Jetelíček pro štěstí je symbolem šťastného nového roku

Jetelíček pro štěstí je symbolem šťastného nového roku

V mnoha zemích světa se tato rostlina považuje za symbol šťastného nového roku. Podle pověry totiž platí, že v poslední den roku má čtyřlístek změnit svého majitele, aby mu pak přinesl štěstí.

Jak jetelíček ke štěstí přišel

Odrůda mexického čtyřlístku (Oxalis deppei) je symbolem opravdového štěstí. A kde se to štěstí vlastně vzalo? O tom vypráví prastará pověst o vystěhovalci, který vstoupil na soukromý pozemek, aby si utrhl čtyřlístek šťavelu, jenže byl lapen a vsazen do vězení. Nemohl tak nastoupit na loď, na kterou měl již koupený lístek. Později se dozvěděl, že loď se potopila a ani jeden pasažér nepřežil. Čtyřlístek mu tak zachránil život.

Není jetel jako jetel

Rod Oxalis zahrnuje vytrvalé rostliny, které lze pěstovat jak v zahradě, tak v místnosti. Název rostliny je odvozen od chuti listů, které jsou opravdu kyselé a připomínají šťovík. Právě kvůli této kyselosti se oxalis nazývá "Zaječí zelí".

Kyselá rodina šťavelů zahrnuje více než 800 druhů, které rostou v Jižní a Střední Americe, střední Africe a ve střední Evropě. Na dlouhých tenkých stoncích vyrůstají listy složené ze tří či čtyř menších, typického tvaru čtyřlístku ve třech různých barvách: hnědé, červené nebo světlezelené. Obzvláště zajímavá je reakce listů rostliny na sluneční světlo: S příchodem rána a světla se listy rozvinou a večer se složí. Květy mohou mít žlutou, bílou nebo růžovou barvu.

Vyberte si čtyřlístek – přehled druhů

  • Oxalis acetosella potřebuje stinné a vlhké místo. Má i léčivé účinky. Obsahuje komplex minerálních látek, organických kyselin a velké množství vitamínu C. Ten pomáhá bojovat proti nachlazení a posiluje imunitu.
  • Oxalis vulcanicola má tmavé listy a žluté květy. Je vhodný do závěsných nádob, misek, balkónových nádob a do letních záhonů.
  • Oxalis adenophylla dorůstá do výšky 7–10 cm. V červnu nebo v červenci se objeví fialovo-růžové květy, které zvýší estetický účinek rostliny, neboť stříbřitě zelené listy jsou samy o sobě ozdobou. Je odolný vůči zimě. Dobře se cítí na slunném a teplém místě.
  • Oxalis triangularis s trojčetnými listy. Vysazuje se na podzim a kvete na jaře. Nejdříve se objeví fialové listy, pak květy. Když rostlina odkvete, zůstanou listy až do podzimu na stoncích. Oxalis triangularis  je symbolická rostlina Keltů. Její trojlístek symbolizuje jednotu těla, ducha a duše.

Štěstí zalévejte s láskou a rozumem

Nový rok je tak ideálním obdobím, kdy čtyřlístek věnovat. Oxalisům vyhovuje světlé stanoviště s příjemnou teplotou 15–20 °C, případně polostín s rozptýleným světlem. Ideální je pro tuto rostlinu východní okno. Zalévejte opatrně, v zimě téměř vůbec a v létě, až když se objeví první poupata.

Doporučujeme

Články odjinud