Jednou a dost?

Jednou a dost?

Žena má možnost vybrat si takřka jakéhokoli muže, kterého by chtěla pozvat na jednu noc do své ložnice, a on velmi pravděpodobně neodmítne. Alespoň soudě podle vědeckých průzkumů. Je dnes sex na jednu noc spotřebním zbožím, anebo jsou stále ve hře city?

Seznámili se na jedné sociální síti. Pětadvacetiletá účetní Regína si flirt přes klávesnici užívala nejdřív jen virtuálně, a když jí Karel navrhl, že by se mohli sejít a nezávazně si spolu užít jednu noc plnou vášní, nejdřív se zarazila.

Ale nakonec po chvíli váhání napsala: „Proč ne?“ Byla právě nezadaná, lehce znuděná a tak trochu osamělá a Karel se na fotografii u svého profilu nápadně podobal jejímu oblíbenému herci. Zbývalo jen určit čas a místo činu - kavárnu poblíž jeho bytu. Když si k ní přisedl, mísilo se v ní vzrušení se strachem z neznáma. Nakonec se ale přesunuli k němu domů, kde svůj plán naplnili do posledního puntíku… Když se druhý den Regína snažila pokračovat v zajetých kolejích lechtivé konverzace, čekalo na ni nepříjemné překvapení - chladné mlčení na druhé straně „drátu“.

Až v tu chvíli si uvědomila, že v podvědomí alespoň trošičku počítala s pokračováním tohoto krátkého příběhu, i když si to odmítala připustit. Zavřela stránku svého bývalého instantního milence s osvobozující myšlenkou, že si brzy klikne na „hledat nové přátele“.

Psychoterapeutka Miroslava Chmelařová ženám v podobné situaci radí: „Vždy je lepší si dopředu uvědomit, že jde pořád o náhodný sex, při kterém partnera neznáte a nevíte, co se z jedné noci může vyvinout.

Pokud se i tak pro tohle malé dobrodružství rozhodnete, musíte počítat s tím, že se může stát opravdu cokoli. Když k náhodnému sexu dojde, většinou se odehrává v situacích, které si dopředu nestihnete moc promyslet. V takovém případě je dobré poté vše nějak ukončit, uzavřít.“

Lovci versus lovkyně

Když vědci na londýnské univerzitě zkoumali přístup mladých mužů a žen k potenciálním partnerům na krátkodobou známost, dospěli k zajímavým výsledkům. Promítali jim portréty protějšků, velmi atraktivními počínaje a nepřitažlivými konče. Zatímco muži byli svolní k milostnému dobrodružství s naprostou většinou dívek, příslušnice slabšího pohlaví se chovaly mnohem vybíravěji. Ukázalo se, že i na krátkou dobu by byly ochotné sblížit se pouze s mužem, který je velmi přitahuje. Vysvětlení můžeme hledat v biologických teoriích založených na myšlence, že si potenciální matka vybírá nejkvalitnější zdroj spermií.

Svou roli ale hraje i fakt, že ženy jsou při sexuálním dobrodružství mnohem zranitelnější, a tudíž se jim vyplatí být opatrnější. „Ženy si mohou v těchto situacích posílit sebevědomí, ale také mohou zažít velké zklamání, pocit smutku a výčitek svědomí. Například žena, kterou opustil partner, si myslí, že svou bolest z rozchodu vyřeší tím, že stráví noc s náhodným partnerem. V tu danou chvíli si připadá jako žádoucí, atraktivní. Prožije vášnivou noc, ale co dál? Iluze lásky u ní pokračuje, zamiluje se, ale náhodný partner nechce o pokračování ani slyšet.

Prožívá pak dvojité zklamání a je pro ni problém se v dané situaci orientovat,“ popisuje psychoterapeutka Chmelařová zkušenosti, se kterými se setkává v praxi.

Co teď a co potom?

