Pohanková kaše s brusinkami Zdroj: Ondřej Košík

Pohanková kaše s brusinkami Zdroj: Ondřej Košík

Celozrnná bageta s kuřecím masem Zdroj: Ondřej Košík
Pražma s celerovými hranolky Zdroj: Ondřej Košík
Cizrnový salát se sušenými rajčaty a rukolou Zdroj: Ondřej Košík
Zapečená miska s bramborovou kaší Zdroj: Ondřej Košík
5
Fotogalerie

Jezte celý den fit&slim!

Také jste si dali novoroční předsevzetí, že konečně začnete žít o něco zdravěji? Máme pro vás jídelníček na celý den, díky kterému to dodržíte. A další recepty naleznete v nové knížce Petry Lamschové a Petra Havlíčka Jídlo jako životní styl III.

Pohanková kaše s brusinkami

349 kcal/1 porce

4 porce - příprava: 15 minut

  • 300 ml plnotučného mléka
  • špetka soli
  • 200 g loupané pohanky
  • 2 lžíce sušených brusinek
  • 60 g mandlových lupínků
  • 20 g strouhané hořké čokolády

Mléko přiveďte k varu, přidejte špetku soli a pohanku. Vše dobře promíchejte, vypněte plotnu a nechte pod poklicí dojít. Přimíchejte brusinky. Podávejte ozdobené plátky mandlí a nastrouhanou čokoládou.


Celozrnná bageta s kuřecím masem

273 kcal/1 porce

3 porce - příprava: 30 minut

  • 3 celozrnné rohlíky
  • 80 g kuřecích prsou
  • sůl a pepř
  • olivový olej
  • 100 g salátové okurky
  • 75 g řeckého jogurtu nebo zakysané smetany
  • 1 lžíce nasekaného kopru
  • 1 stroužek česneku
  • 20 g strouhaného parmazánu

Rohlíky podélně nakrojte, aby šly rozevřít. Maso osolte a opepřete a orestujte na pánvi na troše olivového oleje. Pak ho natrhejte na kousky. Připravte si tzatziki. Okurku nastrouhejte nahrubo a vymačkejte z ní přebytečnou vodu. Smíchejte ji s jogurtem, koprem a prolisovaným česnekem. Spodní část rozevřených rohlíků potřete tzatziki a na něj poklaďte kousky masa. Zasypte parmazánem, případně dozdobte zbylou okurkou a koprem.


Pražma s celerovými hranolky

421 kcal/1 porce

3 porce - příprava: 40 minut

  • 1 pražma (nebo 500 g filetů)
  • 1 chilli paprička
  • 1 limetka
  • 2 snítky plocholisté petržele
  • sůl
  • olivový olej
  • 600 g celeru
  • 1 lžíce másla

Pražmu omyjte a osušte. Jemně nasekanou chilli papričku smíchejte se šťávou a kůrou z limetky, nasekanou petrželí a trochou soli. Marinádou potřete rybu zvenčí i zevnitř. Rybu opékejte z obou stran na olivovým olejem potřené grilovací pánvi nebo grilu. Troubu zapněte na 190 °C. Celer očistěte a nakrájejte na silnější hranolky. Ty dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 10 až 15 minut dozlatova. Pražmu podávejte s hoblinkami másla a zakápnutou olivovým olejem.


====Cizrnový salát se sušenými rajčaty a rukolou===

512 kcal/1 porce

2 porce - příprava: 10 minut

  • 150 g prosciutta
  • 250 g uvařené nebo konzervované cizrny
  • 50 g rukoly
  • 50 g pórku
  • 100 g sušených rajčat v oleji
  • šťáva z 1/2 limetky
  • čerstvě mletý pepř

Prosciutto nakrájejte na proužky a opečte na pánvi dokřupava. Nesmí se lámat! Smíchejte scezenou cizrnu, omytou a okapanou rukolu, nakrájený pórek a na proužky nakrájená sušená rajčata. Zakápněte limetkovou šťávou a dochuťte.


Zapečená miska s bramborovou kaší

476 kcal/1 porce

2 porce - příprava: 40 minut

  • 350 g brambor
  • 7 g másla
  • 150 ml plnotučného mléka
  • 200 g mrkve
  • 100 g pórku
  • olivový olej
  • 200 g mletého hovězího nebo krůtího masa
  • sůl a pepř
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
  • tymián
  • 40 g strouhaného eidamu

Brambory uvařte doměkka. Nechte chvíli zchladnout a oloupejte. Přidejte kousek másla, ohřáté mléko a ušlehejte jako klasickou bramborovou kaši. Mrkev a pórek očistěte a nakrájejte na kolečka. V hluboké pánvi na troše oleje orestujte mleté maso. Míchejte, dokud se úplně nerozpadne a přestane dělat hrudky. Ochuťte solí, pepřem a hořčicí. Troubu zapněte na 170 °C. Zapékací misku vytřete troškou oleje. Na dno dejte maso, na něj přijde pórek, mrkev, čerstvý tymián a nakonec bramborová kaše. Pečte asi 15 minut. Pak posypte sýrem a ještě chvilku zapečte dozlatova.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud