Popcorn není jen tak nějaký pamlsek: na rozdíl od běžně konzumovaných brambůrků, oříšků či čokolády je popcorn mnohem zdravější a výživnější.
Jezte popcorn, budete zdraví
Popcorn není jen tak nějaký pamlsek: na rozdíl
od běžně konzumovaných brambůrků, oříšků či čokolády
je popcorn mnohem zdravější a výživnější.
Zvláště v současné hektické době nám
všem záleží na tom, abychom vypadali dobře a cítili
se fit. Ovšem pracovní vytížení nám
neumožňuje stravovat a pohybovat se tak, jak bychom si představovali.
Proto je velmi důležité dbát na složení naší
stravy.
Pro
orientaci našeho jídelníčku platí několik
hlavních zásad, kterými bychom se při výběru
potravin měli řídit. Lékaři doporučují mimo jiné
zvýšit konzumaci vlákniny a snížit konzumaci
tuků. Kombinací těchto dvou pravidel lze velmi výrazně
snížit riziko onemocnění rakovinou (zejména
rakovinou trávicího ústrojí) a
kardiovaskulárními nemocemi.
Jednou z potravin, které nám mohou pomoci
v ozdravění našeho jídelníčku, je
i popcorn. Kukuřice pro výrobu popcornu má
vysoký obsah vlákniny (až 18 %). Pokud je připraven
v horkovzdušné troubě nebo ve speciálních
přístrojích, obsahuje jen velmi málo tuku (okolo
5 %). Energetická hodnota při přípravě s malým
množstvím tuku je srovnatelná s ostatními
cereáliemi. Popcorn obsahuje komplexní sacharidy, které
nezvyšují hladinu krevního cukru tak rychle jako
jednoduché cukry. Tento efekt ještě zvyšuje vysoký
obsah vlákniny. Také obsah vitamínů
skupiny B, zejména B1 a B2, železa a draslíku je
z hlediska doplnění potřebných denních
dávek důležitý. Proto je popcorn jednou z potravin,
které nám příjemným způsobem umožňují
doplnit v jídelníčku vlákninu a snížit
příjem tuků.
Protože kukuřice neobsahuje lepek, lze popcorn použít i pro
bezlepkovou dietu. Právě pro tuto dietu, která
je velmi přísná a omezující, je každá
vhodná potravina velmi žádoucím zpestřením.
Popcorn můžeme použít všude, kde používáme
jiné cereálie - ovesné nebo ječné vločky,
kukuřičné lupínky apod. Lze jej doporučit jako vhodné
mlsání k televizi místo bramborových
lupínků nebo sladkostí. Obsahuje méně energie a
tuku a vzhledem k objemu ho nesníme tak velké
množství. Díky vysokému obsahu vlákniny
nás i lépe zasytí. Když už chceme mlsat, mlsejme
zdravěji.
Autor: RNDr. Ludmila Oliveriusová, Společnost
pro zdravou výživu
Nutriční hodnoty vybraných potravin na 100 gramů
|
kalorie
kcal
|
bílkoviny
g
|
uhlohydráty
g
|
vláknina
g
|
tuk
g
|
železo
mg
|
vitamín A
mg
|
popcorn "čistý"
(z mikrovlnné trouby nebo z přístroje)
|
382
|
12
|
78
|
18,3
|
4,4
|
3,2
|
196
|
popcorn "čistý"
(připravený na oleji)
|
457
|
9,7
|
68
|
14,8
|
19
|
3
|
291
|
bramborové lupínky
|
568
|
5,3
|
50
|
1,6
|
39,8
|
1,8
|
SP
|
burské oříšky
|
570
|
26,2
|
8,33
|
11
|
48
|
1,7
|
-
|
preclíky
|
390
|
9,8
|
76
|
0,3
|
4,5
|
1,5
|
-
|
zmrzlina
|
377
|
10
|
78
|
0,2
|
2,4
|
0,4
|
SP
|
g = gram, mg = miligram (1/1000 g), mg = 0,000 001 g, SP = stopové
množství
Všechny hodnoty, kromě vlákniny, pocházejí
od amerického Ministerstva zemědělství.
Čísla
týkající se vlákniny v popcornu
pocházejí z nezávislých
laboratorních pokusů.