Jedno rajče denně ochrání srdce

Jedno rajče denně ochrání srdce

Stačí sníst jedno rajče denně, případně porci pizzy či kečupu obsahující právě toto množství rajského jablíčka, a vaše srdce by mělo být dokonale chráněno před nebezpečnými srdečními chorobami. Tvrdí to alespoň odborníci z Harvardské univerzity.

"Myslím, že takový vědecký výsledek je srozumitelný a lákavý i pro laika," míní docent Howard Sesso z Bostonu.

Výzkum jídelníčku čtyřiceti tisíc žen byl součástí jedenáctiletého projektu, v němž odborníci dokázali rozlišit, že jedinci pojídající denně jedno a více rajčat byli mnohem méně náchylní ke vzniku rakoviny a nemocí oběhového systému.

Studie, provedená tentokrát pouze mezi ženami, mimo jiné sledovala také jejich stáří, rodinné zázemí, náchylnost ke kouření a některé vrozené choroby. Přitom ty z pacientek a dobrovolnic, které si týdně dopřály sedm porcí rajčete v podobě čerstvých plodů, kečupu, džusu, omáčky nebo pizzy, byly až o třicet procent méně náchylné ke vzniku kardiovaskulárních chorob, tedy chorob oběhového systému.

"Skutečně se podařilo prokázat, že pravidelná konzumace produktů z rajčat vede ke snížení rizika vzniku srdečních a cévních onemocnění a svými účinky oblažuje také srdce a cévy. Zajímavé je, že nejlepší pro ochranu srdce jsou spíše potraviny obsahující produkty rajských jablíček. Pro srdce jsou prospěšnější než čerstvá rajčata, což naznačuje, že příznivé účinky mají vedle lykopenu v rajčatech i jiné látky obsažené v těchto potravinách," tvrdí docent Sesso.

V minulosti se už uskutečnily studie, které u mužů zkoumaly vztah mezi zvýšenou konzumací antioxidantu lykopenu a nižší náchylností k rakovině prostaty. I zde bylo prokázáno, že rajčata mají protirakovinné účinky. Lépe řečeno, že lykopen v nich obsažený dokáže chránit buňky tkání před zhoubným bujením. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud