Také jste si dali novoroční předsevzetí, že konečně začnete žít o něco zdravěji? Máme pro vás jídelníček na celý den, díky kterému to dodržíte. A další recepty naleznete v nové knížce Petry Lamschové a Petra Havlíčka Jídlo jako životní styl III.
Pohanková kaše s brusinkami
349 kcal/1 porce
4 porce - příprava: 15 minut
- 300 ml plnotučného mléka
- špetka soli
- 200 g loupané pohanky
- 2 lžíce sušených brusinek
- 60 g mandlových lupínků
- 20 g strouhané hořké čokolády
Mléko přiveďte k varu, přidejte špetku soli a pohanku. Vše dobře promíchejte, vypněte plotnu a nechte pod poklicí dojít. Přimíchejte brusinky. Podávejte ozdobené plátky mandlí a nastrouhanou čokoládou.
Celozrnná bageta s kuřecím masem
273 kcal/1 porce
3 porce - příprava: 30 minut
- 3 celozrnné rohlíky
- 80 g kuřecích prsou
- sůl a pepř
- olivový olej
- 100 g salátové okurky
- 75 g řeckého jogurtu nebo zakysané smetany
- 1 lžíce nasekaného kopru
- 1 stroužek česneku
- 20 g strouhaného parmazánu
Rohlíky podélně nakrojte, aby šly rozevřít. Maso osolte a opepřete a orestujte na pánvi na troše olivového oleje. Pak ho natrhejte na kousky. Připravte si tzatziki. Okurku nastrouhejte nahrubo a vymačkejte z ní přebytečnou vodu. Smíchejte ji s jogurtem, koprem a prolisovaným česnekem. Spodní část rozevřených rohlíků potřete tzatziki a na něj poklaďte kousky masa. Zasypte parmazánem, případně dozdobte zbylou okurkou a koprem.
Pražma s celerovými hranolky
421 kcal/1 porce
3 porce - příprava: 40 minut
- 1 pražma (nebo 500 g filetů)
- 1 chilli paprička
- 1 limetka
- 2 snítky plocholisté petržele
- sůl
- olivový olej
- 600 g celeru
- 1 lžíce másla
Pražmu omyjte a osušte. Jemně nasekanou chilli papričku smíchejte se šťávou a kůrou z limetky, nasekanou petrželí a trochou soli. Marinádou potřete rybu zvenčí i zevnitř. Rybu opékejte z obou stran na olivovým olejem potřené grilovací pánvi nebo grilu. Troubu zapněte na 190 °C. Celer očistěte a nakrájejte na silnější hranolky. Ty dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 10 až 15 minut dozlatova. Pražmu podávejte s hoblinkami másla a zakápnutou olivovým olejem.
====Cizrnový salát se sušenými rajčaty a rukolou===
512 kcal/1 porce
2 porce - příprava: 10 minut
- 150 g prosciutta
- 250 g uvařené nebo konzervované cizrny
- 50 g rukoly
- 50 g pórku
- 100 g sušených rajčat v oleji
- šťáva z 1/2 limetky
- čerstvě mletý pepř
Prosciutto nakrájejte na proužky a opečte na pánvi dokřupava. Nesmí se lámat! Smíchejte scezenou cizrnu, omytou a okapanou rukolu, nakrájený pórek a na proužky nakrájená sušená rajčata. Zakápněte limetkovou šťávou a dochuťte.
Zapečená miska s bramborovou kaší
476 kcal/1 porce
2 porce - příprava: 40 minut
- 350 g brambor
- 7 g másla
- 150 ml plnotučného mléka
- 200 g mrkve
- 100 g pórku
- olivový olej
- 200 g mletého hovězího nebo krůtího masa
- sůl a pepř
- 1 lžíce hrubozrnné hořčice
- tymián
- 40 g strouhaného eidamu
Brambory uvařte doměkka. Nechte chvíli zchladnout a oloupejte. Přidejte kousek másla, ohřáté mléko a ušlehejte jako klasickou bramborovou kaši. Mrkev a pórek očistěte a nakrájejte na kolečka. V hluboké pánvi na troše oleje orestujte mleté maso. Míchejte, dokud se úplně nerozpadne a přestane dělat hrudky. Ochuťte solí, pepřem a hořčicí. Troubu zapněte na 170 °C. Zapékací misku vytřete troškou oleje. Na dno dejte maso, na něj přijde pórek, mrkev, čerstvý tymián a nakonec bramborová kaše. Pečte asi 15 minut. Pak posypte sýrem a ještě chvilku zapečte dozlatova.



Článek vyšel v časopise F.O.O.D.