České děti věří, že jim dárky nosí Ježíšek Foto: iStock

České děti věří, že jim dárky nosí Ježíšek Foto: iStock

Hodně lidí si českého Ježíška představuje jako neviňátko v jesličkách Foto: iStock
Český Ježíšek má původ v křesťanské tradici, měl fungovat jako protiváha svatého Mikuláše Foto: iStock
V Americe i Spojeném království mají Santa Clause Foto: iStock
Svatý Mikuláš u nás chodí také, a to začátkem prosince, a přináší sladkosti a drobné dárečky Foto: iStock
14
Fotogalerie

Ježíšek, Santa Claus, Noël nebo děda Mráz: Kdo nosí dárky v jiných zemích?

V naší zemi nosí dárky Ježíšek. Všude ve světě to tak ale není. Navíc se liší i datum, kdy do domácností štědří poslíčci s dárky přicházejí rozzářit dětské oči a zahřát srdce dospělým. Pojďte si připomenout, kdo a kdy naděluje o Vánocích různě po světě.

Český Ježíšek

I když si ho všichni nejspíš představujeme trochu jinak, pro velké množství lidí jde o roztomilé miminko v plenkách a jesličkách. Říkáte si, kde se u nás vzala postava Ježíška? Jeho historie sahá až do Německa do 16. století. Také tam nosí na jihu země dárky dodnes jezulátko. Původně měl být Ježíšek jakousi protiváhou svatého Mikuláše prosazovaného papežskou církví. U nás se začal těšit oblíbenosti v 19. století a od té doby je považovaný za symbol Vánoc. Ale ani Mikulášovu nadílku jsme si vzít nenechali, takže se u nás dodržují tradice obě.

Neviňátko rozdává dárky 24. prosince, takže jsou v tomto ohledu české děti v nepatrné výhodě oproti těm, které si na nadílku musejí počkat do 25. prosince. V dobách totality chvíli našeho Ježíška ohrožoval svérázný ruský děda Mráz. Ani přes mohutnou propagandu si ale Češi svého „původního“ Ježíška vzít nenechali. Zajímavé je, že pouze Ježíška stejně jako my uznává také Lucembursko či Maďarsko.

Znáte všechny vánoční zvyky, pověry a tradice? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 6

Americký Santa Claus a havajský strýček Santa

Sympatický dědeček s plnovousem a v červeno-bílé kombinéze, který se do domu vkrádá v noci ze čtyřiadvacátého na pětadvacátého komínem, přičemž na něj venku čekají sáně se soby a možná také pár elfích pomocníků. Tak nějak lze popsat amerického Santa Clause, který ve Spojených státech naděluje dárky do punčoch. Všichni je ale mohou rozbalit až 25. prosince ráno.

Svůj původ má Santa ve svatém Mikulášovi (Sint Nicolaas) a ve zkomolení jeho nizozemského pojmenování Sinterklaas, zkratce tohoto slova. Laskavý muž žijící na severním pólu nosí dárečky také v Anglii a některých státech jižní Ameriky. Zajímavou obměnou tradičního Santa Clause je jeho havajský bratranec Uncle Santa (strýček Santa). Ten je snědší a oproti „klasickému“ Santovi i o něco energičtější. Tančí, hraje na trubku a s dárky surfuje na prkně.

Pokračování 3 / 6

Austrálie má na vybranou

V Austrálii má hlavní pole působnosti Otec Vánoc nebo Vánoční dědeček (angl. Father Christmas). Nicméně poslední dobou do země proniká silný americký vliv a s ním i jeho vánoční tradice. Často se proto zaměňuje za Santa Clause. Australani si tak mohou vybrat, kdo jim 25. prosince do punčochy nadělí dárečky a jak ho pojmenují.

Pokračování 4 / 6

Ruský děda Mráz

Ruského dědu Mráze si nejspíš pamatujete. Však měl u nás v padesátkách a šedesátkách tento starý kmet výraznou propagandu. Vzhledově by se dal přirovnat k Santa Clausovi či ruskému Mrazíkovi. Dědu Mráze má také Ukrajina, kromě Zakarpatské Ukrajiny, kde nosí dárky svatý Mikuláš. V Rusku navíc děti rozbalují dárky pod jolkou (vánočním stromečkem) v jiný den. Protože v něm převládá pravoslavné křesťanství, Vánoce tam slaví až 7. ledna.

Pokračování 5 / 6

Francie si hýčká Noëla, ve Španělsku spoléhají na krále

Ve Francii naděluje dárky pod stromeček veselý Père Noël (česky Otec Vánoc). Nemusí je dát ale jenom tam, dává si práci s různými žertíky. Pozornosti občas schovává do bot, krbu či za kamna i na další místa. Ve Španělsku si s překvapením na Vánoce hlavu nelámou. Povinnosti nechávají až na Tři krále Kašpara, Baltazara a Melichara. Ti tak přinášejí radost oproti jiným evropským zemím s notným zpožděním.

Pokračování 6 / 6

Vánoce v Asii

Svébytné jsou z hlediska vánočního obdarovávání asijské země. Třeba v Indii dárky nerozdává nikdo, takže si je lidé musejí předávat sami. Číňanům se poslední roky zalíbil Santa Claus, proto si pořídili svého vlastního jménem Sheng Dan Lao Ren (česky Vánoční starý muž). Dárky dává dětem do punčoch za okno. Oproti tomu v Japonsku se sice tradiční Vánoce nedodržují, ale přesto se na nejmenší nezapomíná. Radost zde rozdává bůžek zvaný Hoteioshó.

Doporučujeme

Články odjinud