Nechala jste se strhnout situací na tahu nočními kluby, o víkendu na horách či na pracovním večírku, ale ráno posedáváte na pelesti postele a zjišťujete, že na vás z vášnivé noci ulpěla jakási pachuť. Připadáte si skleslá a prázdná, a to i přesto, že jste se předešlého večera ničemu nebránila. Jenže teď náhle máte z nezávazného nočního dobrodružství výčitky. Možná jste porušila svá vnitřní pravidla, podle kterých se běžně chováte, anebo je dokonce ve hře stálý partner, kvůli kterému vás trápí hlas svědomí. Co s tím? „Pokud možno zkuste realisticky a s nadhledem zhodnotit situaci a nikomu neubližovat. Tedy ani sobě.

To znamená, netrápit se, nevyčítat si to, zkusit si pojmenovat, co vám ta situace přinesla a co vzala, uzavřít ji,“ radí psychoterapeutka. „V případě, že nejste schopna realistického pohledu, je dobré vyhledat odborníka a situaci rozebrat s ním. Tady totiž nedoporučuji velké svěřování a rozebírání v okruhu přátel a kamarádek. Mohla byste eventuálně ublížit i jim, ale hlavně tím, že o situaci, kterou chcete uzavřít, ví někdo další, se sama potenciálně zbavujete možnosti ukončení. Riskujete, že se situace v budoucnu, zpravidla v nejnevhodnější chvíli, připomene.“ Pokud žijete ve vztahu, dostává se ke slovu slavné rčení doktora Plzáka „zatloukat, zatloukat, zatloukat“.

Zní to možná cynicky, ale na druhou stranu - riskovat roky budovaný vztah kvůli jednomu klopýtnutí a hned na svého partnera nakládat celou tíhu svého úletu spíš než cokoli jiného přinese jen další trápení. „Chcete-li ulevit svědomí tím, že se přiznáte, tak v tomto případě musíte počítat i s rizikem konce vztahu. To není nejlepší řešení.“ Pro i proti Mezi slavnými ženami najdete vášnivé příznivkyně sexuálních úletů, jako například Kim Basinger, které dodávali náhodní milenci duševní rovnováhu. Také Denise Richards se po rozvodu netajila tím, že si užívala nezávazného sexu s neznámými muži v anonymním prostředí hotelového pokoje.

Na druhou stranu je tu i řada celebrit, které by se do podobného dobrodružství nepustily - například zpěvačka Lily Allen nedávno prohlásila, že si nedovede představit sex bez lásky, a to ani ve chvíli, kdy jí muž zoufale chybí. Někde na půli cesty je Jessica Alba: „Sexu na jednu noc neholduju, ale vůbec neodsuzuju ženy s opačným přístupem. Vždyť muži se do podobných dobrodružství pouštějí velmi často.“ Najděte si na této škále nejrůznějších postojů místo, které vyhovuje právě vám. Pokud o sobě víte, že rychlé sexuální sblížení zvládnete a dokážete si ho vychutnat bez výčitek a negativních pocitů, nic vám nebrání v tom si ho občas užít.

Použití ochrany je v takovém případě malou násobilkou milostných počtů, jinak totiž riskujete mnohem závažnější věci než jen několik dní smutku. Jestliže ale druhý den po takovém dobrodružství cítíte, že špatné pocity převažují nad těmi pozitivními, do bleskových milostných dobrodružství se v budoucnu nenuťte. Vždyť když si příště objekt svého zájmu před první nocí trochu oťukáte, rozhodně o nic nepřijdete. „Lidé jsou dnes v mnoha ohledech svobodnější. Je ale dobré si připomenout, že čím jsem svobodnější, tím jsem také za své činy zodpovědnější. To platí i pro téma sexu na jednu noc,“ zní názor odbornice Miroslavy Chmelařové.

Nejdřív sex, pak láska?

