Jezte chytře - méně kalorií, lepší paměť

Jezte chytře - méně kalorií, lepší paměť

Snížením své váhy si můžete zlepšit paměť až o 20 procent. Podle nové studie publikované v odborném časopise The Proceedings of the National Academy of Sciences tak dostává rčení "jste to, co jíte," zcela novou dimenzi.

Studie, která prokázala úzký vztah mezi nízkokalorickou dietou a zlepšením paměti, se zúčastnilo 50 dotazovaných ve věku mezi 50 a 72 lety. Muži a ženy, kteří se výzkumu zúčastnili, měli průměrnou váhu až nadváhu. Již dřívější obdobné studie na zvířatech prokázaly zlepšení paměti u zvířat, ale tentokrát byl vztah mezi snížením kalorií a zlepšením paměti poprvé prokázán i u lidí.

Účastníci výzkumu byli rozděleni do tří skupin. První skupina snížila denní přísun kalorií o 30 procent, druhá skupina naopak zvýšila přísun nenasycených tuků o 20 procent. Třetí skupina, která byla kontrolní, neměla své stravovací návyky měnit. Na začátku výzkumu a potom po 90 dnech dostali všichni účastníci paměťový test. Jejich úkolem bylo zapamatovat si co nejvíce prezentovaných slov.

U skupiny, která snížila příjem kalorií, došlo po třech měsících nejen ke snížení váhy, ale bylo zaznamenáno také zlepšení paměti v průměru o 20 procent. Ostatní dvě skupiny v paměťových výsledcích nezaznamenaly v prvním testování a v testech po devadesáti dnech žádný rozdíl.

Podle doktorky Flöelové, členky výzkumného týmu, měly mozkové buňky u skupiny s nižším přísunem kalorií příznivější podmínky pro své fungování. Díky nižším hodnotám inzulínu se zvýšila citlivost receptorů v mozku, zlepšil se přenos signálů, které spouští inzulín, a díky tomu vzpomínky vydržely delší dobu.

Snižování váhy má tedy další výhodu. Dosáhnete nejen lepšího vzhledu, ale budete mít také "sloní" paměť.

Doporučujeme

Články odjinud