Zvýšená pozornost k obsahu tuků v potravinách může pomoci proti ukládání škodlivého tuku.
Podobná varování se objevují všude a mají své opodstatnění. Závadnost tuků spočívá ve dvojím nezdravém vlivu na váš žilní systém. Zaprvé zvyšuje hladinu tzv. špatného cholesterolu (LDL) a snižuje cholesterol dobrý (HDL). Škodlivé tuky (trans-formy tuků) se vyskytují v některých margarínech, sladkostech, pečivu, smažených jídlech, majonézách a dalších pokrmech.
Trans formy tuků zvyšují propustnost buněčných membrán a tak umožňují toxinům, aby vnikly do buňky, způsobují abnormity buněčných funkcí a podílejí se na rozvoji oběhových poruch i rakoviny.
Nejednodušší zásady obrany spočívají v těchto opatřeních:
čtěte etikety: pokud výrobek uvádí obsah hydrogenovaného nebo částečně hydrogenovaného rostlinného tuku mezi hlavními přísadami, jedná se o trans- formy tuků
buďte opatrní při jídle v restauraci
smažte na olivovém oleji
vařte si vlastní jídlo, fast food obvykle obsahuje trans-tuky
zdroj: www.cviceni.org