Dnes si povíme o plodech, které se mohou pyšnit skvělou chutí, pikantní vůní a velkou léčivou silou. Pořád nevíte o čem je řeč? No přece o jedlých kaštanech!
Kaštanovníky jsou nádherné a mohutné stromy, které dorůstají až do třiceti metrů a dožívají se tisíce let. Jejich listy jsou kožovité a mají kopinatý tvar s pilovitým okrajem. V červnu se na dlouhých vzpřímených jehnědách tvoří květy, které vypadají velmi exoticky. Plody dozrávají v rozmezí konce září až října.
Co kaštany obsahují?
Tyto plody mají vysokou výživovou hodnotu. Obsahují vitamin B1, B2, B6, E, C, karoten, biotin, dále pak draslík, sodík, hořčík, vápník, železo, měď, fosfor, chlor a kyselinu pantotenovou.
Léčivé účinky jedlých kaštanů:
Tyto plody neobsahují sodík, takže jsou vhodnou součástí jídelníčku pacientů s ledvinovými a srdečními potížemi. Mají rovněž protiprůjmové účinky, posilují činnost jater, srdíčka, mozku, ledvin, zmírňují revmatismus a dnu.
Kaštany jsou vhodné i pro osoby trpící celiakií
Tyto plody neobsahují žádný lepek, mohou je tedy s klidem konzumovat i osoby trpící celiakií.
Jedlé kaštany jsou úžasnou svačinkou i pro diabetiky. Jelikož tyto plody neobsahují žádnou fruktózu ani glukózu, můžeme je tedy doporučit i diabetikům.
Kaštany nám přidají na kráse…
Pravidelná konzumace těchto výživných plodů má velmi pozitivní vliv na naše vlasy, nehty a pokožku.
Zkrášlující šejk
Potřebujeme: 3 vyloupané upečené kaštany, 1 banán, špetku skořice, 2 dl tekutého rostlinného mléka (vločkové, rýžové, jáhlové) Postup: Ingredience smícháme dohromady a důkladně je rozmixujeme. Tento šejk popíjíme denně, po dobu 14 dní.
Jedlé kaštany zahání chmury
Na podzim i v zimě, kdy svítí málo slunce, mohou tyto plody ulevit od podrážděnosti, nervozity, úzkosti a pocitů prázdnoty.
Nápoj pro veselou mysl
Potřebujeme: 2 vyloupané upečené kaštany, 2 dl mléka (můžeme použít i rostlinné), špetku skořice, 1 lžíci kvalitního medu Postup: Všechny uvedené přísady rozmixujeme, hotový nápoj popíjíme po douškách po dobu 3 týdnů.
Jedlé kaštany v kuchyni
Tyto plody můžeme používat na přípravu nugátů, nádivek, dezertů. Pro kuchyňskou úpravu je musíme nejdříve naříznout a potom asi 10 minut vařit ve vodě, následně oloupat.
Pečené kaštany
Kaštany pečeme v troubě na pánvi nebo ve starším kastrolu s tlustým dnem, před tím je nesmíme zapomenout na povrchu naříznout (udělat ostrým nožem jakýsi křížek do hloubky cca. 4mm, délka řezů je 1-2cm, dle velikosti plodu). Při pečení na pánvi a v kastrolu nádobu přiklopíme poklicí a občas jí zatřepeme. Až skořápky začnou pukat, praskat a barvit se do tmavě hněda, dobrota je hotová. Skořápka by neměla být zuhelnatělá a spálená, ale jsou i tací jedinci, kteří takovém kousky považují za lahůdku. Pečení trvá kolem 7 - 15 min. Jednoduché kaštanové pyré Potřebujeme: 0,5 kg kaštanů, 0,25 l mléka (můžeme použít i rostlinné), 125 g hroznového cukru, semínka z 1 vanilkového lusku, špetka skořice, 1 lžíce rumu (nemusí být)
Postup: Naříznuté plody přelijeme vroucí vodou, vaříme 8-10 min. Ještě horké je oloupeme, povaříme v mléce s cukrem a s vanilkou. Vaříme tak dlouho, dokud nejdou kaštany lehce rozmačkat (podobně jako brambory na kaši). Poté směs rozmixujeme a promícháme s rumem. Pyré je ideální náplní do moučníků nebo do pohárů jako krémový desert či puding (podle potřeby přidáme trochu mléka). Při přípravě rozhodně oceníte nádobu s nepřilnavým dnem.