Nejen nižší cholesterol, ale i krevní tlak a BMI
Před časem byl v publikaci Nutrition and Diabetes uveřejněn článek, který rozebírá výzkum týkající se onemocnění srdce. Výsledky byly šokující, protože došly k závěru, že lidé konzumující více sýrů a mléčných výrobků budou pravděpodobně štíhlejší než ti, kteří sýrům neholdují.
Výzkumníci z College Dublin zkoumali asi 1500 dospělých Irů ve věku od 18 do 90 let, aby zjistili, jaký vliv mají na jejich zdraví mléčné výrobky. To, k čemu došli, bylo fantastické. Lidé, kteří jedli nejvíce mléčných výrobků včetně sýrů, měli nejnižší hladinu cholesterolu, krevní tlak i celkové BMI. A aby toho nebylo málo, výzkumy zjistily, že lidé, kteří se rozhodli pro nízkotučné mléčné výrobky, měli naopak vyšší hladinu cholesterolu.
Kristina Hamplová
7. března 2018
Pokračování 2 / 3
Tělo cholesterol potřebuje
Studie podpořila zjištění z jiného výzkumu, který proběhl v několika zemích a který uváděl, že nasycené tuky ze sýra nezvyšují hladinu cholesterolu v krvi díky unikátnímu souboru živin, které obsahují. Autorka studie Emma Feeneyová k tomu řekla: „Jedlíci sýrů měli výrazně vyšší příjem nasycených tuků než ti, kteří sýry nejedli nebo velmi málo, ale nebyl nalezen žádný rozdíl v jejich hladině LDL cholesterolu (špatného).“
Zdá se to neuvěřitelné? Výživová specialistka Alix Turoff z New Yorku k tomu říká: „Cholesterol je pro tělo nezbytný. Potřebujeme ho k správnému fungování těla. Lidé si často myslí, že čím více cholesterolu v potravě přijmou, tím vyšší bude hladina cholesterolu v krvi. Ale není to pravda. Ve skutečnosti mají na snižování cholesterolu vliv játra. A ta reagují na to, co jíme.“ Sýr tedy nemusí nutně znamenat zlo.
Helena Míková
21. prosince 2015
Pokračování 3 / 3
Všeho s mírou
Příčinou pozitivního vlivu sýrů na cholesterol může být vápník, který se váže ve střevě na nasycené mastné kyseliny a odchází pak stolicí z těla ven. Fermentované mléčné výrobky včetně sýrů tedy pozitivně ovlivňují střevní mikroflóru. Bakterie střevního traktu štěpí sacharidy ve stravě za vzniku mastných kyselin a ty mohou následně snižovat hladinu cholesterolu v krvi.
Jíst, či nejíst tedy sýry? Výše uvedená studie naznačuje, že co se týče zdraví, tak můžete bez obav. Máte-li tedy rádi Goudu nebo Eidam, dopřejte si je. Konzumenti tučných sýrů měli podle studie i nižší BMI (index tělesné hmotnosti, tedy ukazatel, zda vaše váha je v normě) než jedlíci nízkotučných, pokud se ale snažíte zhubnout, přece jen si hlídejte celkový příjem kalorií, tedy to ani se sýry nepřehánějte.
Radka Wallerová
8. ledna 2018