vás nemusí postihnout, pokud se včas svěříte svému gynekologovi a proberete s ním možnost hormonální substituční léčby. Spolu prodiskutujete všechna pro i proti. Dnešní léčebné možnosti dovolují konkrétní pacientce ušít léčbu přímo na tělo jako dobře padnoucí kostým. Je také dobře, abyste věděla, že klimakteriem život nekončí. Ba právě naopak, to krásné může teprve přijít. Děti jste vychovala a postavila na vlastní nohy do života. Ve volném čase vám může být kořením života návštěva vnoučat, ale „hlavním jídlem“ pak jsou vlastní koníčky, cestování s partnerem, schůzky s přítelkyněmi. Pokud si k tomu kromě nového přelivu také půjdete zasportovat a upravíte svůj jídelníček podle zásad správné životosprávy, pak jste nad přechodem vyzrála. Vaší výhrou bude skutečnost, že vám vaše rodné číslo nebude nikdo věřit.

autor: MUDr. Marcela Burdová

Doporučujeme

Články odjinud