Jednoduchý kynutý koláč s ovocem: Za hodinku a půl máte chutnou svačinu

29. 7. 2020
Jednoduchý kynutý koláč s ovocem: Za hodinku a půl máte chutnou svačinu
Kynutý koláč nemusí být něco, čeho byste se měli obávat. Tento recept od Koko je jednoduchý, rychlý a zaručeně bude mít úspěch. Celý postup najdete také na videu na konci článku.

Ingredience na 1 kulatý koláč 

Na hranatý koláč přes celý plech je potřeba dvojnásobné množství. 

těsto:

140 g hladké (špaldové) mouky  + max 20 g na podsypávání 
3 g sušeného droždí
25 g cukru krupice 
35 g másla 
50 ml smetany 10% (nebo plnotučné mléko) 
1 vejce (žloutek do těsta, bílek na potření) 
+ případně lžíce nakrmeného domácího žitného kvásku (možno vynechat!) 
5–6 větších meruněk (ale mohou být i švestky, borůvky, rybíz...) 

drobenka: 

30 g másla
30 g cukru krupice 
40 g hrubé mouky 

Postup

Mouku, cukr, špetku soli a sušené droždí nasypejte do mísy a promíchejte. Pomalu rozehřejte máslo, do kterého vlijte smetanu. V sypké směsi si vytvořte důlek, do kterého vlijte vše tekuté společně se žloutkem. Přidejte i kvásek, máte-li. Všechno vidličkou promíchejte, aby se těsto spojilo. Když už vidlička nestačí, použijte k hnětení ruce. Těsto by mělo být hladké a lesklé.

Z něj vyválejte kulatý tvar, válet můžete rovnou na pečicím papíru. Rukou lehce vytvarujte okraje a nechte hodinku kynout. Mezitím si připravte drobenku nejlépe tak, že ji vypracujete prsty z másla, mouky a cukru. Na těsto rozmístěte ovoce, zasypte drobenkou a pečte přibližně 20 minut při 170 °C.

Celý postup najdete tady na videu: 

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Nový pracovní týden nezačne moc šťastně. Profesně vás to vůbec nebaví, a když si k tomu všemu začnete ještě stěžovat, nečeká vás už vůbec nic dobrého. Nadřízený se rozohní a může vám…

Nejčtenější články

Doporučujeme