Užila jste si nezávazného sexu, který měl skončit s ranními zprávami, ale druhý den si slastně vybavujete všechny detaily předešlé noci a ráda byste si je prožila ještě jednou… Možná vám pozvolna dochází, že vaší ložnicí prošel zajímavý muž, který by stál za bližší prozkoumání. „V takovou chvíli je dobré se postavit nohama na zem. Měla byste si uvědomit, zda vám takto prožitá noc přinesla ještě něco jiného než jen vášnivý sexuální zážitek, a uvážit, že další možný společně strávený večer či noc může být také velkým zklamáním,“ vnáší do těchto emocí racionální pohled psychoterapeutka. „Pokud vás protějšek zaujal i jinak a toužíte ho poznat blíž, je dobré dát mu nenásilným způsobem najevo, že vás zajímá.

Je to ale velmi těžké, protože původně šlo u obou jen o nezávazný sex, takže jednejte opatrně, aby se nezalekl. Neznáte ho, nevíte, co prožívá. Proto také musíte počítat s možným, třeba i velmi ostrým, odmítnutím, a to byste měla být připravena přijmout.“ V takovou chvíli můžete pozvolna zjišťovat situaci nezávaznou SMS, e-mailem či zprávou na Facebooku. Nespěchejte s vyjadřováním svých pocitů, zkuste nejdřív tomu druhému dát najevo, že máte zájem o další kontakt. Pokud se setkáte s negativní reakcí, snažte se situaci zvládnout bez zklamání.

Vzhledem k bleskovému průběhu vašeho milostného dobrodružství si přece ani vy nemůžete být jistá tím, jestli za to vůbec stojí. Třeba by vás dotyčný při první vážné schůzce otrávil hodinovým monologem na téma počítačové sítě v jeho firmě, anebo by si objednal v těsném sledu pět panáků vodky, takže byste se nakonec sama dala na ústup. Na druhou stranu i z jednonoční vášně může vzniknout něco trvalejšího a byla by škoda si neověřit, jestli si něco podobného nemyslí i druhá strana. Ale aby měl tento vztah šanci na přežití, musí zde být něco, na čem se dá stavět.

Když vztah nahradí posedlost…

Určitě znáte ve svém okolí minimálně jednu osobu, ať už mužského či ženského rodu, která svým chováním nápadně připomíná Samanthu ze seriálu Sex ve městě, která během každého dílu vystřídá minimálně tři sexuchtivé milence a na jakoukoli otázku po pokračování vztahu reaguje udiveně pozdviženým obočím.

Mezi člověkem, který si občas užije nezávazné milování, a mezi někým, kdo potřebuje přísun stále nových a nových milenců jako drogu, je podstatný rozdíl. Tito lidé pasují milostné eskapády na sport, často adrenalinový. Když se jim ale dostanete pod kůži, mnohdy zjistíte, že se svým životním stylem nejsou ve skutečnosti příliš spokojeni. Řetězení stále nových a nových sexuálních zážitků s neznámými lidmi jim nahrazuje něco, co ve svém životě postrádají, ať už je to trvalý milostný vztah, trocha vzrušení, přátelé anebo prostě a jednoduše dostatečná sebeúcta.

„Jsou to většinou typy lidí, kteří velmi těžce navazují kvalitní mezilidské vztahy. Mají v této oblasti určitý handicap. Když si takový člověk uvědomí, že chce navázat kvalitní partnerský vztah, založený na důvěře a určitém ,sebeodhalení‘, tedy riziku, že vztah nemusí dopadnout podle vysněného ideálu, pak by měl navštívit psychologa, psychoterapeuta nebo poradnu pro rodinný a partnerský život,“ radí odbornice na lidskou duši Miroslava Chmelařová.

„Další zajímavé články najdete v aktuálním čísle časopisu Juicy.„

ČTĚTE TAKÉ:
Pozor, dámy: Jsou věty, které muže rovnou vyženou z postele!

Doporučujeme

Články odjinud