Máta i na kloktání
Patří mezi osvědčené bojovníky proti nepříjemným pachům obecně. Daleko lepší a zdravější je místo žvýkaček s mátovou příchutí rozžvýkat několikrát denně čerstvé mátové lístky. Výhodou máty je i to, že kromě příjemného aromatu dezinfikuje ústní dutinu a také upravuje trávicí potíže, takže omezuje i další možný důvod halitózy. Vhodný je i silnější mátový výluh, který si připravíme z čerstvých listů už ráno a který v průběhu dne můžeme kdykoli kloktat.
Všestranné jablko
Jablko je ovoce, které si poradí snad se vším. V ústní dutině pomáhá likvidovat bakterie, které se rozkládají a bývají příčinou zápachu. Zejména tvrdší odrůdy s tužší dužinou zároveň čistí chrup, zbavují ho plaku, a zároveň tak omezují možný důvod nepříjemného odéru. Dobré je dávat si ho kousek po každém jídle.
Fenykl nejen pro děti
Přestože se fenyklová semínka používají především na vaření čaje pro malé děti, které trpí zažívacími problémy, jsou výborná v boji proti špatnému dechu. Pomáhají totiž zvyšovat tvorbu slin, které odplavují bakterie, původce zápachu. Zároveň podporují trávení, a zabraňují tak i vnitřním důvodům odéru.
Voňavá skořice
Skořice pomáhá při halitóze nejen kvůli své příjemné a oblíbené vůni, ale i kvůli tomu, že má dezinfekční účinek, zlepšuje trávení, podporuje tvorbu slin, a nepříjemné zápachy tak aktivně omezuje. Používá se jednoduše tak, že skořicový prášek rozmícháme v poháru teplé vody. Tu můžeme popíjet nebo ji použít několikrát za den jako kloktadlo. V ústech zanechává velmi příjemný svěží pocit a vůni.
Silný hřebíček
Podobné účinky najdeme i u hřebíčku, který má navíc tu výhodu, že jeho použití je praktičtější. Prostě si kousek vezmete do úst a žvýkáte ho místo bonbonů. Dobré je ho nosit s sebou v malé krabičce a v průběhu dne ho několikrát použít. Kdo uvítá měkčí verzi hřebíčku, může ho nechat přes noc macerovat ve vodě.
Zelené jako dezinfekce
Jde o zelené ovoce a zeleninu. Tyto potraviny obsahují hodně chlorofylu, který pomáhá ústa dezinfikovat, a omezovat tak tvorbu zubního plaku a kyselin dráždících žaludek. Zelené ovoce a zelenina zároveň dokážou pach neutralizovat. Patří sem například limetky, angrešt, avokádo, hrušky, kiwi, salát, olivy, mangold, chřest, zelí, cuketa, salátové okurky a podobně.
Voda proti bakteriím
Špatný dech často způsobuje nedostatečná vlhkost v ústech, protože pak se daleko snadněji množí bakterie, které odér způsobují. Proto je třeba dodržovat pitný režim a popíjet neslazenou vodu. Když bychom volili sladké nápoje, jen tím situaci zhoršíme, protože cukr tvorbu bakterií naopak podporuje.
Čistící jogurt
Dobrým pomocníkem proti nepříjemnému odéru z úst je i bílý neslazený jogurt. V první řadě pomáhá zlepšit trávení, které je příčinou zápachu dost často. Zároveň ničí bakterie v ústech, působí i jako slabá dezinfekce, a tím odér neutralizuje.
Citrusy nezklamou!
Citrusy se hodí při halitóze například z toho důvodu, že vitamin C působí antibakteriálně v ústech. Dokážou také neutralizovat zápach způsobený silněji aromatickými potravinami – včetně česneku a cibule, sýrů a podobně. Když něco takového sníme, měli bychom si dát kousek pomeranče nebo citronovou šťávu s kousky dužiny. Odér spolehlivě zlikvidujeme.
Jak si správně vybrat kartáček na zuby? Podívejte se na video: