Je tuhý šampon lepší než tekutý? Plus recept na domácí výrobu

Je tuhý šampon lepší než tekutý? Plus recept na domácí výrobu

Nejste dlouhodobě spokojená s tekutým šamponem, a ať zkoušíte jakoukoliv značku, pořád to není ono? Možná je čas na změnu! O tuhých šamponech už jste určitě slyšela. V čem jsou jejich výhody a jak je sehnat či si vyrobit?

Co to je tuhý šampon?

Tuhý šampon je vlastně název pro mýdlo na vlasy. Vypadá jako klasické tuhé mýdlo a také se podobně chová, například příliš nepění. Dnes už ho seženete v každé drogerii nebo na internetu, a co víc, můžete si ho vyrobit i doma.

Pokračování 2 / 4

Jak vyrobit tuhý šampon

K výrobě tuhého šamponu potřebujete tyto ingredience, nebojte se, všechny na internetu koupíte:
25 g sodium coco sulfátu (bílé granulky vyrobené z kokosového oleje) 
5 g destilované vody nebo bylinného výluhu (kopřiva, bříza...)
4 g oleje (dýňový, ricinový, jojobový, mandlový nebo olivový a jejich kombinace)
2 g bambuckého másla
0,5 g proteinu (rýžový, konopný)
10 kapek esenciálního oleje dle vlastního výběru

První čtyři ingredience zahřejete v hrnci pod maximální teplotou 70 °C. Poté vmícháte protein a esenciální olej. Ze vzniklé hmoty utvořte kuličky nebo bochánky a nechte dva dny odležet.

Pokračování 3 / 4

Jaké jsou jeho výhody?

Oceníte ho zejména při cestování, protože se nepočítá do tekutin, a navíc se vám v zavazadle nemůže vylít. Většinou je zabalený do papíru, takže šetříte životní prostředí, protože snižujete spotřebu plastů. A co víc, pomůže vám vlasy vyčistit od sulfátů a silikonů, které obsahují běžné šampony. Tyto látky se usazují ve vlasech.

Pokračování 4 / 4

Jaké jsou nevýhody tuhého šamponu?

Možná vás zpočátku překvapí, že tuhý šampon většinou nepění, což může vyvolat pocit, že vlasy neumyje dostatečně. Jde ale jen o zvyk a věřte, že nečistoty z vaší hřívy vymyje opravdu dobře. Dalším průvodním jevem může být fakt, že po umytí budou vaše vlasy poněkud hrubé. Může za to skutečnost, že tuhý šampon neobsahuje silikony, brzy však uvidíte, že to vašim vlasům vlastně prospěje.

Doporučujeme

Články odjinud