Jezte celý den fit&slim!

19. 1. 2015
Také jste si dali novoroční předsevzetí, že konečně začnete žít o něco zdravěji? Máme pro vás jídelníček na celý den, díky kterému to dodržíte. A další recepty naleznete v nové knížce Petry Lamschové a Petra Havlíčka Jídlo jako životní styl III.

Pohanková kaše s brusinkami

349 kcal/1 porce

4 porce - příprava: 15 minut

  • 300 ml plnotučného mléka
  • špetka soli
  • 200 g loupané pohanky
  • 2 lžíce sušených brusinek
  • 60 g mandlových lupínků
  • 20 g strouhané hořké čokolády

Mléko přiveďte k varu, přidejte špetku soli a pohanku. Vše dobře promíchejte, vypněte plotnu a nechte pod poklicí dojít. Přimíchejte brusinky. Podávejte ozdobené plátky mandlí a nastrouhanou čokoládou.


Celozrnná bageta s kuřecím masem

273 kcal/1 porce

3 porce - příprava: 30 minut

  • 3 celozrnné rohlíky
  • 80 g kuřecích prsou
  • sůl a pepř
  • olivový olej
  • 100 g salátové okurky
  • 75 g řeckého jogurtu nebo zakysané smetany
  • 1 lžíce nasekaného kopru
  • 1 stroužek česneku
  • 20 g strouhaného parmazánu

Rohlíky podélně nakrojte, aby šly rozevřít. Maso osolte a opepřete a orestujte na pánvi na troše olivového oleje. Pak ho natrhejte na kousky. Připravte si tzatziki. Okurku nastrouhejte nahrubo a vymačkejte z ní přebytečnou vodu. Smíchejte ji s jogurtem, koprem a prolisovaným česnekem. Spodní část rozevřených rohlíků potřete tzatziki a na něj poklaďte kousky masa. Zasypte parmazánem, případně dozdobte zbylou okurkou a koprem.


Pražma s celerovými hranolky

421 kcal/1 porce

3 porce - příprava: 40 minut

  • 1 pražma (nebo 500 g filetů)
  • 1 chilli paprička
  • 1 limetka
  • 2 snítky plocholisté petržele
  • sůl
  • olivový olej
  • 600 g celeru
  • 1 lžíce másla

Pražmu omyjte a osušte. Jemně nasekanou chilli papričku smíchejte se šťávou a kůrou z limetky, nasekanou petrželí a trochou soli. Marinádou potřete rybu zvenčí i zevnitř. Rybu opékejte z obou stran na olivovým olejem potřené grilovací pánvi nebo grilu. Troubu zapněte na 190 °C. Celer očistěte a nakrájejte na silnější hranolky. Ty dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 10 až 15 minut dozlatova. Pražmu podávejte s hoblinkami másla a zakápnutou olivovým olejem.


====Cizrnový salát se sušenými rajčaty a rukolou===

512 kcal/1 porce

2 porce - příprava: 10 minut

  • 150 g prosciutta
  • 250 g uvařené nebo konzervované cizrny
  • 50 g rukoly
  • 50 g pórku
  • 100 g sušených rajčat v oleji
  • šťáva z 1/2 limetky
  • čerstvě mletý pepř

Prosciutto nakrájejte na proužky a opečte na pánvi dokřupava. Nesmí se lámat! Smíchejte scezenou cizrnu, omytou a okapanou rukolu, nakrájený pórek a na proužky nakrájená sušená rajčata. Zakápněte limetkovou šťávou a dochuťte.


Zapečená miska s bramborovou kaší

476 kcal/1 porce

2 porce - příprava: 40 minut

  • 350 g brambor
  • 7 g másla
  • 150 ml plnotučného mléka
  • 200 g mrkve
  • 100 g pórku
  • olivový olej
  • 200 g mletého hovězího nebo krůtího masa
  • sůl a pepř
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
  • tymián
  • 40 g strouhaného eidamu

Brambory uvařte doměkka. Nechte chvíli zchladnout a oloupejte. Přidejte kousek másla, ohřáté mléko a ušlehejte jako klasickou bramborovou kaši. Mrkev a pórek očistěte a nakrájejte na kolečka. V hluboké pánvi na troše oleje orestujte mleté maso. Míchejte, dokud se úplně nerozpadne a přestane dělat hrudky. Ochuťte solí, pepřem a hořčicí. Troubu zapněte na 170 °C. Zapékací misku vytřete troškou oleje. Na dno dejte maso, na něj přijde pórek, mrkev, čerstvý tymián a nakonec bramborová kaše. Pečte asi 15 minut. Pak posypte sýrem a ještě chvilku zapečte dozlatova.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Milí Vodnáři, nebojte se budoucích úspěchů. Krasojízda dokonalé práce pokračuje, ale má to jen jeden háček. Při zaučování či pomoci kolegům nebuďte pyšní. Kdyby vás viděl nadřízený,…