Je váš muž impulzivní, má velké plány, ale nic nedotáhne? Možná má ADHD! | Foto: iStock

Foto: iStock

Je váš muž impulzivní, má velké plány, ale nic nedotáhne? Možná má ADHD!

Porucha ADHD není zdaleka jen doménou dětí! Někdo z ní vyroste, někdo ne, a tak touto specifickou poruchou pozornosti mohou trpět i dospělí, jimž může výrazně komplikovat pracovní i partnerský život.

Co to je ADHD?

ADHD je vrozená neurovývojová porucha pozornosti, která je obvykle spojovaná s hyperaktivními, nesoustředěnými, roztěkanými a impulzivními dětmi. Ty na své okolí zpravidla působí, jako by měly motorek a k tomu byly abnormálně nevychované a rozmazlené.

Dle odhadů odborníků ze svých problémů až třetina těchto dětí vyroste. U zbývajících dvou třetin přetrvávají symptomy i v dospělosti. Jde však o příznaky trochu jiného typu než u dětí. Problémy, s nimiž se dospělí s ADHD potýkají, jim bohužel mohou značně komplikovat partnerský i profesní život.

Jak zasahuje ADHD do života dospělým? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 5

„Chvátám, chvátám, nemám chvíli klid…“

…zpívá brouk Kvapník z večerníčku Včelí medvídci. Písnička pak pokračuje ve stejném duchu; Kvapník nesnídá, nesvačí, nestíhá, nic nestačí a také prý má velké zpoždění a vůbec působí trochu zmateně a vytřeštěně. Kvapník je trefným příkladem toho, jak mohou někteří jedinci s ADHD působit. Zkuste si s takovým „broučkem“ něco domluvit! Pokud by Kvapník kvůli chaosu ve svém životě spěchal na narozeninovou večeři se svou milou, klidně by se mu mohlo stát, že zapomene nejen klíče a peněženku, ale i dárek a květinu.

Navíc si cestou na schůzku naistaluje do mobilu nějakou úchvatnou aplikaci, o níž bude své milé hodiny nadšeně vyprávět místo toho, aby jí popřál. Ona dáma se bude cítit právem zraněná a on nebude chápat proč. „Zapomíná na domluvené schůzky nebo na ně přichází pozdě, zadané úkoly odkládá nebo zapomíná, je pro něj obtížné udržet si ve věcech i životě pořádek, rád se vrhá do nových věcí a často se mu jich pak nakupí tolik, že nestíhá…“ vysvětlují autoři příručky Poruchy pozornosti a hyperaktivita určené pro dospělé.

Pokračování 3 / 5

Emoce stále na pochodu

Některé obtíže vyplývající z poruchy v dospělosti vymizejí, jiné naopak přetrvávají. „Často přetrvává emoční nezralost, emoční labilita (rychlé střídání nálad, výbuchy vzteku apod.) a relativně často také zkratkovité jednání,“ uvádí se dále v publikaci. Dospělý s ADHD může svou emoční labilitou působit stále trochu jako dítě, jako puberťák – snadněji se ho dotknete, snadněji ho rozčílíte či rozpláčete. Dobrou zprávou je, že se tato porucha nijak netýká intelektu. Ten bývá zpravidla průměrný až nadprůměrný! Mnohdy je však nesmírně těžké se srovnat s tím, že míra inteligence naprosto neodpovídá výsledkům ve škole či v práci. Což je pochopitelně frustrující až depresivní.

Pokračování 4 / 5

Vnitřní neklid mohou utlumit návykové látky

Neutuchající vnitřní neklid, který malé děti s ADHD ventilují hyperaktivitou, se u dospělých většinou transformuje do neklidu vnitřního, což je pochopitelně velmi nepříjemné. Nejeden dospělý s ADHD pak může častěji sáhnout po sklence alkoholu nebo po jiné návykové látce, například marihuaně, která dokáže neklid na chvíli utišit. Pro partnerský vztah i pro život samotný však pochopitelně bývá tento způsob kompenzace problémů značně destruktivní. Jistým způsobem vysilující mohou být i nové a nové, často zcela nerealistické plány, které jejich autor zpravidla nedotáhne. „To je pro něj naprosto typické,“ řekli by jeho blízcí, kteří už ho neberou příliš vážně.

Pokračování 5 / 5

Kudy dál?

ADHD nelze vyléčit, lze se s ním však „spřátelit“ a naučit se s ním klidně i za pomoci odborníků, psychoterapie a různých metod pracovat, žít, a dokonce jej i využít! To jde však pouze v případě, že víte, s kým se přátelíte, jak se onen fenomén projevuje a k jakému chování má tendence tlačit. Nemusí jít totiž jen o věci negativní! Je přece báječné mít velkou představivost a nevyčerpatelnou studnici nápadů a být do jisté míry snílek. V životě není k zahození ani větší míra tolerance a empatie k jinakosti druhých, která bývá získaná vlastní zkušeností s odlišností od většinové populace.

Doporučujeme

Články odjinud